adscode
adscode

'Eğitim Asırlık Sorunlarına Yeni Sorunlar Ekleniyor'

'Eğitim Asırlık Sorunlarına Yeni Sorunlar Ekleniyor'

'Eğitim Asırlık Sorunlarına Yeni Sorunlar Ekleniyor'
Sendikalar
16 milyon 500 bin öğrenci ve 875 bin öğretmenin var olduğu ülkemizde eğitim sistemimizin sorunlarının kat kat büyüdüğünü, kangrenleşmeyebaşladığınıbunların üzerine desuni sorunlar  eklenmesiyle, Türk eğitim sisteminin hantallığa,statükoya  sürüklendiğine şahit olmaktayız.

İletişim,bilgi ve hayatın ışık hızıyla aktığı bu çağda, bir vizyona ve entelektüel kişiliğe sahip olmayan yöneticiler sebebiyle,eğitimde güçlü, çağdaş,insan kaynaklı,eşitlikçi,adaletli bir eğitim sistemine ulaşılamamaktadır.
Geçtiğimiz süreçte yapılan ilçe milli eğitim müdürleri atamalarında siyasilerin önemli rol oynadığını, okul müdürlerinin yeniden belirlenmesinde, müdürlerin okul aile birliği başkanı, öğrenci, öğretmen ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün insiyatifinebırakıldığını;bunun da hakkaniyetli bir seçim olmadığını ve yine müdür yardımcılarını okul müdürlerinin seçecek olmasında; müdürlere çalışkan olanla  değil de kendi arkadaşı veya  kendi yandaşı  ile çalışma fırsatı verildiğini görmekteyiz.Liyakat ve bilimsel kriterlerin bertaraf edildiği bu ortamda,ülkenin lokomotifi olan eğitim sistemini nasıl düzlüğe çıkaracağız.

Onursuz bir yarış sistemi içerisinde bocalayan öğrencileri birbiriyle rekabet eden değil, sosyal ve duygusal anlamda kendini geliştiren kaliteli, eşitlikçi, demokratik, bilimsel,özünü kaybetmemiş bir eğitim sistemine nasıl ulaştıracağız.Hakkaniyetsiz,torpil ve iltimasa meftun bu atama sistemi ile ortak sorunlarımızın olduğu fakat ortak paydaya muhtaç olduğumuz bu uzun süreçte,  2023 Türkiye'sine nasıl ulaşacağız.Mevcut 536 milletvekilinden 400'ünün çifte maaş yani hem milletvekili hem de emekli maaşı  aldığı ülkemizde evinin kapısını huzurla  açamayan öğretmene, eğitimin diğer önemli  bileşeni olan memur ve  hizmetlilere, diğer tüm memurlara, işçilere neyin açıklamasını yapacağız.

 Mevcut hükümetin ulaşım, sağlık vb. konularda sağladığı başarıyı, maalesef eğitim alanında görememekteyiz. Bunun da en büyük nedeni, bazıilve ilçelerdeki milli eğitim müdürlüklerinin sorunun çözümü noktasında çare arama değil de siyasetle iştigal ve mevcut sendikayla işbirliği anlayışı çerçevesinde  "Kimi, nereye, nasıl atarız."anlayışıyla hareket etmesidir.Bununda yereldeki eğitim sorunlarının gitgide büyümesine neden olduğunu, büyük bir şaşkınlıkla görmekteyiz. Yereldeki bu sorunlardan Sayın Başbakanın, Sayın Milli Eğitim Bakanının haberi var mı bilmiyoruz.

Bir diğer önemli husus büyük umutlarla açılan imam-hatip ortaokullarındaki sorunlar çığ gibi büyüyor. Meslek dersleri öğretmeni eksikliği nedeniyle meslek derslerinin boş geçmesi, daha sonra bunların yerine ücretli öğretmenlerin derse girmesi, çoğu okulda rehber öğretmen olmayışı, resim, müzik ve beden eğitimi gibi derslere diğer branş öğretmenlerinin girmesi... Bu gibi sorunlar nedeniyle sene başında başarılı öğrencilerin çoğu,özel okullara gitmişlerdir.Ayrıca okullarda başka birçok aksaklıkla da karşılaşmaktayız.Yeşilyurt ilçesinde bulunan Koray Seçkin İlkokulu velileriyle yaptığımız görüşmedekalorifer tesisatının çok eski olmasından dolayı sürekli arıza yaptığını öğrendik. Kışın bu soğuğunda, çocuklarımız üşümektedirler, Bu konuda okul idarecilerimiz çaresizlik içindedir.Bu çocukların ve bu şekilde mağdur olun tüm öğrencilerimizinmağduriyetini Milli Eğitim yetkilileri ne zaman görecek. İyi niyetle yapılmaya çalışan hizmetler bilinçsiz yöneticiler tarafından olumsuz sonuçlandırılarak, eğitim sistemimizdeki iyileştirmeler sekteye uğratılmaktadır,"Zincirin gücü zayıf halkası kadardır." düşüncesinden hareketle,internet, akıllı tahta ve tabletlerle donattığımız okullarımızda; sevgisizlik, güvensizlik,adaletsizlik,ayrımcılık,fırsat eşitsizliği olduğu sürece, nasıl teknoloji üreteceğiz, merak ediyorum.

Sonuç olarak, ülkemizdeki bir çok sorunun temelinde eğitimsizlik olduğunu, ortak sorunların var olmasının çok da önemli olmadığını, önemli olanın ortak paydada buluşmakolduğunu ifade edebiliriz. Okyanusta olduğumuzu söyleyen fakat bizi akvaryuma hapseden, doğruyu söyleyen fakat doğru adına pek fazla bir şey yapmayan milli eğitimdeki hantal yapının yerine eğitim sistemimizden anlayan liyakatli eğitimciler yön vermesidüşüncesinden hareketle sorunların çözümünde engel değil de katkı sahibi olmak istediğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.
 
 
Mustafa TOPAL
Demokrat Eğitimciler Sendikası
Genel Başkan Yardımcısı
0505 6680274

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)