“Bor ve Azot Katkılı, Elmas Gibi Karbon Malzemesinin Çok Katmanlı Güneş Panellerinde Üst Katman Olarak Kullanımının Panellerin Verimlilikleri ve Spektral Etkinliklerinin İncelenmesi” projesiyle ödül alan Balaban, daha önce de TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye birinciliğini elde etmişti.
Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre projesi hakkında bilgi veren Balaban, “Küresel ısınmanın en büyük nedeni karbondioksit salınımı. Bu da en çok enerji üretiminde ortaya çıkıyor. Ben de buna bir çözüm bulmak istediğim için projeyi yaptım. Güneş panelinin verimi yüzde 20. Bundan önce verim, yüzde 15’ten 20’ye, 60 yılda çıkarıldı. Ben ise bir yıl gibi kısa bir sürede yüzde 3 oranında verimliliğini artırdım. Danışman öğretmenim Savaş Zafer Güler ile birlikte güneş panellerini veriminin artırılması için üzerlerine yeni bir katman kapladık. Bu sayede çok daha fazla elektrik üretiliyor” dedi. Projesiyle Türkiye’den iki enerji şirketinin ilgilendiğini aktaran Balaban, “Yeni projelere devam ediyorum. Son olarak 5 bin dereceye dayanan bir plastik ürettik. Bununla haziranda TÜBİTAK Türkiye finalinde yarışacağız” diye konuştu.
Türkiye’yi temsil ettiler
Her yıl 80 ülkeden, yaklaşık 1800’den fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ISEF’e, TÜBİTAK’ın desteğiyle Türkiye’yi temsilen 19 öğrenci katıldı. 6 projenin sahibi 7 öğrenci özel ödül, 7 projenin sahibi 9 öğrenci de Regeneron ISEF büyük ödülünü kazandı. Ödül alan öğrencilerin isimleri şöyle: Zeynep Bayındır, Beliz Kargı, Kerem Bayhan, Dilay Dal, Tan Elçin, Mehmet Sertaç Çeküç, Emre Akman, Haluk Baran Akbulut, İdil Büyükgölcigezli, Olcay Oransoy, Eren Ekrem Kallıkçı, Hüseyin Küçükturan, Feridun Balaban.