adscode
adscode

ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYACAK

Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve Engelsiz ODTÜ Topluluğu ortaklığında yürütülen ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı tarafından desteklenen Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi…

ENGELLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYACAK
Eğitim
Engelli öğrencilerin üniversite öğrenimi sırasında karşılaştığı engelleri saptayarak ve çözüm önerilerini raporlaştırarak ilgili kurum ve kuruluşlara sunmayı amaçlayan Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi, engelli öğrencilerin karar mekanizmalarına daha fazla dâhil olması için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar ile İnisiyatif, engelli öğrencilerin ortak sorunları ve çözüm önerilerinin etkin bir biçimde dile getirebileceği bir oluşuma duyulan ihtiyaca yanıt vermeyi hedefliyor.

Engelsiz bir üniversite mümkün

İnisiyatif ilk olarak, engelli öğrencilerin üniversite öğrenimi sürecine ilişkin deneyim alışverişinde bulunabilmesi, üniversitelerin engelli öğrencilere sağladığı hizmetlere ilişkin bir bilgi bankası oluşturulması ve uzun vadede daha fazla engelli gencin kişisel gelişimine katkıda bulunacak eğitimlerin verilmesi amacıyla www.engelsizuniversite.org internet sitesi aracılığıyla bir e-platform kurdu. Platform aracılığıyla farklı engel gruplarına mensup 25 üniversite öğrencisinden oluşan bir örgütlenmenin temelini atacak çalışmalar yürütülecek. Bu amaçla İstanbul ve Ankara'da iki toplantı gerçekleştirilecek.

İstanbul'da gerçekleştirilecek ilk toplantıda, farklı engel grupları birbirini tanıma imkanı bulurken hak temelli yaklaşım, savunuculuk, erişilebilirlik gibi kavramlar hakkında fikir sahibi olacak, atölye çalışmalarında sorun olarak gördüğü hususları tartışacak.  İlk toplantı sonunda ele alınan konular arasında öne çıkan başlıklarla ilgili çalışma grupları oluşturulacak ve Ankara'da düzenlenecek ikinci toplantıya kadar bu grupların belirlenen alanda sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirmesi sağlanacak.

Oluşturulan çalışma grupları ilgili kurumlara raporlama yapacak

İlgili kuruluşlara bilgi edinme başvuruları yaparak üniversitelerdeki engelli öğrencilere ilişkin mevcut durumun tespitine çalışacak olan İnisiyatif, üniversitelerin engelli öğrencilere sağladığı hizmetlerle ilgili engelli öğrencilerin görüşlerinin alınabilmesi amacıyla online ortamda bir üniversite değerlendirme anketi yapacak. Elde edilen veriler ve çalışma gruplarının ulaştığı sonuçlarla ilgili oluşturulan rapor Ankara'da yapılacak bir toplantıda ilgili kuruluşlara sunularak gerekli idari başvurularda bulunulacak.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve Engelsiz ODTÜ Topluluğu başlattıkları Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi ile üniversite öğrenimi gören engelli öğrencileri kendi sorunlarıyla ilgili inisiyatif almaya; ilgili kamu kuruluşlarını, engelliler alanında yürüteceği politikalarda üniversite öğrenimi gören gençlerin sorunlarını da dikkate almaya; engelli birimlerini, üniversitelerindeki engelli öğrencileri proje faaliyetlerine ve www.engelsizuniversite.org adresinde kurulan e-platforma katılmaya davet ediyor. Sivil toplum kuruluşları, gençlik örgütlenmeleri ve öğrenci topluluklarını, engelliler alanında yürütmekte oldukları çalışmalar doğrultusunda oluşturulması düşünülen engelli öğrenci birlikteliğine deneyimleriyle destek sağlama çağrısında bulunuyor.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)