adscode
adscode

Bilişim Eğitimi Olmadan Bilişim Ülkesi Olunmaz

Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketinin sıralı listesinin yayımlandığı bilişim 500 araştırmasının sonuçlarını gördük. Nedir bu araştırma?

Bilişim Eğitimi Olmadan Bilişim Ülkesi Olunmaz
Bilim Teknoloji

''Bu hafta Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketinin sıralı listesinin yayımlandığı bilişim 500 araştırmasının sonuçlarını gördük. Nedir bu araştırma? İnterpromedya'nın 15 senedir sürdürdüğü, şirketlerin belgelerle onaylı net satış gelirlerine bağlı olarak cirolarına göre sıralandığı bir liste. Bu liste, Türkiye'de ve yurtdışında Türkiye'deki bilişim sektörünün büyüklüğünü ortaya koyan referans olarak kabul ediliyor. Çok fazla muadili de yok.

Kim var ilk 5 sırada? Telekomünikasyon şirketleri... Hemen altlarında bilgisayar ve cep telefonu satan şirketler başlıyor. Yazılımla ilgili şirketler 20. sıralardan itibaren kendine yer bulabiliyor. İlk 30'da Türk Telekom ve Turkcell grubundan üçer şirket var.

Tabloda dikkat çekici bir noktayı basın bülteni ortaya koyuyor: İlk 500 şirketin 300'ü yılı büyümeyle kapatmış. Ben bunu tersinden okuyorum: Öyle acayip bir ülkeyiz ki en büyük 500 bilişim şirketinin 200'ü büyümeyi becerememiş. Varın siz bu sıralamanın altındaki şirketlerin durumunu düşünün.

Şimdi bu tabloyu yapılma sebebi olan yabancı yatırımcılara incelettiğinizi düşünün: Türkiye'de teknolojiye yatırım yapmak isteyen şirketler ne için gelirler Türkiye'ye? Telekomünikasyon için çok geç pazarı kapan kapmış zaten tüm şirketlerin dominant yabancı ortaklığı var. Yazılım için gelmek çok saçma zira yazılımla uğraşanların Türkiye sathında dahi esamisi okunmuyor. Ar-Ge için gelsinler desek, teknoloji geliştirmesi yapmak zorunda bırakılan firmaların ataleti bu alanı doldurmuş durumda. Bir şey satmak için gelmek en güzeli... Çünkü deli gibi mağaza var ve bunların sıralamaları da en tepeyi zorluyor. Türkiye'nin bir üretim değil tüketim ülkesi olduğunu görmek için büyük alim olmak gerekmiyor bu listeye bakınca...

Peki ne olmalıydı bu listede? Mesela bir web girişimi yok: Hükümet 10 seneye yakın zamandır deli gibi girişimcilere kaynak aktardığını söylüyor. Al – Sat yapan mağazaların bırakın yakınlarını, onların bulunduğu listeye bile girememişler. Yazılım ve geliştirme için teknoparkların açıldığını söylüyoruz? Hani listede yabancı bir ürünü pazarlamayan, kendi malıyla tepeyi zorlayan şirketler? Var mı Instagram olma hayalli bir şirket? Bu ileride büyüyüp dünya markası olacak diyebileceğimiz bir başarı öyküsü çıkarabilir misiniz bu listeden çok Polyanna olmadan?

Cirolarda ilk iki şirket 10 milyar TL'nin üstünde, 15. şirket 1 milyar TL'nin altında... 500 şirketlik listede 486 kurumun olması komedisini bir kenara bırakırsa son şirketin ciros 500 bin TL, yani ayda yaklaşık ortalama 40 bin TL'lik fatura kesmiş ve şeref listesine girmiş.'

Biz çok bilişimci bir ülkeyiz demeden önce bu listeye iyice bir bakın. Biz başkasının ürettiği telefon ve bilgisayarla başkasıyla yarışan bir ülkeyiz. İşte o kadar...''


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)