adscode
adscode

Edebiyatı Mizahla Okumak!

Metin Barak, Güldüren Edebiyat adlı eserinde öğrencilerin ve edebiyat meraklılarının, tarihe damga vurmuş büyük yazarları severek okumaları için onların hayatlarına dair ilgi çekici anekdotlara yer vermiş.

Edebiyatı Mizahla Okumak!
Kültür Sanat
Metin Barak'ın uzun süren araştırmalar sonunda yayına hazırladığı Güldüren Edebiyat kitabevlerinde yerini aldı. Kaynak Kültür Yayınları'ndan çıkan eser, özellikle öğrencilerinin derse ilgisizliğinden şikayet eden edebiyat öğretmenlerinin imdadına yetişecek gibi görünüyor.

Eserde, edebiyat tarihine damga vurmuş yazarların başlarından geçmiş olaylar, ilginç anekdotlar, yaşanmış hikayeler ve komik anılar yer alıyor. Güldüren Edebiyat, öğrenci ve öğretmenlere hitap ettiği gibi, edebiyat meraklılarına da hitap ediyor.

Eserin sonunda bulunan kaynakça, konuya merak duyup daha derin bir okuma yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.

Güldüren Edebiyat'ta kimler yok ki...

Divan edebiyatından, halk edebiyatına; Tanzimat'tan, Cumhuriyet dönemine değin çok geniş bir zaman dilimini kapsayan kitapta pek çok önemli isim göze çarpıyor. Fuzuli, Mevlana, Âşık Veysel, Namık Kemal, Tevfik Fikret, Halit Ziya Uşaklıgil, Reşat Nuri Güntekin, Mehmet Akif Ersoy, Mina Urgan, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Neyzen Tevfik bunlardan bazıları. Hemen hemen hepsi lise müfredatında yer alan 53 büyük usta keyifli hikâyeleriyle Güldüren Edebiyat'a konuk oluyor. Kitapta, 17. yüzyıl şairlerimizden Nef'î'nin başından geçen bir olay şöyle anlatılıyor: "Meşhur hiciv şairimiz Nef'î, bir şiirinden dolayı sarayın odunluğuna hapsedilir. Şiddetli bir cezaya çarptırılan şairin ölüm fermanını okumak için bir haremağası gelir. Nef'î'ye acıyan zenci harem ağa­sı şairden bir dilekçe yazmasını ister. Belki de affe­dilecektir.

Yazı kaleme alınırken, kâğıda bir damla mürekkep düşer. Son anında bile dilini tutama­yan Nef'î, haremağasının siyah tenini kastederek, kâğıda damlayan mürekkep için, "Ağa hazretleri, kâğıda mübarek teriniz damladı." deyiverir. Böyle­ce son kurtuluş yolunu da kapatır."

Metin Barak'ın, pek çok farklı kaynaktan faydalanarak uzun ve titiz araştırmalar sonunda yayına hazırladığı, keyifli bir okumayı garanti eden Güldüren Edebiyat seçkin kitabevlerinde okuyucularını bekliyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)