adscode
adscode

4+4+4 kalıcı olur mu? Liselere giriş değişir mi?

Eğitim sistemimizin genelinde ciddi sıkıntılar var. Okul öncesinden üniversiteye yeni bir revizyon şart diyenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor.

4+4+4 kalıcı olur mu? Liselere giriş değişir mi?
Milliyet Diyalog

Bizim gibi genç nüfusa sahip ve üstüne üstlük bir de iç ve dış göçlerin çok yoğun yaşandığı ülkelerde bu kaçınılmaz bir durum.

Hangi sistemi getirirseniz getirin bir süre sonra “iflas” ediyor. İşte bu yüzden temel çatıyı çok iyi oturtmak ve yönlendirmeyi ona göre yapmak gerekiyor. Yoksa bir süre sonra şu anda olduğu gibi içinden çıkılamaz noktalara gelinebiliyor!


Liselere giriş sistemi son 15 yılda 6. kez değiştirildi.

Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik liselere giriş için 1999-2004’te Liselere Giriş Sınavı (LGS) düzenleniyordu.

2004-2007 yılları arasında Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) getirildi.

2008’de ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıfta girilen 3’lü Seviye Belirleme Sınavı (SBS) uygulandı.

2010’da SBS’ye sadece 8. sınıflar girdi.

2012’de tüm düz liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesiyle bu liselere öğrencilerin sınavla yerleştirilmesi için yeni bir formül üzerinde çalışan MEB, 2013’te tüm 8. sınıf öğrencilerinin girmek zorunda olduğu, sonuçları karne notunda etkili olan ve liselere girişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) uygulamaya başladı.

TEOG’la birlikte her yıl 1 milyonun üzerinde öğrenci sınava girdi; binlerce şampiyon çıktı, başarılı olamayanlar ve bir okula yerleşemeyenlerin kayıtları otomatik olarak açıköğretim liselerine yapıldı. Ve bu durum sonraki yıllarda kalıcı hale geldi.

Dört yıl uygulanan TEOG da kaldırılarak yerine getirilen LGS ile isteyen öğrenciler iyi liseler için merkezi sınava girecek, isteyenler adresine en yakın okulu tercih edebilecekti, maalesef bu sistemle de öngörülen hedeflere ulaşılamadı.

Şu günlerde halen devam eden liselere kayıt ve tercih sistemi ne öğrencileri ne de velileri mutlu ediyor.

Evine yakın gidecek okul bulamayan ya da çok yüksek puanlarla açıkta kalan sınavzedelerin sayısı çok fazla! Yani bu böyle gitmez, gitmemeli de!

Peki, eğitimdeki bu sıkıntıların çaresi ne olmalı?

Açık ve uzaktan eğitim mi yoksa köklü bir revizyon mu?

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)