adscode
adscode

TEOG ve Sonrası...Rakamlar, Gerçekler....

TEOG VE SONRASI… RAKAMLAR, GERÇEKLER

TEOG ve Sonrası...Rakamlar, Gerçekler....
Sınavlar

Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı 29-30 Nisan tarihlerinde değişmezse son karardaki haliyle 8. Sınıflara uygulanacak. Değişmezse, çünkü 3 yıl öncesine kadar 6. sınıflar ile 8. sınıflar arasında uygulanan eski adıyla seviye belirleme sınavının, tekrar eski haline dönebileceği tartışılıyor. Olsun, tartışmak ve makul olanı bulamamak kültürümüzde olsa da, doğrusunu bularak uygulamak bize uzak gibi görünüyor…  

 

Bu dönemki TEOG sınavına 1. dönemde olduğu gibi,  yaklaşık 1 milyon 290 bin öğrenci girecek.215 bin öğretmenin görev yapacağı sınav, 15 bin 500 okulda yapılacak. 

 

Rakamların buraya kadar ülke ölçeğinde gösterdiği büyüklükte bir sorun yok. Sorun;  TEOG sınavında öğretmenlerin emeğinin karşılığını alamamasında başlıyor. Sınavdan sorumluluğu bulunan ilçe kaymakamı için 1500 TL, emniyet müdürü için 540 TL, her bir günde güvenlik için görevli polise 70 TL, hizmetli için 65 TL ödenirken, öğretmen için, 45 TL ödenecek. Sınavın salon içerisinde 1. derece güvenirliliğinden sorumlu öğretmene verilen değer bu. (Milli Eğitim Müdürü ve komisyonda bulunan şube müdürlerinin alacağı ücreti yazmayayım. Bir eğitimci olarak bu adaletsiz durum en başta onları rahatsız etmeli…)

 

Branşın sınavının olduğu günde öğretmene görev verilmemesi ancak okula geleceksiniz denmesi de ayrı bir garabet. Buradan yazalım. Sınav görevi olmayan öğretmenin o gün okula gelmemesi ile ek dersi kesilemez. O günkü normal ders durumuna göre ek dersini alır. 

 

TEOG sınavının ülke eğitim sisteminde özellikle son 10 yılda destekçisi gibi görülen dershanelerin, siyasi atmosferle birlikte yerini ortaokul ve liselerde okul kurslarına bırakıyor olmasının rakamlarına gelelim. 

 

Okul kurslarına başlatılan öğrencilerin, devam oranının tam kapasiteden dönem ortasında % 30’lara kadar düştüğü tarafımıza ulaştırılan bilgiler arasında. TEOG sınavı öncesi kurslardan verim alınamadığını düşünmekteyiz. Devamsızlıktan dolayı kapanma aşamasına gelen kursların milli eğitim müdürlükleri tarafından kapattırılmaması ve mutlaka devam edilecek denmesi de ayrı bir vaka... 

 

Kurslarda görevli öğretmenlerin saatlik ek ders karşılığı görevlendirilmesi ve öğretmenlerin günde ortalama 10 saat derse girme durumuyla karşı karşıya kalmaları TEOG öncesi yanlışlardan sadece biriydi. Ama kurslar biterken kurs ücretlerinin arttırılması öğretmenlere müjdeydi(!)

TEOG sınavlarının sonunda öğrenciler aldıkları puanlara göre evlerine uzak-yakın, bir okula yerleştirilmeye çalışılacak. Dileğimiz önceki yıl yaşanan kaosun yaşanmaması. 6. sınıfta başlaması gereken mesleki teknik eğitime geç kalan öğrenciler, Fen ve Anadolu lisesine yerleşememenin zorunlu yol göstermesi ile atölyesiz, 50-60 kişilik sınıflarda yerlerini almaya çalışacaklar. 

 

Öyle değil mi? 4+4+4 eğitim sistemi ile altyapısı oluşturulmadan mesleki teknik eğitim vermeye çalışan adı yeni, binası eski, atölye konusundaki eksikliklerini tamamlayamayan ortaöğretim okulları, gitmek zorunda kalan öğrencilerine kavuşacak(!)…

 

Ortaöğretime de gidenler olursa. Nasıl gidenler olursa? Meb istatistiklerine göre 2014-2015 eğitim-öğretim yılında; 1 milyon 275 bin öğrencinin % 67’si ortaöğretime giderken, 420 bin öğrencinin yani % 33’ü ortaöğretime gitmiyor. Umuyoruz ki; bu yıl ortaöğretim okullaşması artsın…

 

Ülkedeki eğitim sisteminin orta kısmının sınavla ilgili durumu ve sonrası bu şekilde. Alt veya üst tarafı da bu resimden farklı incelemek gerekir.

 

Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar, veli ve öğretmenlerimize sabırlar…

 

Muhammet Ali GEZİCİ

Anadolu Eğitim Senddikası

Basın ve Yayından Sorumlu

Genel Başkan Yardımcısı

 

facebook.com/AES.maligezici
twitter.com/AESmaligezici

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)