adscode
adscode

Yüksek Lisansta YDS engeli

2020-2021 öğrenim yılında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin çilesi bitmiyor. Yabancı Dil Sınavı’nın tarihi, üniversitelerin son başvuru tarihine yetişmiyor.

Yüksek Lisansta YDS engeli
Eğitim
Güncelleme : 01-Sep-20 14:30

Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilerin, Lisans diplomasının yanında geçerli bir ALES notuna ve geçerli bir YDS (Yabancı Dil Sınavı) notuna ihtiyaçları oluyor.


Bu notlar, kayıt yaptırabilmek için ön şart: Üniversitelerin ilgili bölümleri, başvuru kaydı yapabilmek için, adayın bu iki notunu YÖKSİS sisteminden almak zorunda; bu konuda hiçbir inisiyatif kullanılamıyor.
Üniversitelerin hemen hemen hepsinin yüksek lisans son başvuruları, Eylül ayının son haftasına kadar sona erdiği için YÖK, ALES sonuçlarının açıklanmasını 7 Eylül’e aldı. Bu sayede adaylar başvuru yapabilecekler, duyurusu yapıldı. Peki ya YDS? YDS sınavı 27 Eylül’de. Başvuru yapmak için YDS sonuçlarına muhtaç olan adayların başvuru yapması bu tarih aralığında imkansız.


Garabet burada başlıyor zaten. Üniversiteler de, YÖK de dil seviye tespiti için birçok sınav olduğunu öne sürerek, birinden birine girseydiniz, diyor ama kazın ayağı öyle değil. YDS sınavına girmek isteyen adayların başvuru tarihi Mart ayıydı, ondan sonra da yeni bir sınav açılmadı. E-YDS, denen, elektronik YDS için kontenjan yetersiz olduğu için adayların büyük bölümü başvuramadı, YÖKDİL ise bu sene daha yapılamadı. Yani, YDS söz konusu olduğunda, üniversiteler de, YÖK de, sanki Covid salgını ve karantinalar olmamış, hiçbir şey ertelenmemiş ve her şey takvime uygun gitmiş gibi davranıyor. Konuştuğumuz üniversite yöneticileri, kendi öğrencilerinin de mağdur olduklarını söylüyorlar ama çözüm üreten yok.


Geçen öğretim yılından beri yüksek lisansa girmek için fırsat kollayan, okumalar yapan, çaba harcayan insanların bir senesi boşa gitmek üzere. Acilen bir şeyler yapılması gerekiyor. Akla hemen gelen iki çözüm şunlar: Birincisi, adayların, YDS sonucuyla geçerli olmak üzere, geçici başvuru yapabilmeleri. İkinci ise, YDS sınavının ve sonuç açıklama tarihinin hızla öne çekilmesi. Şu an için ilk seçenek daha akla yatkın gibi gözüküyor. On binlerce yüksek lisans adayı bu konuda çözüm bekliyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)