adscode
adscode

​YGS NASIL BİR SINAV? NE YAPMALI? NASIL DÜŞÜNMELİ?

YGS soruları ülke çapındaki tüm lise türlerinin ortak müfredatından oluşur. Dolayısıyla adayların hepsi aynı konulardan ve aynı testlerden sorumludur.

​YGS NASIL BİR SINAV? NE YAPMALI? NASIL DÜŞÜNMELİ?
Konuk Yazar
Tercih yapacağımız puan türlerine göre testlerin ağırlığı değişse de tüm testlerden sorumlu olduğunuzu ve diğer adayların önüne geçmek için mümkün olduğunda tüm testlerden net çıkarmanız gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle LYS puan türlerinde tercih yapacaksanız YGS ’de yapacağınız her bir netin LYS puan türlerine katkısı olacaktır.

YGS testlerindeki sorular muhakeme ve yorum gerektirdiğinden birçok soruda ilk bakışta ‘’ uğraşırsam yaparım’’ düşüncesine kapılabilirsiniz. Gerçekten de mantık yürüterek birçok soruyu cevaplayabilirsiniz. Bu noktada bu sınavın büyük ölçüde zaman sınavı olduğunu aklınıza getirmelisiniz. Hiçbir soru ile dakikalarca uğraşacak lüksünüz olmayacaktır. Böyle bir durumda testteki her soru aynı puan değerinde olduğundan, sizi uğraştıracak sorulara takılmadan önce kısa zamanda çözebildiğiniz soruları tarayıp yapmalısınız. Böylelikle bize zor gelen sorularla uğraşıp kolay soruları kaçırma ihtimaliniz en aza düşer ve zaman artırıp testteki boş bıraktığınız sorulara dönebilme ihtimaliniz artar. Bir sorunun çözümünü iki kereden fazla denemeniz gerekirse o soruyla uğraşmayı bırakıp diğer soruya geçmelisiniz. Üst üste boş bırakmanız gereken sorular olsa bile enerjinizi düşürmeden diğer soruları taramaya devam etmelisiniz.

Bu yıl için tek YGS var ve düşebileceğiniz en zor durumda bile stratejik davranıp durumu en az zararla atlatabileceğinizi unutmayın. Örneğin matematik testinden çözemediğiniz veya çözmeniz için uzun zaman gereken soruların telafisini sosyal testiyle yapabilirsiniz.5 dakika harcayacağınız matematik sorusu yerine kullanacağınız 5 dakika içinde 4 sosyal sorusu çözüp aynı puanı belki de daha fazlasını (testlerin puan türlerindeki ağırlıklarını göz önüne alarak) kazanabilirsiniz. Bu durum diğer testler için de geçerlidir. Ayrıca LYS ’den tercih yapacaksanız, her netin sizin LYS puan türleriniz için çok değerli bir katkı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Sınava ön yargılarınızdan arınmış olarak girmelisiniz. Örneğin ‘’benim Türkçem iyidir 35 net yaparım’’ gibi bir düşünce eğer Türkçe testi zorlayıcı bir sınavsa veya üst üste birkaç soruyu anlayamazsanız, sizi motivasyon açısından aşağıya çeker ve diğer testlerden başarılı olabileceğinize dair inancınızı kırabilir. Sınav veya testler hakkında bir beklenti sabitlemeden sınava girerseniz, sınav esnasında hayal kırıklığına uğrama veya umutsuzluğa kapılma durumunda kalmasınız.

Özellikle 12. Sınıf öğrencileri ilk defa YGS ye gireceğinden, sınavla ilgili tecrübe sahibi olmadığından kaygı düzeyi daha yüksek olabiliyor. Sınav ile ilgili bir çok felaket senaryosu üretmeye ve bunlara inanmaya daha yatkın olabiliyorlar. Adaylara tavsiyem sınava herhangi bir anlam yüklemeyin, elinizden geleni yapın ve çıkın. Sınavınız iyi de geçse, kötü de geçse gerideki bırakıp önünüzdeki sınava adapte olmaya çalışın. Kaldığınız yerden devam edip, başladığınız işi bitirin. Unutmayın hiçbir sınav sizden daha değerli değil. Başarılar.

ÇİĞDEM SÖYLEMEZ

Ankara Mat-Fen Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)