adscode
adscode

Eğitim ve bilgisayar oyunları yaratıcılığı geliştiriyor mu yoksa köreltiyor mu?

Başlıkta çok çarpıcı bir soru var ama cevabı ondan çok daha önemli!Hadi bir soru daha ekleyelim:

Eğitim ve bilgisayar oyunları yaratıcılığı geliştiriyor mu yoksa köreltiyor mu?
Milliyet Diyalog

Sosyal medya, kişileri sosyalleştiriyor mu yoksa asosyalleştiriyor mu?
Hangi ortamda olursanız olun, eminim ki her iki kişiden birinin cevabı farklı olacaktır.
Özellikle de yaratıcılık konusunda.
Eğitimin görünürdeki temel amacı, kişilerin var olan ilgi ve yeteneklerini geliştirmektir. Bunların en başında da yaratıcılık gelir. Ama ezbere ve teste dayalı Türk eğitim sisteminin bunun tam tersi yönde etki yarattığını söylemek için uzman olmaya gerek yok.
Yine aynı şekilde, bilgisayar oyunlarının yaratıcılığı geliştirdiğini söylemek de çok abartılı bir yorum olur. Tıpkı sosyal medyanın kişileri sosyalleştirdiğini söylemek gibi. Çünkü tam aksini savunanların sayısı, bu görüşü savunanlardan çok daha fazla...
İşte bu bilmece gibi soru ve cevaplar, geçtiğimiz hafta sonu Ayazağa Işık Lisesi’nde gerçekleşen “Spectrum Of Education III” eğitim sempozyumunda tartışıldı.
15 farklı ülke ve farklı coğrafyalardan toplam 281 eğitimcinin katılımıyla gerçekleşen sempozyumun bu yılki ana başlığı “Yaratıcılık” olarak belirlendi.
“Yaratıcı doğulur mu, olunur mu?” sorusuna yanıt aranırken, yaratıcılığın alınan eğitime ve kültürlere göre farklılık gösterip göstermediği de, cevabı aranan sorulardan birisiydi.

Yaratıcılık nasıl gelişir?
İşte sempozyumun sonuç bildirgesinden bazı satır başları:
-  Yenilikçi ve yaratıcı eğitim anlayışı kapsamında öğrencilere analitik düşünme yapısı kazandırılmalı böylece onların değişen dünyaya adaptasyonu sağlanmalıdır.
-  “Eğer biz, bugün öğrettiklerimizi dün öğrettiklerimiz gibi öğretirsek çocukların yarınlarını çalarız!” düşüncesini göz önünde bulundurarak eğitim anlayışı yeniden tasarlanmalıdır.
-  Okulların eğitim öngörüleri, öğrencilerin motivasyonu ve hayal gücünün geliştiği ortamlara kavuşturulmalıdır.
-  Yaratıcılıktan söz edebilmek için; yenilikçi birey, doğru süreçle kaynak ve araştırmalara yöneltilmelidir.
-  İnovasyon, yaratıcılık, bilimsel gelişmeler ve teknoloji; eğitim sürecinde öğrencinin önemli kazanımları haline getirilmelidir.
-  Yüzyılımızda başarılı olmanın kriterleri olan vizyoner olma, yaratıcı olma, işlevsel fikirlere sahip olma, başarıyı koklayabilme ve zihinsel merakı tatmin etme içgüdüsüne sahip olma yetileri öğrencilere kazandırılmalıdır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)