adscode
adscode

İTÜ Engelleri Kaldırıyor

“İTÜ’de Engelsiz Hayat” anlayışı kapsamında pek çok farklı çalışma yapılıyor. Gerek Yönetim Kadrosu gerek öğrenci kulüpleri tarafından yeni projeler ve etkinliklerle yapılan çalışmalara her gün bir yenisi…

İTÜ Engelleri Kaldırıyor
Üniversite
“Sesli Adımlar, Evrensel Tekstil Merkezi, Engelsiz ve Yaya Dostu Kaldırımlar” bunlardan sadece birkaçı… 


İTÜ’de Engelleri Kaldıran “Sesli Adımlar”
İTÜ İnşaat Fakültesi koridorlarında bluetooth beacon cihazları ile çalışan navigasyon programı sayesinde yön ve yer bulmak kolay olacak. 
Erişilebilirlik ve engelsizlik konusunda yapılan çalışmalara bir yenisini ekleyen İTÜ, Türkiye’de ilk kez bir üniversitede in-door navigasyon uygulamasını başlattı. Kapalı mekânlarda bluetooth ile çalışan navigasyon uygulaması yer ve yön bulmayı kolaylaştırıyor. 

İTÜ Arı Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Boni Firması tarafından geliştirilen ve İTÜ İnşaat Fakültesi’nde hayata geçirilen in-door navigasyon ile yer ve yön bulmak görme engelliler için artık daha kolay hale geldi. Proje kapsamında, İnşaat Fakültesi koridorlarında 120 tane bluetooth beacon cihazı yerleştirildi. Akıllı telefonlara indirilen “Sesli Adımlar” uygulaması ile gitmek istenilen konum belirtildikten sonra, yer-yön tarifi alınabiliyor. Hem yazılı hem de sesli komut verebilen uygulama, sadece engelli bireyler için değil herkes için kolaylık sağlayacak. Temmuz 2015 tarihinden itibaren İTÜ İnşaat Fakültesi’nde kullanılabilen uygulama ile cihazlara tanımlı bütün salonlar, sınıflar, odalar ve fakülte içindeki diğer birimler hakkında komut alınabiliyor. Ayrıca bluetooth cihazlarına çıkış kapıları, yangın merdiveni ve asansörler de tanımlanmış durumda. 

Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi İTÜ’de 
İTÜ’nün öncü projelerinden biri olan “Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” hayata geçti. Engelli bireylerin ihtiyaçlarının dikkate alınarak giysi tasarımının yapılacağı merkez İSTKA desteği ile İTÜ’de kuruldu. Engelli ve özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları düşünülerek kumaş, giysi ve diğer tekstil tasarımlarının yapılacağı, numunelerin üretileceği merkez gelişmiş bir altyapıya ve son teknoloji üretim cihazlarına sahip. Kolay giyilebilir, bakımı kolay, konforlu ve estetik giysilerin tasarlanacağı merkezde ayrıca üç boyutlu vücut tarama sistemi ile vücut ölçülerinin alınması sağlanacak.


Engelsiz ve Yaya Dostu Kaldırımlar ve Otoparklar
Engelsiz, yaya dostu ve doğayla bütünleşen bir üniversite anlayışı ile yerleşke içindeki kaldırımlar değişti. Kaldırımların genişliği 3-4 metreye çıkarılırken yüksekliği ise 5 cm ile sınırlı tutuldu ve rampalar yapıldı. Bu sayede engelli bireyler için özel bir yol açmaya gerek kalmadan yerleşke için rahatlıkla hareket edebilmeleri sağlandı. Aynı zamanda kaldırımlar üzerine yapılan hissedilebilir yüzey çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca yerleşke içinde kullanılan geçirimli beton uygulaması ile birlikte ise yollarda ve kaldırımlarda su birikintilerinin oluşması engellendi. 
Kampüslerimizde otoparklarımızda engelliler için özel alanlar yaratıldı.  


Engelsiz İTÜ Birimi
Üniversitemizde yapılan ve yapılacak erişilebilirlik ve engelsizlik çalışmaları konusunda bütün paydaşları bir çatı altında toplayan Engelsiz İTÜ Birimi çalışmalarına başladı. Birim, üniversitemizde engelli yaşam konusunda bilgilendirici, bilinçlendirici ve farkındalık yaratma çalışmalarına destek olacak. 

Üniversitemizde Erişilebilirlik Çalışmaları
Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi’nde “Erişilebilirlik” zorunlu ders haline getirildi. Toplumda herkesin eşit koşullarda yaşamını sürdürülebilmesi için mimariden giyime, endüstriden çevre düzenlemesine kadar hayatın hemen her alanında büyük önem taşıyan erişilebilirlik, Mimarlık Bölümü’nde zorunlu ve tasarım ile ilgili diğer bölümlerde ise seçmeli ders olarak verilecek. Toplumdaki herkesin toplum hayatına tam katılımını sağlamak için gerekli bütün tasarımlarda erişilebilirliğin nasıl sağlanacağı konusunda verilecek ders sayesinde öğrencilerimiz bu temeli alarak ve farkındalığı kazanarak yetişmiş olacak.

Ayrıca üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında İTÜSEM bünyesinde “Erişilebilirlik Uzmanlık Sertifika Programı” düzenleniyor. 

Fanfan ve Özel Eğitim Okuluna Ev Sahibi
Üniversitemiz, Türkiye’nin ilk üniversite down kafesi Fanfan’a ve Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu’na ev sahipliği yapıyor. 

Engelli bireylerin farkındalığını arttırmak için “Vosw-otizm” projesi ile Gönüllülük Kulübü ve Sarıyer Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu öğrencilerinin hazırladığı kek, kurabiye, limonata, reçel gibi ürünler satılıyor.

Gönüllülük Kulübü “Engeller Durdurmasın” Projesi
İTÜ Gönüllülük Kulübü’nün “Engeller Durdurmasın” projesi gönüllüleri, farkına varılmayı bekleyen engelli bireyler ile ilgili yaptığı çalışmalar ile toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda her türlü engel grubu ile ilgilenen ve hiçbir engelin aşılamayacak kadar büyük olmadığını göstermek için çeşitli etkinlikler düzenliyor. 

Gönüllü öğrencilerimiz düzenli aralıklarla İstanbul içindeki işitme, görme ve zihinsel engelli okullara ziyaretler yaparak, her engel grubu için özel etkinlikler düzenliyor. Yaptıkları çalışmalar ile engelli olmanın hiçbir zaman engel olmayacağını hissettiriyor. Kulübün amacı ise farkına varılmayı bekleyen çocuklara, farklı olduklarını hissettirmeden yardım etmek, onlarla vakit geçirmek ve bunları yaparken de toplumun önyargılarını kırmak. 

Proje gönüllülerinin en yeni etkinliği ise “Otizm Yüzmeyi Durdurmasın” etkinliği. Gönüllüler; etkinlik kapsamında İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu’nda haftada iki gün, İstanbul Uygulama ve Eğitim Merkezi’nden gelen otistik ve zihinsel engelli çocuklara yüzme öğretiyor ve onların güzel vakit geçirmesine katkıda bulunuyorlar. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)