adscode
adscode
adscode testttt
adscode oguzzz

Dünyanın en iyi üniversiteleri onun peşinde

Yale, Columbia, Cornell gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alan, Toronto Üniversitesi'nin kayıt yaptırması durumunda 100.000 Kanada Doları nakit para ödülü teklif ettiği Yasemin Arık'ın tercihi Oxford oldu.

Dünyanın en iyi üniversiteleri onun peşinde
Eğitim
Güncelleme : 25-May-24 09:28

OZAN ÖMER KADÜKER / MİLLİYET

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin tam burslu öğrencisi Yasemin Arık, Yale, Columbia, Cornell gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul aldı. Hatta Toronto Üniversitesi, kayıt yaptırması durumunda 100.000 Kanada Doları nakit para ödülü teklif etti. Ancak Yasemin’in tercihi Oxford’da zorlu mülakatlardan sonra kabul aldığı Bilgisayar Bilimi oldu. Mülakata çağrılan öğrenciler not ortalaması 62, kabul edilenlerin 70 iken Yasemin, 77 puan aldı.

2 kızdan biri

Yasemin Arık, toplam 40 öğrencinin kabul edildiği bölümde okumaya hak kazanan 2 kız öğrenciden biri. Hemşire bir anne ile akademisyen bir babanın kızı olan Arık, ayrıca Türkiye’den bu bölüme kabul edilen ilk Türk kız öğrenci.


Kızının kabul süreciyle yakından ilgilenen babası Prof. Dr. Sabri Arık’a 5 yıl önce lise kaydı esnasında verilen öğrenci tanıma formunda ‘Çocuğunuz için nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?’ sorusu sorulmuş, kendisi ‘Oxford Üniversitesi’nde eğitim alması’ demiş.

Babasının hayalini gerçekleştirdiği için de mutlu olan Yasemin, akademik kariyerinin yanı sıra lisanslı voleybol oynuyor, piyano çalıyor ve robotikle ilgileniyor.

Kabul süreciyle ilgili bilgi veren Yasemin, “Zorlandığım, pes etmeyi düşündüğüm zamanlar oldu. Tam da böyle bir dönemde ‘Mücadele edenler her zaman başaramayabilir ancak başaranlar yalnızca mücadele edenlerdir’ sözüyle kendime geldim ve çalışmaya devam ettim. Bu sürecin sonunda da hayalime ulaştım. Kızların kabul oranlarının düşük olduğu bir alan ama daha önce birçok deneyimim var. O kadar erkek öğrenci yerine beni seçtilerse onlar da bana inanmıştır. Yine başaracağımı düşünüyorum. Yapay zekâ ve veri bilimi alanında ilerlemeyi planlıyorum” dedi.

'İlk adımı attım'

Arık, Bahçeşehir Koleji'nde düzenlenen etlinlikte ise şunları kaydetti:

"Oxford Üniversitesi yıllardır Computer Science alanında THE sıralamasına göre 1 numara olduğundan benim uzun süreli hayalim ve son birkaç yıldır da en büyük hedefimdi. Bu bölüme senede alınan 40 civarı öğrenci arasından yalnızca 3-4 tanesi kız olduğundan bazen ümitsizliğe kapılsam da bu istatistiklerin yalnızca benim gibi kız öğrencilerin cesaretlenerek kendilerine inanmaya ihtiyacı olduğunu gösterdiğini biliyordum. Ben çabaladığım müddetçe başarılı olabileceğime inandım. Ne de olsa “Mücadele edenler her zaman başaramayabilir, ancak başaranlar yalnızca mücadele edenlerdir.” Şimdi de ne mutlu bana ki mücadelem sonucunda Oxford Üniversitesi’nde Computer Science okuyarak alanın en önde gelen profesörlerinden alacağım dersler ile gelecekte yapay zeka ve veri bilimi alanlarına yönelme hedefim için hayalimdeki ilk adımı attım.” 

 

İngiltere’den kabul aldığı üniversiteler:

■ Oxford University 

■ Imperial College London

■ University College London 

■ King’s College London 

■ Manchester University 

Kanada’dan kabul aldığı üniversite:

■ Toronto University 

Amerika’dan kabul aldığı üniversiteler:

■ University of California

Amerika’da yedek listeye girdiği ve her an davetiye alabileceği diğer üniversiteler de şunlar:

■ Yale University (Tam burslu başvuru)

■ Columbia University (Tam burslu başvuru)

■ Cornell University  (Tam burslu başvuru)

■ University of California, Berkeley 

■ University of California, Los Angeles 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)