adscode
adscode

Karnelere TEOG denetimi!

​Eğitimde dünün en önemli haberi 5 bine yakın TEOG şampiyonuydu. Öğretmenlerden öğrencilere, velilerden gazetecilere, gün boyunca, bu haber doğru mu, bu kadar çok şampiyon olur mu, kesinlikle altında…

Karnelere TEOG denetimi!
Milliyet Diyalog

Evet haber doğru. Çünkü MEB de resmen açıkladı. Ama çok daha önemli bir haber var:

Şampiyonlar da dahil tüm 8’inci sınıf öğrencilerinin karne notları ile TEOG puanları karşılaştırılacak. Ortaya anormal sonuçlar çıkarsa soruşturma açılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, bakın bu konuda ne diyor:

“Okul notlarıyla korelasyon için e-okulda karnelerin doldurulmasını bekliyoruz. e-okulda karneler tamamlandıktan sonra verileri alıp korelasyonu hesaplayacağız ve hesapladıktan sonra sizinle de paylaşırız...”

Bu konuda minareyi çalan kılıfını hazırlar diyenler var. Eğer bir okulda öğrenciye kopya verildiyse, karne notları da düşünülmüştür yorumu yapılıyor ama hiç belli olmaz. Bir de meraklı müfettişler devreye girip, sınav kâğıtlarına bakarsa ne olacak?..

Peki, şampiyonların dağılımı nasıl? Belli kentlerde mi, devlet okullarında mı yoksa özellerde mi?

Belli bir yığılma yokmuş. Türkiye’nin her yerinde varmış. Devletlerde de özellerde de çok sayıda şampiyon bulunuyormuş...

En zor dersler

Peki, TEOG’da öğrencileri en fazla hangi dersler zorladı? Sınavdan hemen sonra yaptığımız röportajlarda, en zoru matematik diyorlardı. Sonuçlar da onu gösteriyor.

İşte Çetin’in bu konudaki değerlendirmesi:

“Tüm derslerin ortalaması 100 üzerinden 56. Matematik ve yabancı dil ortalaması daha düşük. Türkçe ve fen bilgisi ortalamadan biraz daha yüksek. Din kültürü ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük ortalaması daha yüksek...”

Görünen o ki matematik ve yabancı dilde çok soru yapanların şansı diğerlerine göre biraz daha fazla.

Bir başka yorum ise 8’inci sınıf öğrencileri, 100 üzerinden 50’nin üzerinde bir ortalamaya sahip oldukları için, başarısız sayılmazlar...

Bu yoruma karşı yorum ise, 5 bine yakın birincinin çıktığı ve soruların bu kadar kolay olduğu bir sınavda ortalama çok daha yüksek olmalıydı şeklinde.

Keşke eğitim fakültelerinden biri TEOG sonuçlarını bütünüyle ele alıp, ölçme değerlendirme süzgecinden geçirerek, akademik bir değerlendirme yapsa. İşte o zaman eğitimde çağ mı atladık, yoksa kendi kendimizi mi kandırıyoruz, çok daha iyi anlardık...

Süper öğrenciler

Bir milyonu aşkın öğrencinin yarıştığı, bir sınavda, soruların tümünü yanıtlamak, kolay bir şey mi? Kesinlikle hayır.

Sorular ne kadar kolay olursa olsun, yarattığı stres çok önemli. Çünkü yüz binlerce öğrencinin geleceğine bu sınav yön veriyor. Hayatın bundan sonraki akışını TEOG belirliyor.

Öğrenci iyi bir puan alırsa, iyi bir liseye giriyor, iyi bir liseyi bitirirse, iyi bir üniversiteye giriyor, iyi bir üniversiteyi bitirirse de, iyi bir gelecek elde ediyor.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)