adscode
adscode

30 Mart kime ne mesaj verdi?

30 Mart’ın, bugüne kadar, çok farklı analizleri gerçekleşti. Ve büyük bir çoğunluğu siyasetendi. Peki bir iletişimci ve stratejist gözüyle bakıldığında, nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?İşte bu hafta Genç…

30 Mart kime ne mesaj verdi?
Milliyet Diyalog
30 Mart’ın, bugüne kadar, çok farklı analizleri gerçekleşti. Ve büyük bir çoğunluğu siyasetendi. Peki bir iletişimci ve stratejist gözüyle bakıldığında, nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?
İşte bu hafta Genç Bakış’ta bu farklılığı yakalamaya çalıştık.

Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleşen programda, düne ve geleceğe yönelik çok çarpıcı tespit ve öneriler ortaya kondu. Hemen herkesin merak ettiği konulara açıklık getirildi.
İşte programdan önemli satır başları:

AKP oy kaybetti!
Prof. Dr. Ümit Özdağ - 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı

- Seçim süreci tümüyle YSK’da kalmalı. İçişleri Bakanlığı  ve Adalet Bakanlığı bu sürece dahil olmamalı.
- Başbakan da dahil herkes AKP oylarında daha büyük bir düşüş bekliyordu. Anketlerde kararsızlar dağıtılmadan AKP yüzde 36 çıkıyordu. Kararsızlar dağıtılınca yüzde 42-43’e kadar yükseliyordu.
- AKP 2011 seçimlerine göre oransal olarak oy kaybetse de, sandıktan birinci parti olarak çıkmak elbette başarıdır. Ama bu AKP’nin değil Başbakan Erdoğan’ın kişisel başarısıdır.
Kim kimi destekledi?
- Seçimlerde CHP ve MHP’nin birbirini desteklediği yerler var. Ama bu genel merkezlerin yönlendirmesiyle değil seçmenin kendi iradesi. Bu noktada genel merkezler genellikle siz kendi partinize oy verin çizgisinde duruyor.
- 10 sene sonra, AKP olmayacak ama MHP yine olacak. Çünkü AKP bir lider partisi, aynı Anavatan Partisi ve DSP gibi. Ama MHP bir fikir partisi.
- Meclis Başkanı yargı bağımsızlığı ile ilgili 138. Madde askıya alındı diyor. Genelkurmay Başkanı’nı içeri alan savcılar, polisler AKP’lilerin yakınlarını içeri alacak kadar güçlü değil. Bu hukuk devletinin bittiği noktadır.

Neden Çankaya?
- Türkiye’de başbakanlar anayasanın ve yasaların verdiği yetkiler bakımından Amerikan Başkanı’ndan daha güçlüdür.
- Erdoğan iyi bir cumhurbaşkanı olamaz çünkü toplumu bölerek siyaset yapıyor. Yüzde 45 oy almak bir başarı ama yüzde 55 bu benim başbakanım değil diyorsa bu tehlikeli. Yüzde 45’i millet kabul edip, yüzde 55’i millet kabul etmezseniz.
- Erdoğan yargılanmaktan kaçmak için cumhurbaşkanı olmak istiyor denir.
- İktidarın çok etkili bir propaganda mekanizması var. Propagandayı seçimden önce 2-3 aya oturtmuyor. Bir seçimden diğerine kadar 4-5 sene çalışıyor.


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)