adscode
adscode

BEDEN EĞİTİMİ DERSİ NEDEN KALDIRILMAMALIDIR?

Beden Eğitimi dersini Meslek liselerinde 10. ,11. ,ve 12. (12. Sınıflarda geçen sene kaldırılmıştı) sınıflarından kaldıran büyüklerime bazı sorular sormak istiyor ve bunlara ve cevap bekliyorum.

BEDEN EĞİTİMİ DERSİ NEDEN KALDIRILMAMALIDIR?
Eğitim

 
Milli Eğitim Bakanlığının sürekli değişiklik yaptığı ( dersi sınıf bazında kaldırma-ders saatini azaltma-tekrar ders ekleme v.s) tek branş Beden Eğitimi dersidir.
 Beden Eğitimi öğretmenine yeterli imkân verilmiş olsa ülkemiz olimpiyatlarda devşirmelerle değil bizim kendi yetiştirdiğimiz sporcularımızla katılırdık. En son yapılan kış olimpiyatında da üç beş kişi ile değil daha çok sporcu ile ülkemizi temsil ederdik.
                Seçmeli ders olduğu için seçilmese de olur zihniyeti ile Beden Eğitimi dersi neredeyse tamamen kaldırılmaya başlandı. Önce Meslek liselerinden sonra da diğer liselerden kaldırılacağını düşünmekteyim.
             İşte ,tam bu noktada da önemli bir sorun ortaya çıkmaktadır.Görülmek istenmeyen bir nesil , konuşmayı bilmeyen bir nesil,eğitilmek ve öğretilmek istenmeyen nesil gelmektedir..
           Beden eğitimi derslerini layıkıyla  öğrenemediği için büyü(me)mekte ve geliş(me)mekte olan gençlerimiz enerjilerini boşaltamadıklarından KAZANANI Kutlamayı, KAYBEDENİ kabullenmeyi öğrenemedikleri için UYUŞTURCU kullanımı, BIÇAKLI BIÇAKSIZ Kaba kuvvete dayalı kavgalara bulaşmakta , spor izleyicisi olarak da Holigarşik davranışlarda bulunarak maddi ve manevi zararlara sebebiyet vermektedir. Sporcu olarak ise rakibi sakatlamaya yönelik davranışlar sergilemektedir.SAĞLKSIZ, HAZIMSIZ, SAYGISIZ  ve SEVGİSİZ nesiller yetişmektedir.
                Bu sorun sadece Meslek Liselerindeki Beden Eğitimi Dersi öğretmenlerini değil, atanmış atanamamış bütün öğretmenlerin sorunudur. Bu sorun; Milli Eğitim Bakanlığının, Gençlik ve Spor Bakanlığının, Aile ve Politikalardan Sorumlu Bakanlığın, Valililiklerin, Emniyet Teşkilatının, Velilerin , doğal olarak herkesin sorunudur.
                Aslında bu sorun ilkokula başlarken başlıyor, ama bu tarafını kimse ele almıyor. Yeni nesil dediğimiz gençlik ilkokula başladığında dersler nasıl öğretiliyor. Düşünün çevrenizde birçok yeni okula başlayan çocukları… Aşırı ders yükü olduğundan devamlı ders çalışmakta hatta ödevlerini bile yetiştirememektedir. Görevi öğretmenlik olmayan anne babalar da çocuğuna ders öğretmeye hatta ödevlerini kendileri çözmeye çalışmaktadır. Öğrenci bu durum karşısında hem yanlış öğrenmekte hem de kolaycılığa kaçmaktadır. Böylece anne ve baba yetersiz olduğundan öğrenciler etüt merkezleri ve dershanelere yönlendirilip bütün hafta boyunca hareketsiz kalmaktadır. Arkasından SBS, ÖSS, KPSS, KPDS kısacası bir işe girene kadar sınav sınav olduğu için sağlıklı ve spor hiçbir zaman düşünülmemiştir.
          Büyüme döneminde olan bir çocuk, büyümenin verdiği enerjiyi atamadığı için bazı bedensel ve ruhsal sorunlarla karşılaşmakta, bunları aşamadıkları için ileriki dönemlerde ciddi davranış bozuklukları yaşamaktadır. Bu davranış bozuklukları, diğer ders başarılarını da etkilemektedir. Bu sorun bütün toplumun sorunudur. Bu sorun bütün ülkenin sorunudur. Bu sorun bir ülkenin geleceğinin sorunudur.
                 Çocukların ve gençlerin hayatından sporu çıkarırsanız neler olur?
·         Sağlıklı düşünen bir nesil yetişmez. Bir ülke geleceğini sağlıklı düşünen, fikir sahibi, üretmeye odaklı nesillere emanet etmelidir.
 
·         Çocukluğunu ve gençliğini yaşamadan yetişkin olmak zorunda bırakılmış bir nesil ortaya çıkar ki  bu hiçbir toplumun görmeyi istemeyeceği bir nesildir.
 
 
·         Sağlıklı bir bedene sahip bir nesil yetişmez. Bugün bütün çağdaş dünya ülkeleri, bütçelerinin büyük bir çoğunluğunun sağlık sorunlarına harcandığını görmüş ve bunun üzerine özellikle ilkokuldan bu yana sağlıklı yaşam için gerekli bütün önlemleri almaya başlamıştır.
 
Sonuç olarak Beden Eğitimi dersi sadece okullarda işlenen bir ders olarak düşünülmemelidir. Bir gençliğin bedensel gelişimi ve buna paralel ruhsal gelişimi olarak düşülmelidir.
Sağlık; en büyük zenginliktir. Bir ülkenin geleceğe yaptığı en büyük yatırımdır.
***
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 27.01.2014 tarihinde yayınladığı Genel Lise, Anadolu Lisesi, Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi,
Spor Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgelerini incelediğinizde
Sosyal Bilimler Liselerinde:
Hazırlık sınıfında zorunlu,9 ve 12.sınıflarda seçmeli ve 10-11.sınıflarında kaldırılmıştır.
Fen Liseleri ile İmam Hatip Liselerinde:
öğrenciler Beden Eğitimi,Görsel sanatlar ve müzik derslerinden sadece birini seçeceklerdir.
Yazıda,Bakan Nabi Avcı'nın imzasıyla  2014-2015 Öğretim Yılından itibaren hazırlık, 9 ve 10’uncu sınıflardan başlamak ve kademeli
olarak uygulanmak üzere ekli örneklerine göre kabulü,
Kurulumuzun 20/07/2010 - 76; 28/03/2013 - 18 tarihli ve sayılı kararları ile kabul edilen
söz konusu okullara ait haftalık ders çizelgelerinin, 2014-2015 Öğretim Yılından itibaren hazırlık,
9 ve 10’uncu sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması kararlaştırıldı.
denmektedir.Bilginize...
 
http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_01/31104209_gl..ihl_2014.6_kurulkarari_ve_hd.pdf
***

Mesleki ve Teknik Eğitim Programları ve Öğretim Meteryalleri (MEGEP)'in sitesinde yayınlanan:
 Mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında
2014-2015 eğitim öğretim yılında 10 uncu sınıflardan başlayarak
Uygulanacak haftalık ders çizelgelerine ait açıklamaları incelerseniz 10.-11.-12. sınıflarda zorunlu derslerden çıkarılıp seçmeli olarak konulduğunu göreceksiniz.  Seçmeli ders seçimini yapan okul idaresinin de milli eğitimin baskısıyla kuran ve hz.Muhammedin hayatı derslerini seçmektedirler.Böylece gelecek yıl bu bu sınıflarda beden eğitimi dersini veremeyeceğiz.
ilgili link:
http://www.megep.meb.gov.tr/dokumanlar/Diger/HDC_aciklama.pdf


                                              
                                                                                                              Beden Eğitimi Öğretmeni
               

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)