adscode
adscode

Geleceğin meslekleri neler olacak?

Daha çok iş imkânı ve daha iyi maaş getirisi olan alanları belirlemek için yapılan bir araştırmada 2024 yılında 1 milyonu aşkın üniversite mezunu fazlası olacağı ifade ediliyor. Peki, 2024'te daha revaçta olması beklenen alanlar hangileri?

Geleceğin meslekleri neler olacak?
Eğitim
Güncelleme : 17-Jun-22 14:50

Geleceği bilmek zordur. Hele bugün dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum altında tahmin yapmak daha da zordur. Ancak gelecekte neler olacağına yönelik araştırma yapmak üniversiteye başlarken, iş kurarken, yeni bir beceri kazanmak için kursa giderken olmazsa olmazdır. Dünya bugün hiç olmadığı kadar büyük bir hızla değişiyor. Bunu küreselleşme ve dijital teknolojilere borçluyuz. Teknoloji hızla insan gücünün yerini alıyor. Çağrı merkezleri bile artık insanlar değil, bilgisayarlar muhatap oluyor müşterilerle. Devletler bile masrafları kısmaya ve küçülmeye doğru gidiyor. Daha çok iş imkanı ve daha iyi maaş getirisi olan alanları belirlemek için yapılan bir araştırmada 2024 yılında 1 milyonu aşkın üniversite mezunu fazlası olacağı ifade ediliyor. Bu da işverenlerin daha yetenekli ve donanımlı kişilere özel bir önem vereceği anlamına geliyor. Bir diğer önemli husus da şu: En başarılı insanlar, hayat boyu öğrenmeye inanan kişilerdir. Yani bu insanlar üniversiteden mezun olduktan sonra kendilerine yatırım yapmaya devam ederler. Yani hukuk mezunu bir kişinin bir de dış ticaret üzerine eğitim alması bu kişiyi on binlerce avukattan daha ayrıcalıklı bir noktaya taşır. Tüm bunları göz önüne alarak 2024'te daha revaçta olması beklenen 10 farklı alana bakalım:  

1. Veri işleme, data analizi

buyuk-veriyi-ise-donusturmek

Büyük veri (big data) devrindeyiz. Birçok şirket; müşteriler, rakip firmalar ve hatta kendileri hakkındaki bu büyük verileri işlemek ve anlamlı bilgiler edinmek istiyor. Burada zorluk veriyi işlemek değil, veriyi yorumlamak ve iş hayatında bu verilerin ışığında hamle yapmaktır. Pazarlama ve piyasa araştırması, veri analizinden en çok istifade eden alanlar olacaktır.  

2. Rehberlik, psikolojik danışma ve terapi

ciglik-terapisi

Akıl sağlığının da beden sağlığı kadar önemli olduğu kabul ediliyor artık. Bu durum akıl ve ruh sağlığı konusunda çalışan kişilere olan talebi artıracaktır. Evlilik ve aile danışmanlığının 2024'e kadar %41 artacağı öngörülüyor.  

3. Bilimsel araştırma

doga-bilimleri Yeni teknolojiler tıp, üretim, ulaşım ve diğer birçok alanda devrim yaratmaya devam ediyor. Bu da biyoloji, fizik, matematik, mühendislik, kimya gibi alanlarda daha çok çalışana ihtiyaç olacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca biyoteknoloji, nanoteknoloji, robotik, 3D printing gibi alanlar da fazlasıyla gelecek vadediyor.  

4. Veterinerlik

veteriner-olmak-istiyorum Evcil hayvanlara ilgi gittikçe artıyor. 2024'e kadar veterinerlik hizmetlere olan ihtiyacın %36 artacağı tahmin ediliyor.  

5. Çevre mühendisliği, çevre bilimleri

cevreci-isler Varolan altyapıyı ve nüfus artışının dikkate alınca kaynakları kullanmak daha da önem kazanacak. Dolayısıyla yeşil ve çevreci enerji elde etme yöntemlerine olan talep artacak. Isıtma ve soğutma sistemlerinin daha verimli olması gerekecek. Küresel ısınmaya karşı teknolojilerin de geliştirilmesi şart.  

6. Sağlık ve bakım hizmetleri

saglik-sektorunun-gelecegi Doğurganlık yaşı arttıkça bebek bakıcılığına olan talebin artması son derece normal. Bazı işler düşük maaşlı olsa da gene de her zaman iş bulunabilecek alanlar sağlık ve bakım hizmetleri. Aynı zamanda hemşirelik, göz doktorluğu, kulak doktorluğu, diş hekimliği, fizik terapistleri gibi mesleklerin de daha revaçta olması beklenebilir 2024'e kadar. 

7. Yöneticilik

zengin-ve-fakir-arasindaki-farklar1

Patronlar çok kazanıyor, kabul. Ancak kabul etmek gerekir ki onların işleri de sanıldığı kadar kolay değil. Gelecekte yöneticilik, daha çok verimlilik ve teknik bilgi gerektirecek. Bir şirketin maliyetini düşürüp performansını artıran kişiler çok daha kolayca terfi alabilecek. Etkinlik planlama, halkla ilişkiler gibi alanların da daha gözde olması beklenebilir.  

8. Bilgisayar mühendisliği

girisimci-kimdir Günümüzde yazılım geliştirmenin büyük bölümü Hindistan, Çin gibi ülkelerde yaptırılıyor. Ancak yazılıma son noktayı koyacak kaliteli mühendislere hala büyük gereksinim var. Finans sektöründe hızlı yazılım ve otomasyon sistemleri hala rekabeti belirleyen unsurlardan biri. Bu nedenle büyük şirketler gelecekte de daha hızlı, daha güvenli, hala stabil sistemler için bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyuyor olacak.  

9. Finans

finansal-plani-yapmak

Para yönetimi ve para transferi oldukça karmaşıktır ve birçok şirketin olmazsa olmazıdır. Gelecekte yatırım ortaklığı gibi yeni yatırım yöntemlerinin artış göstermesi, klasik bankacılığın yeni düzenlemelere uyum göstermesi beklenebilir. Bu da finans uzmanlarına talebin artacağını gösterir.  

10. Girişimcilik

basarili-oldugunuzu-gosteren-isaretler

Bazen gözardı edilir, ancak gelecekte kendi işini kurup inovasyon yapan girişimcilere daha çok ihtiyaç olacaktır. Bu da daha iyi, daha ekonomik çözüm sunan kişilerin pastadan daha büyük pay alacağı anlamına geliyor. Gelecekte Facebook kadar büyük ses getirecek bir projeyi kimse bilmiyor şu an. Ancak hayatlarımızı daha derinden etkileyecek, Mark Zuckerberg'i gölgede bırakacak bir kişi, şu anda kafasında projeyi değerlendiriyor olabilir.

Kaynak: yeniisfikirleri.net


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)