adscode
adscode

Bu Soruları YÖK Başkanı Çetinsaya Yanıtlayacak

Abbas Güçlü, YÖK Başkanı'na sizlerden gelen soruları yöneltecek. Sorularınıza yanıt alır almaz sayfamızda yayınlayacağız.

Bu Soruları YÖK Başkanı Çetinsaya Yanıtlayacak
Özel Eğitim

 

 

YÖK Başkanı'na iletmek  istediğiniz, merak ettiğiniz soruları www.egitimajansi.com’a yazın kendisine iletelim.

Soruların çok uzun olmaması ve üçü aşmaması özellikle rica olunur…

editor@abbasguclu.com.tr

 

İşte Görüşmenin Ayrıntıları

Sizden gelen soruları da bu sayfada yayınlıyor olacağız.

***

En önemli üç sorunumuz:

1. Maaşlar. Lise mezunu teknisyenler bile 2500 alıken bir asistan 2000 lira alıyor.

2. Yabancı dil meselesi. Özellikle getirilmeye çalışılan son üç yılda alınmış dil puanı.

3. Karar süreçlerine ortak katılım.

***

 

YÖK BAŞKANININ SONBAHARDA AKADEMİSYEN ARKADAŞLARA MÜJDELİ BİR HABER VERECEĞİZ ŞEKLİNDEKİ ZAM HABERİ NE DURUMDADIR.

AKADEMİSYENLERE ZAM YAPILACAK MI YAPILMAYACAK MI EĞER YAPILACAKSA ORAN NEDİR VE NE ZAMAN YAPILACAK. ŞU AN FORUMLARDA EN ÇOK KONUŞULAN KONU BU. HATTA YENİ YÖK TASLAĞINI SOLLAMIŞ DURUMDA.

***
Merhaba Abbas Bey,

Yeni yök yasa taslağında öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlarda performansa
dayalı akademik puanlardan ve maaşların iyileştirilmesinden  nasıl
faydalanacak.Şu an bakanlıklarda çalışan bir mühendis 3500 tl gibi maaşlar
alırken , biz 2000 tl maaşlar alıyoruz.

***

*****

 

Sayın başkana sorarmısınız hangi devlet kurmunda insanlar bizim gibi eziyet çeker. Doçent olana kadar iş güvencemiz yok, özellikle biz asistanlar; ne işle uğraştığımız belli değil, bizi öğrenci arkadaşlar bile adam yerine koymuyor, bırakın rektör seçimini bölüm toplantılarına bile çağırılmıyoruz. Doktora yapacaz devlet bize 2000 maaş veriyo, bizden öğrenim kredilerimizi istiyo, hocalarımız sürekli ödev istiyor, hangi parayla diye soran yok saçlarımız ağardı artık. benim gibi taşrada kütüphanesi bile olmayan okularda asistan olup bi de aynı üniversitede doktoraya zorlanmışların halini hiç sormayın. geleceğimiz yönetimlerin elinde bir tehdit unsuru olarak kullanıldığı sürece insanda bilim şevki bile kalmıyor. Çetinsaya bey nasıl kolay söyledi programlara çıkarak müjde diye diye, onun için çok basit olan sözleri
binlerce insan bekliyor ve hergün bir haber diye site site dolaşıyor. YAzık bu ülkenin insanlarına, biiz gençlere yazık.
 ***

İyi Çalışmalar Abbas Bey,

Madem YÖK başkanımız ile görüşüyorsanız , şu sorunun cevabını da sorarsanız sevinirim.2009'da Teknik Eğitim Fakülteleri kapatılırken , eski mezunlar ve o dönem mezun olan öğrenciler için bir çözüm bulunacağı sözü verilmişti , bir önceki YÖK Başkanımız tarafından. Acaba bu söz neden yerine getirilmiyor ?

Bizim fakültelerimizi kapatıp bizi tarihe gömerken alelade bir 4 yıllık bölümü mezunu yapma amaçlarını mı taşıyorlardı?

Bununla kalmayıp yetkilerimizi normal mühendislik fakülteleri için de açtılar... Yani bu durumda Hem Öğretmenliğimiz , hem de verilen sözlerimiz çalınmış oldu.Bu soruların cevabını gerçekten çok merak ediyoruz , TEF mezunları olarak.

Şimdiden teşekkürler..

 ***

Abbas bey merhabalar,bir araştırma görevlisi olarak bugünkü görüşmenizde sormanızı önemle rica ettiğim ve çok önemsediğim(z) soru aşağıdadır. çok teşekkür ediyorum. saygılarımla iyi çalışmalar.

SORU: ASİSTAN MAAŞLARI NE ZAMAN HANGİ ORANDA İYİLEŞTİRİLECEK? SONBAHARDA MÜJDE VERİLMİŞTİ AMA SONBAHAR BİTMEK ÜZERE. BU DURUM BİZİM GÜVENİMİZİ SARSIYOR.

TEŞEKKÜRLER..

***

*****

Sayın Abbas Güçlü,
Sizden ricam YÖK başkanına doktora savunmasından 1 ay önce geçilen ÜDS sınavı ile 1 ay sonra geçilen ÜDS sınavı arasındaki farkın ne olduğunu sormanızdır. Mantıklı bir açıklama istiyoruz. Çünkü bu şekilde mağdur durumda olan yüzlerce akademisyen var. Şimdiden teşekkür ederiz.
 
***

Sayın Abbas bey,

Ben güzel ülkemizin bir üniversitesinde mühendislik fakültesinde ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ olarak görev yapmaktayım. yarın (22 kasım) YÖK başkanımız ile yapacağınız görüşmede sormanızı önemle rica ettiğim bir kaç soru aşağıdadır. şimdiden çok teşekkür ediyorum. saygılarımla iyi çalışmalar..

SORULAR:
1) YÖK başkanımız maaşlarla ilgili sonbaharda müjde vereceğiz demişti. Biz Araştırma Görevlilerinin maaşları (!!) ne zaman düzeltilecek, böyle bir şey yapılacaksa ne oranda atış planlanmaktadır?

2) Yeni YÖK kanundaki dil şartı; alınmış dil puanına süre sınırı konmaması gerektiği, bu durumun bizleri yıprattığı ve vaktimizi aldığını iletip, yasada bunun düzeltilip düzeltilmeyeceğini sorar mısınız?

çok çok teşekkür ederim.. saygılarımla..

 

***

*****

MERHABA ABBAS BEY;

SORULARIM
1- ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN MAAŞ DURUMU ÇOK ZAYIF
2- DOKTORA SONRASI YARD. DOÇ. KADROSU İÇİN  2 YIL BEKLENECEKSE 50/D KADROLU ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TOPTAN İŞSİZ KALACAK.
3- YURT DIŞINDA 25-30 YAŞ ARASINDA PROF. OLUNABİLİRKEN BİZİM ÜLKEMİZDE BU YENİ YASA İLE İMKANSIZ GÖRÜNÜYOR.
4- YABANCI DİL ŞARTI BU ŞEKİLDE YASALAŞIRSA AKADEMİSYENLİK DEĞİLDE İNGİLİZCE ÖĞRENCİ OLUNACAK GALİBA.

İYİ GÜNLER.

***

Abbas Bey merhaba,
Sizde Bir Teknik Eğitim Fakültesi Mezunu olarak Sayın YÖK başkanına 3795 sayılı kanunun nezaman işler hale getirileceğini ve bu zamana kadar dileçe ile YÖK'e başvuran TEF mezunlarını nezaman cevaplandıracaksını böyle bir çalışmaları varmıdır bu konuları siz bizden daha iyi biliyorsunuz kendi lisanınızla sorarmısınız?

 ***

1) 30 yaş üstündekilere sınavsız üniversite olacak denmişti.bu çalışma ne aşamada sorarmısınız

2) uzaktan eğitim lisans tamamlama çanakkale üniversitesine verilecekti bu konudaki calışma ne aşamadadır,tarım ,laborant veteriner sağlık,elektirik,kimya tıbbi dökümantasyon bölümleri lisans tamamlama bekliyorlar , BU KONUDA YÖK E BAŞVURAN ÜNİVERSİTE YOKMU?
3)yök foruma bakıyor mu kendisi yok sa orası boşuna mı açıldı?

yök başkanına sormanızı istediğim başka soru ise : anadolu üniversitesinden hem açıköğretim hemde örgün olarak herkes şikayetçi yök olarak birşey yapıyorlarmı?üniversiteye gönderilen dilekçelere çevap gelmiyor.şikayetlerimiz üniversitenin öğrenci bilgilendirme sisteminden yukarı çıkmıyor. bu konuda yök ne yapıyor diye sorarmısınız.

***

 

Sayın Abbas Güçlü,

50/d sorununu yök başkanına mantıklı bir şekilde anlatacağınıza inanıyorum. 50/d liler
diğer 33/a ve öyplilerden çok zaman daha yüksek notlarla asistan olmuş kişilerdir.
Bölümlerde 33/a ve öyplilerle aynı görevi yapmaktadır. Tek farkları doktoradan sonra
atılacaklar olmalıdır. Diğerleri ise yardoç kadrosu bulana kadar görevlerine devam
edeceklerdir. Tek istediğimiz yar doç kadrosu bulana kadar işsiz kalmamak, bilime,
çalışmalarımıza, görevimize devam etmektir. Lütfen, bu sorunumuzu listenin en üstünde
tutun. Bu ingilizce bilmeyenlerin verdiği tepkilerden çok daha önemli bir konudur. O
yüzden çok daha üstünde durulması gereken bir durumdur.

Bizlerin girdiği dönemde sadece 50/d alımları vardı. 33/a yoktu. Öyp'nin mantığı da
şimdikinden çok farklıydı. Biz 50/d kadrosunu seçmek zorundaydık 2009-2010 yıllarında.
Çünkü başarılıydık ve akademisyen olmak istiyorduk.

50/d'den 33/a'ya geçirildiğimiz takdirde adalet yerini bulacak, bizler de gönül
rahatlığıyla, az da olsa güvenle çalışmalarımıza devam edebileceğiz.

Saygılarımla.'

***

*****

SORULAR:

1. ÖSYM’ nin değişik dönemlerde yapmış olduğu ÜDS sınav sonuçlarına bakıldığında fen bilimlerinde sınav ortalamasının 52 geçmeyen bir sonuçla karşılaşılmaktadır. Bu sınav ortalamasının üzerinde bir not alan aday 65 alamadı ise başarısız mıdır? Başarının kamuoyunda ortak tanımı nedir? Yönetmeliklere bakıldığında yabancı dil puanı farklı farklı(asistanlık müracaatı için 50, doktoraya müracaat için 55). Yabancı dil istemindeki amaç literatür takibi içinse bu farklılık neden? Yapılan bilimsel yayınlar bu işin yapılabildiğini göstermez mi? Ayrıca 65 üzerinde bir not alan adayın bu notu alamayan diğer adaylara üstünlüğü varımıdır?

2. Lisansını, yüksek lisansını ve Doktorasını başarıyla tamamlamış ve alanında uluslararası SCI da taranan çeşitli dergilerde yayınlar yapmış bir akademisyenin sınav dili Türkçe olan bir sınava yabancı dilden 65 dil puanı yok diye doçentlik müracaatı ve sınava alınmamasını Sayın Başkanım nasıl değerlendiriyor? Bir akademisyen 65’in altındaki bir dil puanı ile işini verimli bir şekilde yapabiliyorsa 65 deki ısrar neden?

3.Yine çok iyi bir dosya ile doçent olan veya Prof olan bir akademisyenin bunun altında asgari şartları sağlayarak doçent veya prof olan bir akademisyene göre elde ettiği akademik veya maddi üstünlüğü nedir?

 

ÖNERİM:

Yeni yasada özellikle akademik yükselmelerde bu işe gönül vermiş bir adayın yapmış olduğu bütün faaliyetlerin (yapılan yayınlar ve eserler, alınan atıf sayıları, projeler, patentler, verdiği dersler, dil ……vb) ölçüsü nispetinde katkı sağlayarak oluşturulan bir puanlama sistemine geçilmesinin ve gerekli puana erişen aday beklemeksizin doğrudan Doç. veya Prof. olabilmeli. Bir üniversitenin kriterlerini sağlayamayan bir akademisyen başka bir üniversitenin kriterlerini fazlasıyla sağlayabilir. Genç beyinlerin önü açılmalıdır. Kısaca üniversitelerimizde,  (idari ve akademik) her kademede liyakatin esas alındığı bir sistem getirilerek daha çok üretim, kalite ve başarı teşvik edilmelidir. 

 

***

*****

 

İyi günler.Tasarıda İnkılap Tarihi ya da Türk Dili gibi dersler yer almıyor.Bu durum derslerin kaldırılacağı şeklinde yorumlanıyor.Söz konusu dersler kaldırılır ve seçmeli hale getirilmezse okutmanların, kurumun ihtiyacı kalmadığı gerekçesiyle işlerine son mu verilecek? 

***

 

Merhaba abbas bey 90 bin üniversite kontejanı boş .2 ek tercih açmayı düşünüyorlar mı .Yök başkanın bu konu hakkında ki düşünceleri nedir .Teşekkür ederim 
***

 Merhaba abbas bey önlisans dan  DGS ile  4 yıllık  örgün ve ya uzaktan eğitime geçen öğrencilere intibak uygulanıyor.Bu intibak derslerini öğrenci önlisans dan görmüş oldugu dersleri bir daha almak zorunda kalıyor .Bu konu hakkında yök başkanın çalışması varmı .Teşekkürler

 

 

 

www.egitimajansi.com

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)