adscode
adscode

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz. Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır
Eğitim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece gençlerimizin yurt dışında tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor Türkiye'yi, dünyada bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Erdoğan, "İhdas ettiğimiz programlarla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemini güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl TEKNOFEST'te, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması finalistlerinden seçtiğimiz 3 öğrenciyi Antarktika Bilim Seferi'ne dahil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz. Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır." dedi.

Sözlerinin başında törene katılanları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi alanında Türkiye’nin en saygın platformu olan TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde bilim insanlarımızı ve siz değerli misafirlerimizi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. TÜBA ve TÜBİTAK’ın 2022 yılı ödüllerini takdim edeceğimiz bilim insanlarımızı çığır açıcı çalışmalarından ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başvuruların titizlikle değerlendirilmesiyle, bu sene 57 bilim insanımız iki kurumumuzun ödüllerine layık görüldü. Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri’nde, fen ve mühendislik bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ile sağlık ve yaşam bilimleri kategorilerinde üç ödül takdim edeceğiz. Böylece, TÜBA Akademi Ödüllü bilim insanı sayımız 25’e yükseldi” açıklamasında bulundu.

“Üstün başarılı genç bilim insanlarının ödüllendirildiği TÜBA-GEBİP Ödülleri’ni 22 farklı üniversite ve kurumdan 34 genç bilim insanımıza vereceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı da 610'a ulaştı. Bilimsel Telif Eser Ödülleri’nde yedi Türkçe bilimsel telif eser, altı TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Bu alanda da şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı 226’ya çıktı.”

TÜBİTAK Ödülleri kapsamında ise 12 farklı üniversiteden bilim insanına iki bilim ödülü, bir hizmet ödülü ve 11 teşvik ödülü takdim edileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ödüllerin ilk kez verildiği 1966 yılından bugüne kadar 184 bilim ödülü, 19 özel ödül, 88 hizmet ödülü, 547 teşvik ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü dâhil olmak üzere, toplam 839 bilim insanı ödüllendirildi” diye ekledi.

“SİYASİ BAĞIMSIZLIĞIN TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIKTAN GEÇTİĞİNE İNANIYORUZ”

Türkiye’nin, Millî Teknoloji Hamlesi rehberliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz, siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine samimiyetle inanıyoruz. Bilim ve teknolojiyi Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında en önemli araç, en etkili imkân olarak görüyoruz. Katma değerli üretimin, güçlü büyümenin ve sürdürülebilir refahın yolu bilim ekosisteminin canlılığından geçiyor. TÜBA ve TÜBİTAK yürüttükleri takdire şayan çalışmalarla, ülkemizin bilim ve teknoloji altyapısına önemli katkılar yapan kurumlarımızdır.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)