adscode
adscode

"OK YERİNE TAMAM BYE BYE YERİNE HOŞÇA KAL DİYELİM"

TARSUS SEV ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ DİLİMİZİ ESİR ALAN YABANCI SÖZCÜKLERE HAYIR DİYOR!

"OK YERİNE TAMAM BYE BYE YERİNE HOŞÇA KAL DİYELİM"
Özel Okullar

TURKCHE DEĞİL TÜRKÇE KONUŞALIM!

 

TARSUS SEV ÖĞRENCİLERİNDEN ÇAĞRI:

 

BYE BYE YERİNE HOŞÇA KAL

OK YERİNE TAMAM

SELFIE YERİNE ÖZÇEKİM

MERCY YERİNE TEŞEKKÜRLER

 

DİYELİM LÜTFEN!

 

 

Özel Tarsus SEV Ortaokulu öğrencileri son yıllarda dilimizi esir alan yabancı sözcüklere hayır diyor! ‘’Türkçenin Bir Eksiği Yok Ya Sizin’’ adlı proje ile harekete geçen öğrenciler, “Turkche değil Türkçe konuşalım” dediler ve eklediler: Ok yerine tamam, bye bye yerine hoşça kal, selfie yerine özçekim diyelim lütfen!

 

 

Özel Tarsus SEV Ortaokulu öğrencileri, son yıllarda dilimizi esir alan yabancı sözcüklerin kullanımına karşı bilinçlendirme projesi başlattı. “Türkçenin Bir Eksiği Yok Ya Sizin” projesini başlatan yedinci sınıf öğrencileri, dilimizi saran yabancı sözcüklere karşı Türkçe anlamlarının kullanılması çağrısında bulundu.

 

Özel Tarsus SEV Ortaokulu’nun yedinci sınıf öğrencileri, okulların açıldığı tarihten itibaren, Türkçe dersinde işledikleri ‘Yazım Kuralları’ konusu kapsamında; Türkçe sözcüklerin doğru kullanılması ve Türkçenin yabancı sözcüklerden arındırılması gerektiğini vurgulayan çalışmalar yaptılar. Son yıllarda dilimize yerleşen yabancı sözcüklere dikkat çekmek isteyen öğrenciler, bu sözcükleri ve Türkçe karşılıklarını belirlediler. 

 

HOŞÇA KAL DEMEK VARKEN!

Araştırmalarını geliştiren çocuklar, gündelik hayatımızda ve özellikle de sosyal medya yazışmalarında kullanılan yabancı sözcüklerin bir hayli fazla olduğunu tespit ettiler.  “Bye bye, mercy, ok, online” gibi sıkça kullanılan ifadeleri, Türkçe karşılıkları olan “Hoşça kal, teşekkürler, tamam, çevrimiçi” sözcükleriyle değiştiren öğrenciler, ayrıca birbirinden anlamlı afiş, resim ve slogan çalışmaları da ürettiler.

 

Projeyi ilk adım olarak okulda hayata geçirmek isteyen öğrencilere hem Tarsus SEV İlk ve Ortaokul öğrencileri hem de Tarsus Amerikan Koleji’ndeki liseli abi ve ablaları destek verdi. “Türkçeye sahip çıkmak Türkiye’ye sahip çıkmaktır” diyen öğrenciler, okulun dört bir yanını afişlerle donatırken, hazırladıkları el broşürlerini ve yaka kartlarını okulun kampüsünde dağıttılar. Türkçenin önemine dikkat çeken yazıların bulunduğu pankart ve dövizleri okul kampüsü içinde sergilediler. Ayrıca Türkçe sözcüklerin doğru yazılışlarını ve Türkçesi varken yabancısı kullanılan sözcükleri konu alan tişörtlerini hafta boyunca giyerek etkinliği devam ettirdiler.

 

TÜRKÇENİN BİR EKSİĞİ YOK

 

Özel Tarsus SEV Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Şahin Yılmaz, projeyi yıl boyunca devam ettireceklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Öğrencilerimiz, araştırmalarını devam ettirerek projeyi daha da genişletmeyi hedefliyor. Dilimiz ne yazık ki son yıllarda tam bir kirlenme yaşıyor ve özgünlüğünü kaybediyor. İngilizce ya da başka bir dilden aldığımız her kavramın Türkçesi var oysa. Zaten biz de bu yüzden projemize ‘Türkçenin Bir Eksiği Yok Ya Sizin’ adını verdik. Umarım tüm toplumda bu duyarlılık yaratılabilir ve Türkçemiz bu yabancı sözcük kirliliğinden kurtulur.”

 

BYE BYE DEĞİL HOŞÇA KAL

OK DEĞİL TAMAM DİYELİM

 

* Provoke /  Kışkırtma * Prezentasyon / Sunum * Online / Çevrimiçi * Ok / Tamam * Dizayn / Tasarım * Link / Bağlantı * Mail /Elektronik posta * Selfie / Özçekim * Mercy / Teşekkürler * Bye bye / Hoşça kal * Antipatik / Sevimsiz * İllegal / Yasadışı * Exit / Çıkış * Trend / Eğilim * Okazyon / Fırsat * Oryantasyon / Yönlendirme * Feed-back / Geri bildirim * Departman / Bölüm * Partner / * Versiyon/ Sürüm * Printer / Yazıcı * Revize / Yenileme * Timing / Zamanlama * Full / Dolu * Data / Veri * Free /Serbest * CV / Özgeçmiş


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)