adscode
adscode

Gece 11 ile 02 Arasında Uyuyun

Griple mücadelede, sağlıklı beslenme ve hijyen kadar kaliteli uyku da önemli rol oynuyor.

Gece 11 ile 02 Arasında Uyuyun
Sağlık
Çünkü uykusuzluk, gribe ve birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, hastalıkların iyileşme sürecini de yavaşlatıyor.

Gribin kol gezdiği bugünlerde, uzmanlardan sık sık sağlıklı beslenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalar geliyor. Griple mücadelede, sağlıklı beslenme ve hijyen kadar kaliteli uykunun da son derece önemli rol oynadığını belirten İntegratif Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Aydın, uykusuzluğun, hem hastalıklara zemin hazırladığını hem de hastalıkların iyileşme sürecini yavaşlattığını söyledi. Dr. Aydın’ın dikkat çektiği önemli bir nokta da uykunun zamanı ve uyunacak ortamın özellikleri. Çünkü kaliteli uykuda karanlık temel şartların başında geliyor. Zira melatonin karanlıkta salgılanan bir hormon. Dr. Aydın, melatonin eksikliği olan kişilerde gribal enfeksiyonların ve bazı bakteriyel hastalıkların daha fazla izlendiğini, hatta bu hastalıkların daha ağır geçtiğini söylüyor.

SİHİRLİ KELİME: MELATONİN 
Dr. Aydın, melatonin hormonunun faydalarına ilişkin her gün yeni çalışmaların ortaya çıktığını belirtiyor: “Melatonin hormonunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğine dair pek çok çalışma var. Bağışıklık sistemi de normalde bir dedektif gibi çalışır. Her gün ya içeriden oluşan, kontrolsüzce çoğalan tümör hücreleri ya da dışarıdan bakteri veya virüs gibi zararlıların üzerinde dedektif gibi tarama yapar. Yolunda gitmeyen bir şey varsa dışarıdan gelen zararlılar varsa bunları temizler. Ve melatonin hormonunun görevini yapması için sağlıklı ve kaliteli uyku şart.”

Melatonin hormonunun bağışıklık hücrelerini pozitif yönde etkilediğine vurgu yapan Dr. Aydın, bağışıklık sisteminin zayıflamasının kansere kadar gidebildiğini, bu nedenle gece çalışan insanların daha fazla risk altında olduğunu hatırlatıyor. 

GECE 23’DEN SONRA UYKU HERKESE ŞART 
Dr. Aydın, melatonin hormonunun en fazla salgılandığı saatler hakkında ise şunları söylüyor: “Melatonin özellikle gece 11’den sonra salgılanmaya başlıyor ve gece 2’ye kadar en üst seviyeye çıkıyor. Sabaha doğru da yavaş yavaş azalıyor. O nedenle özellikle bu saatlerdeki uykuyu kaçırmamak gerekiyor. Tabii melatonin hormonunun en çok karanlıkta salgılandığını unutmamak gerekir. Bu nedenle uyunulan yerin karanlık olması, gece lambası kullanılmaması çok önemli.”

İhtiyaç duyulan uyku süresi ise kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Kimi 8 saatlik uykuyla kendini zinde hissederken, kimine 6 saat yetiyor da artıyor. Buna karşın Dr. Ebru Aydın, genel olarak insanların ortalama 7 saat uyuması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Kuvvetli bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir ömür için 6 saatten az uyumamak gerekiyor. 6 saatten az uyuyan kişilerde örneğin kalp hastalıkları daha fazla izleniyor. Gündüz uykularının çok fazla önemi yok. Önemli ve gerekli olan gece 11’den sonra uyumak. Ancak sağlıklı ve kaliteli uyku için kesinlikle karanlık ortam şart. Televizyon başında uyumak ise son derece sağlıksız ve yanlış. Bu arada oda ısısı da çok sıcak olmamalı.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)