adscode
adscode

Edebiyat ve Dil Anlatım dersleri birleşiyor mu?

Bakanlığın ders müfredatlarını yenileme çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda liselerde ‘Edebiyat’ ile ‘Dil ve Anlatım’ derslerinin birleştirilmesi planlanıyor. Endişe, müfredatın şişmesi.

Edebiyat ve Dil Anlatım dersleri birleşiyor mu?
Eğitim
Ders müfredatlarının çağa uygun hale getirilmesi için bir süredir çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni müfredatlar konusunda sona yaklaşıyor.

Ancak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda (TTKB) süren çalışmalarla ilgili sızan bilgiler şimdiden kafaların karışmasına sebep oldu. 

İKİ DERS BİRLEŞİYOR MU? 

TTKB, hem ağır olan müfredatların içeriğinin hafifletilmesi hem de güncellenmesi için bir süredir yoğun mesai harcıyor. Bu kapsamda özellikle temel dersler arasındaki edebiyat dersinde köklü değişiklikler öngörülüyor. Lisedeki Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı derslerinin birleştirilip Türk Dili ve Edebiyatı adı altında devam ettirilmesi bunlardan sadece biri. İki dersin haftada 5 saat olarak verilmesi planlanıyor. 

İKİ FARKLI GÖRÜŞ 

Yeni programı inceleyen eğitimciler ise farklı görüşlerde. Bir grup, yeni dersin programının hayli yoğun olduğuna dikkat çekerek, “Değişiklik olumlu olabilir ama mevcut konuların yanına ek konular da geldi. Toplam ders saati artmazsa konular geçiştirilir” diyor. Diğer grupsa "Müfredat zaten yoğun, ek konular gelecekse en azından bazı konular çıkarılmalı" görüşünü savunuyor. 

KISA FİLM GELDİ! 

Derslerin birleşmesinin yanı sıra öğrencilerin günlük hayatta kullandığı ve ilgilerini çekecek yeni konular da müfredata ekleniyor. Senaryo, blog, e-posta, kısa film hazırlama bunlardan birkaçı. Uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren 9'uncu sınıflardan başlanarak faaliyete geçeceği tahmin ediliyor. 

İŞTE BAZI DEĞİŞİKLİKLER 

Mevcut: Halen 9'uncu sınıf Türk Edebiyatı dersinde türler ‘coşku ve heyecana dayalı metinler', ‘olay çevresinde gelişen metinler’ ve ‘öğretici metinler' olarak üç ana başlıkta toplanıyor. 

Yeni: Başlık sayısı; hikâye, şiir, makale, roman, tiyatro, senaryo, masal/fabl, mektup/e-posta, günlük/blog olmak üzere 9'a çıkarılıyor. 

Mevcut: 9'uncu sınıf dil ve anlatım dersinde iletişim, dil ve kültür, ses bilgisi, sözcükte anlam, sözcük grupları, cümlede anlam, paragraf bilgisi gibi konu ayrımı var. 

Yeni: 9 konu başlığının içine dil ve anlatım kazanımları yerleştirildi. Bunun yanında “yazım kuralları, noktalama işaretleri, sözcük türleri (isim-sıfat-zamir), yapı bilgisi” gibi yeni dil bilgisi konuları da bu yeni müfredata eklendi.

Meydan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)