adscode
adscode

İBB öğrenci yurtlarındaki yemek gerçek mi?

Bir öğrencinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) öğrenci yurdundan paylaştığı yemek görselinin internetten alındığı ve İBB öğrenci yurdu yemeğini göstermediği iddiaları sosyal medyada gündem oldu. Peki, 'bayram menüsü' gerçek mi?

İBB öğrenci yurtlarındaki yemek gerçek mi?
Yurtlar
Güncelleme : 17-Apr-24 15:40

Bir öğrencinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) öğrenci yurdundan paylaştığı yemek görselinin internetten alındığı ve İBB öğrenci yurdu yemeğini göstermediği iddia edildi.

ilk tweet ibb yemek

Paylaşılan yemek görseli güncel

Bazı sosyal medya hesapları, İBB’ye ait öğrenci yurtlarında çekildiği iddiasıyla paylaşılan yemek görselinin başka bir haberden alındığı ve güncel olmadığı iddiasını öne sürdü. İddiayı desteklemek amacıyla başka bir haberde bu yemek görselinin kullanıldığını gösteren bir görsel paylaşıldı.

muglada dugun yemekleri montaj

Muğla düğün yemekleri İstanbul’da görücüye çıktı,” başlığıyla yapılan bir haberin görseli paylaşıldı. Google’da tırnak işaretleri kullanılarak bu başlığı kullanan haberlere ulaşılabiliyor. Çeşitli haber sitelerinin 27 Şubat 2017’de yaptığı bu haberde başka bir görsel kullanılıyor.

mugla dugun yemekleri orijinal

Böylece haber görseli ile İBB yurdundan olduğu iddiasıyla paylaşılan yemek görselinin farklı olduğu anlaşılıyor. 

Görselin İtalya'da lise öğrencilerine verilen öğle yemeğini gösterdiği iddiası
Görselin İtalya'da lise öğrencilerine verilen öğle yemeğini gösterdiği iddiası

Muğlalılar Derneği’nin Şubat 2017 düzenlediği etkinlikte sunulan menünün içeriğinin farklı olduğu görülüyor. Haberde şu ifadelere yer verilmiş: “Etkinliğe katılan davetlilere geleneksel Muğla düğün yemekleri olan, nohutlu et kavurma, kuru fasulye, keşkek, pilav, yoğurtlama, salata ve baklava ikram edildi.” İBB yurdundan olduğu iddiasıyla paylaşılan görseldeki menü bundan farklı. 

Paylaşımlarda “Muğla düğün yemekleri İstanbul’da görücüye çıktı,” haberinin orijinal görselinin yerine İBB öğrenci yurdundan olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel montajlanmış. Böylece İBB’nin menüsünü paylaşan hesapların internetten buldukları rastgele bir görselle yalan söyledikleri iddia edilmiş. Fakat bu ithamı desteklemek için kullanılan görsel montaj yoluyla elde edilmiş.

Yemek menüsü fotoğrafı, 10 Nisan’da İBB öğrenci yurdunda kaydedilmiş 

Peki İBB’nin öğrenci yurdunda çekildiği iddiasıyla paylaşılan görsel gerçeği yansıtıyor mu?

İBB öğrenci yurdundan olduğu iddiasıyla paylaşılan görselde bir filigran bulunuyor. 

ibb yemek filigranli

BGY logosunun bulunduğu bu filigran yoluyla orijinal paylaşıma ulaşmak mümkün. Facebook’ta “BGY : DİRENİŞ AGAIN 3” isimli kapalı bir grubu bulunan oluşum, üyelerinin paylaştığı görselleri Instagram ve X hesaplarından paylaşıyor. Yemek menüsü görsellerini içeren Facebook paylaşımı da açık olarak Instagram ve X hesaplarından paylaşılmış.

bgyether x

Teyit, kapalı Facebook grubunda paylaşımı yapan öğrenciye ulaştı. İBB’ye ait Ümraniye Erkek Öğrenci Yurdu’nda kaldığını belirten öğrenci, fotoğrafı 10 Nisan 2024 tarihinde kendisinin çektiğini doğruladı. Aynı öğrencinin daha önce de İBB yurdunda çıkan yemekleri bu kapalı Facebook grubunda paylaştığı görülüyor.

10 Nisan 2024 menüsünün başka bir öğrenci tarafından da X hesabından paylaşıldığı görülüyor. Böylece çıkan menü ikinci bir kaynaktan doğrulanabiliyor.

10 nisan menu ikinci foto

Görselin, İBB öğrenci yurdunda çıkan menüyü göstermediği iddialarının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, X hesabından bir paylaşım yaptı. Gökçe, paylaşımında İBB yurtlarının 10 Nisan 2024 menüsünü ve menünün başka bir fotoğrafını da paylaştı.

bugra gokce tweet tam 

bugra gokce tweet 2bugra gokce tweet 1

Farklı kaynaklardan toplanan veriler incelendiğinde 10 Nisan 2024 tarihinde İBB öğrenci yurtlarında çıkan menünün iddia fotoğraftaki gibi olduğu anlaşılıyor. “Muğla Düğün Yemekleri İstanbul'da Görücüye Çıktı,” haberi ise montajlanarak hazırlanmış.

Bulgular

  • İBB öğrenci yurtlarında verilen yemek görselinin sahte olduğu iddiası yanlış.
  • Fotoğrafın alındığı iddia edilen “Muğla Düğün Yemekleri İstanbul'da Görücüye Çıktı,” haberi görseli montajlanarak hazırlanmış.
  • İBB yemek menüsünü gösteren fotoğraf 10 Nisan 2024’te İBB’ye ait Ümraniye Erkek Öğrenci Yurdu’nda çekilmiş.
  • 10 Nisan 2024 tarihli menüyü gösteren farklı fotoğraflara ulaşmak mümkün.

Kaynak: Teyit


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)