adscode
adscode

Amerika’nın resmi dili ve tek oyun önemi

Bir milletin kaderini ancak o milletin iradesi belirler ve bu irade hiçbir oyun, haksızlık, hile ile bozulamamalıdır ki, o millet de layık olduğu kaderi yaşayabilsin.

damlaaktan@gmail.com




Dünkü yazımdan sonra, beni yıllar önce 10 ay kadar kısa bir süre de olsa fakülte sekreterliğini yaptığım ve neredeyse yıllardır konuşmadığım eski milletvekili ve devlet bakanlığı da yapmış Prof. Dr. Sabri Tekir hocam aradı.

“Damla! Yazını okudum, ne güzel yazmışsın” dedi.

Kendine has ve hiç unutmadığım o bilindik ses tonu ile bana söylediği cümleye şöyle yanıt verdim. “Hocam çok mutlu ettiniz beni, teşekkür ederim, biliyor musunuz hâlâ ne zaman Amerika’nın resmi dili hikayesini anlatsam sizi anımsarım.”

Hiç unutmadığım o kendine has gülüş tonuyla kahkaha attı.

“Eh keşke onu bu yazıda da yazsaydın, çok uyumlu olurdu” dediğinde bu yazıyı yazmaya ve sizlerle de bu hikâyeyi paylaşmaya karar verdim.

Prof. Dr. Sabri Tekir 1991 seçimleri için aday olmama -daha doğrusu Profesör olduktan sonra aday olma- kararını verdikten sonra o yılki seçimlere destek vermek amacıyla bir yazı kaleme almış. “Seçim, Seçmen ve Tek Oyun Önemi” başlıklı bu yazıda bana da anlattığı Amerika’nın resmi dilinin tek oy farkla İngilizce olmasının öyküsünü anlatmış ve tek oyun önemine değinmiş.

Bazılarınız biliyor bazılarınız bilmiyordur sanırım. Amerika’nın resmi dilinin belirleneceği oylama esnasında iki dil masaya yatırılmış.

İngilizce ve Almanca.

Sanılanın aksine çoğunluk Almanmış çünkü o yıllarda.

Oylama eşit oyla sonuçlandığı o son anda, birden kapı açılmış ve içeriye emin olmamakla birlikte sanıyorum Teksas senatörü koşarak girmiş ve elini havaya kaldırarak “İngilizce!” demiş.

Ve o tek oyla Amerika’nın bugünkü kabul gören ana dili İngilizce olmuş.

****

Yıllar sonra ders verirken öğrencilerimle bu hikâyeyi paylaşırken, kendisini hiç unutmadığım bir öğrencim elini kaldırıp demişti ki:

“Hocam Amerika’nın resmi dili yok. Ben de oraya gittiğimde öğrenmiştim bunu.”

Kim demiş hocalar öğrencilerinden bir şey öğrenmez, hep hoca öğretir diye… O gün dersten çıkıp araştıracağıma dair kendisine söz vermiştim. Kim bilir bu yazıyı okursa belki hatırlar o da. Hakikaten hiçbir Google aramasında bunun Amerikan hükümeti anayasasında yazdığına ve federal hükümet düzeyinde bir resmi dil tanımladığına dair bir belge veya kanıt bulamadım ama ister resmi kayıtlara geçmiş olsun ister olmasın, bana yıllar önce Sabri hocamın anlattığı bu olayın yaşanmış bir gerçek olduğu kesin. Biraz araştırırsanız sizler de ABD’de Anglo Saxon etnik grubun arkasından en kalabalık 2. grubun 1700lü yıllarda Alman göçmenler olduğunu ve 13 Ocak 1795 günü yapılan tarihi oylamada yetkili meclisin tek oy farkı ile Almanca yerine İngilizceyi resmi dil seçtiğini bulabilirsiniz.

Sadece bu hikâye bile, oyunuzun ve sizin ne kadar önemli, değerli ve fark yaratıcı olduğunuzu net olarak ortaya koyarken, bugün ayağa kalkma zamanıdır.

Bir milletin kaderini ancak o milletin iradesi belirler ve bu irade hiçbir oyun, haksızlık, hile ile bozulamamalıdır ki, o millet de layık olduğu kaderi yaşayabilsin.

Gün bugündür, lütfen fark yaratın. Önce kendiniz, sonra hepimiz ve bu ülke için.

Daha güneşli, daha umutlu, daha eğitimli,  daha laik, daha eşit, daha adil, daha özgür, daha güvenli bir ülke için… Gelecek için.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05