adscode
adscode

Şeker bağımlılık yapar mı

Şeker ve şekerli besinlerin tüketimi birçok kişi için bağımlılık yaratıyor ve tüketiminden vazgeçmek ise zorlayıcı olabiliyor.

Şeker bağımlılık yapar mı
Sağlık
Gün içerisinde ortalama 500 kalori şekerli besinlerden alınmakta, kilo artışının yanı sıra şekerin birçok sakıncası da bulunmakta.

Şeker kalbinize zarar verir; Yüksek miktarda şeker ve şekerli besinlerin tüketimi kalp fonksiyonları için sakıncalı. Şekerli besinlerin kanın pompalanmasını etkilediği ve kalp hastalıkları için bir risk faktörü olduğu bilinmekte.

Aşk simidinde yağlanma yapar;Tükettiğiniz şekerli besinler hem kan şekerinizi düzensizleştirmekte hem de daha çok aşk simidi denilen bel ve karın çevrenizde yağlanmaya neden olmaktadır.

Sizi sessizce ele geçirir; fazla miktarda tüketimi leptin ve insulin direncini tetikler, tokluk hissiniz azalır, daha fazla yemek istersiniz ve özellikle yemeklerden sonra tatlı isteğiniz artar, akşam saatlerinde ise yemeden duramazsınız. Farkında olmadan sınırsızca yiyebilirsiniz.

Kanser hücrelerini besleyebilir; Şeker ve şekerli besinler tüketim miktarına ve sıklığına göre kanser oluşumunu tetikleyebilir, hücreleri besleyebilir. Fazla miktarda tüketilen şeker ince barsaklarda GİP adı verilen bir hormonun salgılanmasına neden olur. Bazı kaynaklara göre GİP kanser hücrelerinin tetiklenmesine neden olabilmektedir.

Vücutta toksik etki yaratır; Bazı araştırma sonuçlarına göre fazla miktarda tüketilen şeker karaciğerde alkolle aynı hasarı yapabilmekte.

Enerji ve konsantrasyon sorunu yaşatır; Fazla şeker tüketimi beyin hücre yapısını değiştirmekte, yaşlandırmaktadır. Dolayısıyla hafıza kaybı, konsantrasyon sorunu yaşatabilmektedir. 

Ömrünüzü kısaltır; 2013’te yapılan bir çalışmada 170bin ölüm vakasının nedenleri incelendiğinde, ölüm nedenlerinin fazla miktarda şeker ve şekerli besinlerin yol açtığı kronik hastalıklara bağlanmıştır.

Diş sağlığınızı olumsuz etkiler; tüketim miktarına bağlı olarak diş yapısına zarar verir, bakteri üremesini hızlandırır, diş çürüklerine neden olur.

Bağışıklık sisteminizi zayıflatır; Hastalıklara karşı vücudun savunma sistemi olan T hücre aktivitesini baskılayarak hastalıklara davetiye çıkarıyor ayrıca hücrelerin C vitamini kullanımını azaltıyor.

Kan bulgularınızı düzensizleştirir; En başta kan şekerinizi, dolayısıyla insülin seviyenizi düzensizleştirir. Kötü kolesterol, trigliserit düzeyinizi artırır. Karaciğer enzimlerini artırır. Ayrıca krom, bakır, kalsiyum eksikliği görülebilir.

Şeker bağımlılık yapar mı; Kan şekerinizle ve bazı kan bulgularınızla ilgili herhangi bir sorun varsa siz farkında olmadan şeker ve şekerli besinlere yönelirsiniz. Aslında küçük bir lokma tüketip tadına bakacaksınızdır ama farkında olmadan hepsini tüketirsiniz. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız kan bulgularınızı kontrol ettirmenizde fayda var.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)