adscode
adscode

ÜNİVERSİTEYİ KAZANMANIN ANAHTARI, BAŞARI SIRANIZI GENİŞ TUTMAKTA SAKLI

Geçen hafta açıklanan YKS sonuçlarının ardından artık tercih dönemi de başlamak üzere. Sürecin 13 Ağustos’tan, 20 Ağustos’a çekilmesi de, biraz daha düşünmeniz açısından size fayda sağlayacaktır.

ozkangogercin@outlook.com




Öncelikle sizlere, konu başlığı üzerinden bir bilgilendirme yapmak istedim. Neden geniş başarı sırası aralığı olmalı?

Biliyorsunuz ki, bu sene sınav genel hatları ile, 2020 yılına göre oldukça zordu. Sıralamaların düşeceği yönünde ciddi beklentiler var. Hatta sıralamaların 2018 yılına benzeyeceği yönünde de bir görüş hakim. İşte bu ihtimaller dahilinde, siz üniversite adaylarından ricam başarı sırası aralığınızı olabildiğince geniş tutmanız olacaktır.

Peki bu size nasıl bir avantaj sağlayacak?

Başarı sırasını geniş tutmak demek, düşündüğünüz bölüm hakkında olabilecek gerileme ve yükselmeler de, tabiri caizse “ben de varım” demektir. Yerleşme ihtimalinizi de oldukça arttırmaktır.

Başarı sırası aralığı derken, örnek verir misiniz?

Diyelim ki, sizin başarı sıranız ilgili puan türünde 80 bin diyelim. Burada en az 40-50 bin altınızdan başlayıp, aynı takdirde en az 40-50 bin de altına inmeniz gerekir. Tercihlerinizde üst sıralara daha çok ağırlık vermeniz sizi riske atabilir. O yüzden, ne kadar yükselirseniz, o kadar da inebilmelisiniz.

Başarı sırasını geniş tuttuk diyelim, her bölümde bir gerileme beklentiniz var mı, ne derece var?

Bana gelen tercih sorularında, genel olarak belli mesleklere yüklenme hakim. Sayısal da, tıp, diş hekimliği ve eczacılık. Eşit ağırlıkta, hukuk, sınıf öğretmenliği, psikoloji ve Pdr. Sözel de ise, özel eğitim öğretmenliği, türkçe öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği. Dil de ise, İngilizce öğretmenliği ve İngiliz dili ve edebiyatı. Bu bölümleri özellikle yazdım, çünkü bir gerileme olacak ise böyle kemik bölüm ve üniversitelerde çok çok büyük gerilemeler beklemiyorum. Ancak, orta ve düşük sırada olan bölümler de, daha fazla bir gerileme bekliyorum.

-Yeni açılan bölümler ile, açık bırakan bölümleri nasıl bu sıralama aralığına yerleştirmeliyiz?

Bu konuda, eşdeğer üniversitelerde açılan benzer bölümlerin başarı sıralarını ele alabilir, ona göre listenizde istediğiniz sıraya koyabilirsiniz. Açık bırakan bölümlerin, tekrar açık bırakma ihtimali olabileceği için, bu bölümleri tercih ederken, ilgili bölümün geleceğini de düşünmeniz gerekir.

-Başarı sıralamamı illa ki, yukarıdan aşağı mı yapmak zorundayım, istek sıramda önemli değil mi?

 Ben genelde, sistem tüm tercihlerinizi gözden geçirsin diye, yukarıdan aşağıya doğru bir sıralama yapılmasından yanayım. Ancak, çok istediğiniz bölüm ve üniversite aşağıda ise, onu tabii ki üst sıralara alabilirsiniz, almalısınız da. Unutmayın, her bölümün başarı sırası, her yıl tercih döneminde oluşuyor. Üniversiteler asla başarı sırası belirlemiyor. O yüzden, kılavuzda gördüğünüz her sıralama son üniversite öğrencisine ait, size fikir vermesi açısından bu kılavuz da sizler için hazırlanıyor.

-Kılavuz derken, bazı rehber öğretmenler, 2018-2019 yılı başarı sırasına göre tercih yapın diyor. 2021 kılavuzundaki verileri ele almayacak mıyız?

Tercihlerinizde bulunurken, yararlanacağımız baş kaynak, 2021 kontenjan kılavuzu olacak elbette. Benim sizlere tavsiyem, bu kılavuza bakarak, geniş başarı sırası aralığı yapmanız ve de düşündüğünüz bölüm ile ilgili son 3 yılı kıyaslayarak fikir elde etmenizdir.

-Bazı bölümlerin başarı sırası barajı ile ilgili bir güncelleme gelebilir mi?

Şimdi, özellikle özel üniversitelerdeki dengesizliği önlemek amacı ile, bu barajlar getirildi. Bununla ilgili bir gerileme düşünülür mü, bu tamamen Ösym’nin elindedir. Ancak, bu baraj olan bölümleri, yeni açılan bölüm olsalar dahi, barajı geçemiyorsanız tercihiniz işleme alınmıyor. Bazı adaylar, ya olursa diye beklentiye giriyorlar ama girmesinler.

-Son olarak, bu tercih dönemi için öngörüleriniz nelerdir?

 Benim de genel öngörüm, evet, başarı sıralarında bir düşüş yaşanacak. Ben özellikle, vakıf üniversitelerinde bu düşüşün daha çok olacağını ve açık kontenjanlarında artacağını düşünüyorum üzülerek. Bununla birlikte, vakıfların burslu ve yarı burslu bölümlerinde de sürprizler bekliyorum. İkinci öğretim programlarında, gündüz eğitimine göre daha çok düşüş olacaktır. Bunların dışında, bir çok yeni mezun da, seneyi düşündüğü için, bir çok kişi belki de kendisinden üst sıradaki yerlere, geçen yıllara göre daha rahat yerleşebilecektir.

Sevgili üniversite adayları, soru-cevap yöntemi ile, tercih dönemindeki önemli noktalara değinmeye çalıştım. Aslında başlıkta dediğim gibi, tüm ihtimalleri göz önünde tutarak, tercihin özü belli. Geniş bir başarı sırası oluşturmak. Tüm bunların yanında ise, kendinize güvenmeniz, kararlı olmanız, söylentilere göre değil, gerçek bilgilere göre hareket etmeniz çok ama çok önemli. Lütfen, geleceğiniz ile ilgili çok önemli bir noktada, kendinizi heba etmeyiniz.

Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor, tüm bu felaketlerden en kısa sürede kurtuluruz. Bunu can-ı gönülden diliyorum ve herkesin de gereken duyarlılığı göstermesini diliyorum.

Unutmayın, ülkemizin sizin gibi genç fidanlara ihtiyacı var. Ve fidanlar da, doğru tercih ile yeşillenecek ve ülkemize de köklü bir gelecek vereceklerdir. Sizlere güveniyorum.

Tercihler de kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)