adscode
adscode

30 Yıldır Öğrenci Yok, Dersler Boş

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümü...

30 Yıldır Öğrenci Yok, Dersler Boş
Özel Eğitim





30 yıldır lisans öğrencisi alınmıyor ancak 3 profesör, 2doçent, 3 yardımcı doçent, 3 asistan ve 1 de misafir profesör görevli. FizikBölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kayhan Ülker "Fizik bölümünelisans programı için başvurular var ancak reddediliyor. YÖK'ün bu bölümlerekarşı genel yaklaşımı da bu" diyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen EdebiyatFakültesi'nin 30 yıldır lisans öğrencisi alınmayan fizik bölümünde 3 profesör,2 doçent, 3 yardımcı doçent, 3 asistan ve 1 de misafir profesör olmak üzere 12kişi görev yapıyor. 1928'de kurulan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nin,1982'de üniversite olması kararlaştırıldı. Ancak bunun için bünyesinde en az 3fakülte olması gerekiyordu. 1983'de Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi'ne ekolarak Fen-Edebiyat Fakültesi kuruldu. O yıldan beri fakültenin arkeoloji,istatistik, eğitim bilimleri, matematik, sanat tarihi, sosyoloji, tarih, Türkdili ve edebiyatı ve felsefe bölümleri binlerce öğrenci yetiştirdi, ancak fizikbölümü hariç.

'BAŞVURULARA RET'

O bölümdeki öğretim görevlileri, lisans programı kontenjanıiçin Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) başvuru yapıldığını ve reddedildiğini ancakbunun 30 yıllık keyfiyete hiçbir şekilde bir açıklama getiremeyeceğini söyledi.1.5 yıl önce göreve başlayan Fizik Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kayhan Ülker şu bilgileri verdi: "Fizik Bölümü'ne lisans programı içinbaşvurular var ancak bunlar reddediliyor. YÖK'ün bu bölümlere karşı genelyaklaşımı da bu. Öğrencilerden talep görmediği için Türkiye genelinde fizik,kimya, biyoloji gibi temel bilimler eğitimi konusunda farklı bir çalışma var.Yani bilim adamı yetiştirmek için yüksek lisans programlarını desteklemekgüçlendirmek gibi.

'YATARAK MAAŞ YOK'

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yalçın Karayağız, son iki yılda fizik bölümünde olumlu gelişmelerin olduğunu,yüksek lisans öğrencilerinin sayısının her yıl arttığını söyledi. Karayağız,bölümün, şu an Türkiye'de hiçbir örneği bulunmayan bir Merkez AraştırmaLaboratuvarı'na sahip olduğunu, burada yapılacak çalışmaların ve üretilenbilimin tüm Türkiye'nin hanesine fizik alanında artı puan getireceğini aktardı.Karayağız, "Göreve geldiğimden beri başvurularımızı gerekli yerlereyaptık. Yani öyle arkadaşlarımızın yatma, yatarak maaş alma durumu falan yok.Benden önceki dönemi bilemem. Hesabını ben verecek değilim" dedi.

Lisanslar kapatılabilir

YÖK'ten üst düzey bir yetkili şu bilgileri verdi:"Üniversite yönetimi başvurularının reddedildiğini söylemişse doğrudur.Tam olarak gerekçe neydi bilemem. Ancak YÖK'ün zaten bu konuyla ilgili genelyaklaşımını da ben size söyleyeyim. Çok açık. Fizik, kimya ve biyolojibölümlerine son 3, 4 senedir kontenjan verilmiyor. Hatta kurumumuz veTÜBİTAK'ın bu konuda bir çalışması da var. Temel bilimler alanında çalışanakademisyenlerin enerjilerini daha verimli bir alana kanalize etmek gibi. Belkide bu bölümlerin lisans programları yeterli öğrenci başvurusu olmamasındandolayı kapatılacak. Lisansüstü programlarına daha fazla ağırlık verilmesiüzerinde çalışılıyor. YÖK Başkanımız da zaten bununla ilgili bir röportajvermişti."

Tek öğrenci yetiştirmeden emekli olan profesör var

Fizik bölümünden adını vermek istemeyen bir öğretimgörevlisi şunları söyledi: "Burası aile şirketi gibi yıllarca idareedilmiş bir yer. MSGSÜ gibi Türkiye'de sanat ve mimarlık konusunda öne çıkmışbir kurumda Fizik bölümünde ne olduğunu, neler döndüğünü maalesef bunca yılkimse sorgulamadı. Düşünün haftada bir servis derslerini saymazsak tek biröğrenci yetiştirmeden buradan emekli olan profesör var. Her yıl 'mekan ve bütçesıkıntısı var' gerekçesiyle aktif hale getirilmedi bölüm. Sayısız kez raporsunuldu bölümün açılması için. Şu kadar malzeme şu kadar para gerekiyor diye.Ama bunlar hep rektörlükte takılıp kaldı."

MATEMATİK'E GİRDİ

Prof. Dr. Ender Aktulga, fizik bölümünün eskibaşkanlarından. Şu an emekli. Bölümdeki diğer hocalar gibi Aktulga da matematikbölümünde Fizik derslerine girdi. Servis dersine girdiği bölümlerdenöğrencileri vardı. Okulda da sevilen bir hocaydı. Ancak kendi bölümündeöğrencisi hiç olmadı.Hürriyet

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)