adscode
adscode

Öğrenciler, 3 Kıştır Konteyner Sınıflarda Eğitim Görüyor

Van'da 2011 yılında büyük yıkımlara neden olan 2 büyük depremin ardından ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, hasarlı Mehmet Akif Lisesi'nin öğrencileri ise halen konteynerlerde…

Öğrenciler, 3 Kıştır Konteyner Sınıflarda Eğitim Görüyor
Türkiye'den Haberler
Yıkılan okulun kaba inşaatı bitmek üzere. Ancak soğuk hava ve kar yağışının artmasıyla çocuklar zor şartlarda eğitim görmeye devam ediyor. 3 kıştır konteyner sınıflarda eğitim gören öğrenciler, sınıflara kurulan ısıtıcıyla kışı geçirmeye çalışıyor. Van'da en yüksek sıcaklık -2, en düşük sıcaklık ise -9 olarak ölçülüyor.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce evin yanı sıra, bin 50 derslik de yıkılmış veya hasar görmüştü. Yıkılan ve yıkımına karar verilen bu dersliklerin yerine 2 bin 50 derslik inşa edildi. Bu okulların büyük bölümü tamamlandı ve öğrenciler depreme dayanıklı yeni okullarında eğitime başladı. 

LİSEDE ÖĞRENİM GÖRÜYORLAR
Kent merkezinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri ise okulları tamamlanan diğer öğrenciler kadar şanslı olamadı. 1978 yılında yapılan ve şu an bin 800 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştı. Geçen sene yıkımı gerçekleştirilen okulun yerine yeni okul yapımına başlandı. Okul inşaatı eğitim dönemine yetiştirilemediğinden öğrenciler, depremin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam ediyor. Öğrenciler artık konteynerde ders görmek istemediklerini belirterek, kışın soğuktan, yazın sıcaktan bunaldıklarını söylüyor. Öğrencilerden Mustafa Önal, 3 yıldır konteynerde perişan olduklarını ifade ederek, "Ayaklarımız üşüyor. Her kış bu eziyeti çekiyoruz. Yağmur yağınca sel gibi oluyor." diyor. Batıya göre çok zor şartlar altında eğitim gördüklerini dile getiren bir kız öğrenci ise farklı şartlarda hazırlandıklarını ancak aynı sınava girdiklerinin bu durumun adaletli olmadığını belirtiyor.

'ISINMA SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ'
Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, okulun depremde hasar gördüğünü, okulun yeniden yapılması sürecinin biraz uzun sürdüğü için bugüne kadar yapılmadığını ifade ediyor. Okul inşaatının bitmek üzere olduğunu dile getiren Kına, şunları dile getiriyor: “Sene başında okulumuzun öğrencilerinin bir kısmını Cumhuriyet Lisesi’ne gönderdik. Diğer çocuklarımız ve velileriyle yaptığımız görüşmelerde okulun aynı yerde eğitim-öğretime devam etmesine karar verdik. Bugüne kadar da geldik. Yeni okulun inşaatı bitmek üzere. Okulda herhangi bir sıkıntı yok. İklim şartları haricinde." Okulun en kısa zamanda bitirip öğrencilere teslim edeceklerini belirten Kına, "Öğrencilerimizin şu an eğitim gördüğü konteynerlerde kalorifer tesisatıyla ilgili biraz sıkıntı var. Mühendislerimizi gönderdik. Şu anda orada çalışmaya başladık. Önümüzdeki hafta inşallah sobalarla değil de kaloriferle ısınmaya başlayacaklar. Ama tabi konteyner arzu edilen bir durum değil." ifadelerini kullandı.

256 AİLE KONTEYNER KENTTE YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Van’da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş ilçesinde depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim’de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı. Ancak Anadolu ve Tahirpaşa konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 256 aile yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi. İpekyolu Caddesi’nde bulunan Anadolu konteyner kentte zor koşullar altındaki yaşam mücadelesi veren 110 aileden 30’u, 28 Ağustos’ta açlık grevine başladı. 100 gündür açlık grevinde bulunan depremzedeler, kendilerine kalıcı konut verilene kadar eylemi sürdüreceklerini belirtiyor. Van Valiliği yetkilileri, konteynerlerde 256 ailenin kalmaya devam ettiğini ve bunlardan 100 ailenin ekonomik durumunun iyi olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Geriye kalan 156 ailenin yardıma muhtaç olduğunu söyleyen yetkililer, bunlarla toplantılar gerçekleştirerek, 70 aileye ekonomik durumu iyi olana kadar kira desteği verileceği konusunda anlaşıldığını ifade etti.

VAN'DAKİ KONTEYNER KENTLERDE YAŞAYAN AİLELER
Van Valisi Aydın Nezih Doğan, kentteki depremlerden sonra yerleştirildikleri konteyner kentlerde yaşayan ailelere ilişkin, "Son zamanlarda birtakım uydurma haberlerle karşı karşıya kaldık. 'Konteyner kentte bir çocuk öldü, iki çocuk öldü' gibi sosyal medyada haberler yer alıyor. Bunlar asla doğru değil" dedi. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından yerleştirildikleri konteyner kentlerden çıkmayan 256 aile, sosyal konut ve iş talepleri gerçekleşinceye kadar konteynerleri terk etmeyeceklerini belirtiyor. Çeşitli siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine sunduğu destekle yıl içerisinde açlık grevi başlatan ve çetin kış şartlarına rağmen eylemlerinden vazgeçmeyen aileler, hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği kentte Van Valiliği ve belediyenin sunduğu teklifleri de reddediyor. Ailelerin mağdur olmaması için çalışma başlatan Van Valiliği ise 256 aileden 156'sının dar gelirli olduğunu belirleyerek, tek tek görüştüğü ailelere gerekli desteği vermek için girişimlerde bulundu. Yapılan görüşmeler sonrası 70'in üzerindeki aileyi kira ücretini karşıladığı evlere yerleştiren valilik, birçok kişiye de iş imkanı sundu. Valiliğin tüm girişimlerine rağmen "sosyal konut ve iş" taleplerinden vazgeçmeyen ve halen konteynerlerde yaşayan ailelerle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Vali Aydın Nezih Doğan, valilik olarak tüm ailelerin sıcak yuvada yaşamasını arzu ettiklerini söyledi. Vali Doğan, kira yardımı alan ailelere aynı zamanda iş yardımında da bulunduklarını vurgulayarak, farklı ihtiyaçları olan ailelere yine yardımcı olduklarını ifade etti. Konteyner kentlerin sağlıksız ortamlar olduğunu ve ailelerin çocuklarını düşünerek uzatılan yardım elini tutmaları gerektiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: "Bu noktada teklifimizi kabul edip kiralık konutlarda hayatlarını idame ettiren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vatandaşlarımız gördüler ve biliyorlar ki devlet verdiği sözün arkasında durdu ve kiralarını karşılıyor. Biz vatandaşlarımızın mali durumları değişmediği sürece kira yardımı yapmaya devam edeceğiz. Şüphesiz şu an konteyner kentlerde hayatını devam ettirme isteğinde bulunan vatandaşlarımızın içerisinde de mali durumları nedeniyle bizim yardım edebileceğimiz yurttaşlarımız var. Bu yurttaşlarımızın da bizim bu iyi niyetli çağrımıza cevap vermelerini diliyorum."

"VATANDAŞLARIMIZI MANİPÜLE ETMEYE ÇALIŞAN KİŞİ VE KURULUŞLARIN DİKKATLİ DAVRANMASI LAZIM"
Doğan, bazı kesimlerin, konteyner kentlerde kalan ailelerin iradelerini kırmak açısından birtakım teşebbüsler içerisinde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Samimi olarak şunu ifade etmemiz gerekir ki orada hayatını idame ettirmeye yönelik zorluklar yaşayan vatandaşlarımızı manipüle etmeye çalışan kişi ve kuruluşların dikkatli davranması lazım. Çünkü bu konteyner kentlerde çocuklarıyla birlikte yaşayarak sıkıntılar çeken vatandaşlarımız değil. Öyleyse devletin uzattığı bu sıcak elin tutulması konusunda her birimizin vatandaşlarımızı teşvik etmeye devam etmesi lazım. Son zamanlarda birtakım uydurma haberlerle karşı karşıya kaldık. 'Konteyner kentte bir çocuk öldü, iki çocuk öldü' gibi sosyal medyada haberler yer alıyor. Bunlar asla doğru değil. Biz ilk andan itibaren rutin olarak aile hekimlerimiz, sağlık müdürlüğümüzce oluşturduğumuz ekipler vasıtasıyla oradaki vatandaşlarımızın sağlık kontrollerini yaptırıyoruz."

AİLELERE ÇAĞRI
Konteyner kentlerde yaşayan ailelere çağrıda bulunan Doğan, "Biz sizi seviyoruz ve bizim size uzanan sıcak elimizi lütfen tutun. Artık ne kendinize ne de birlikte yaşadığınız aileniz ve çocuklarınıza daha fazla sıkıntı yaşatın. Gelin sizin için en uygun konutlarınıza taşının. Biz de sizi desteklemeye devam edelim" ifadelerini kullandı.Ajanslar


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)