adscode
adscode

İkinci üniversite bitiren öğretmenler alan değişikliği istiyor

İkinci üniversite bitiren öğretmenler MEB'e sesleniyor ve alan değişikliği istiyor

İkinci üniversite bitiren öğretmenler alan değişikliği istiyor
Eğitim
"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞ'ININ ALAN DEĞİŞİKLİĞİ KORKUSUNA ANLAM VEREMİYORUZ

Bakanlıkta öyle bir algı var ki sanki alan değişikliğinde 50 bin norm açılsa 50 bin öğretmen alan değişikliği yapacak. Bakanlığın bu tedirginliğine anlam veremiyoruz. 2012'de yan alan değişikliği ve sertfika ile alan değişikliği yapıpta pişman olanların 2013'te geri dönmesine rağmen 2013'te yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak ve normların geneli açılarak yapılan alan değişikliğinde 18.804 öğretmen alan değişikliği yapmıştır. Bu sayılar MEB İKGM sitesinde mevcuttur. Burdan şu sonuç çıkıyor alan değişikliği yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak ve bütün normlar açılarak yapılsa en fazla 15 bin öğretmen alan değişikliği yapacaktır. 

Bakanlıkta normlar içinden çıkılmaz bir hal almıştır. 30'dan fazla ilde norm fazlası sınıf öğretmeni sayısı norm açığından çok daha fazla ve norm fazlası Teknoloji-Tasarsım öğretmeni norm açığından daha fazla. 

Milli Eğitim Bakanlığında Başbakanımız Binali YILDIRIM’ın 1 ay önce yaptığı açıklamaya göre 50 bin öğretmen norm fazlası durumdadır. Bakanlık norm fazlası atama sürecini başlattı ve süreç ocak ayının ilk haftası tamamlanacak. İller norm fazlası olarak tercih etmeyenleri Resen (zorunlu) atıyor. Resen atamalara rağmen bakanlık en fazla 25 bin norm fazlası öğretmeni eritecek. Geriye 25 bin norm fazlası öğretmen kalıyor. 

Özetle ; en iyi ihtimalle 25 bin norm fazlası öğretmen sorunu halledilemeyecek. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak ve bütün normlar açılarak alan değişikliği yapılsa en fazla 15 bin öğretmen alan değişikliği yapacak bu da demektir ki 15 - 20 bin norm fazlası öğretmen sorunu çözülecektir. Bakanlık alan değişikliği konusunda hiç düşünmeden ve tereddüte kapılmadan bütün normları açmalıdır. Ve unutmamalıdır ki yıllara göre alan değişikliği istatistiklerini incelediğimizde kaç tane norm açılmışsa yaklaşık olarak 5'te 1'i oranında öğretmen alan değişikliği yapmıştır. Örneğin bakanlık alan değişikliğine 20 bin norm açsa en fazla 4 bin öğretmen alan değişikliği yapacaktır. Kısıtlı norm açılırsa alan değişikliğinin norm fazlası öğretmen sorununun çözümünde hiç bir faydası olmayacaktır. Ve bakanlık kesinlikle normlar da kısıtlamaya gitmemelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı Başbakanımızın kamuda personel tasarrufu yapacağız fazla olan memurları boş olan yerlere kaydıracağız sözlerini de dikkate almalıdır. Yani Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğe aynen bağlı kalınarak alan değişikliği kılavuzunu yayınlamalıdır ve alan değişikliğine bütün normları açmalıdır. Devamında yapacağı norm fazlası atamalar ve Resen atamalar ile norm fazlası öğretmen sorununu kalıcı olarak çözmelidir. 

Bu şekliyle bütün normlar açılarak yapılacak alan değişikliğinde 15 – 20 bin öğretmen eğitim – öğretime kazandırılmış olacak ve yaklaşık olarak 300 – 400 bin öğrenci öğretmenine kavuşacaktır. Ve 100 bini aşan öğretmen açığı da azaltılmış olacaktır. Bakanlık alan değişikliğini yaptığında bahsettiğimiz sonuçlarla karşılaşınca bizi daha iyi anlayacaktır."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)