adscode

LYS Edebiyat ve Coğrafya Sorularını Uzmanlar Değerlendirdi

UĞUR OKULLARI AKADEMİK KURUL ÜYELERİ 2015 LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (LYS) EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVINI DEĞERLENDİRDİ.

 LYS Edebiyat ve Coğrafya Sorularını Uzmanlar Değerlendirdi
Sınavlar
Öğrenci Seçme ve Yetişme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Edebiyat - Coğrafya sınavı (LYS-3) 21Haziran 2015 (bugün) tarihinde Türkiye genelinde toplam 772 bin 735 üniversite adayının katılımıyla gerçekleşti. 

2 Bin 532 binada, Türkiye saati ile 10.00’da başlayan sınav tek oturumda uygulandı ve 120 dakika sürdü.

Sınavda öğrenciler Edebiyat ve Coğrafya sorularına yanıt verdi.  

Sınav sonuçlarının temmuz ayının ilk haftası açıklanması bekleniyor. Her adayın sınav sonuç belgesinde 12 farklı ham puanı ve OBP’nin eklenmesi ile 12 farklı yerleştirme puanı bulunacak. Adaylar istedikleri bölümleri sınav sonuçlarında yer alan yerleştirme puanlarına göre yapacak. Sınav sonuçlarının bir hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Sınav sonuç belgeleri öğrenci adreslerine gönderilmeyeceğinden adaylar sınav sonuçlarını osym.gov.tr adresinden öğrenecekler.  Tercih ve yerleştirme resmi süreci 04-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. 

Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri sınavı değerlendirdi:

Uğur Okulları Genel Md. Yrd – Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt
2015 LYS’lerin sonuncusu bugün yapılmıştır. Öğrencilerimiz bir sıralama sınavını daha geride bırakmıştır. Bu sınavlarda tüm derslerin Milli Eğitim Bakanlığının kazanımlarını sorgulayan sorular sorulmuştur. 

LYS’lerde Matematik ve Geometri sınavında önceki yıllara göre işlemi daha uzun ve daha çok teorik bilgileri sorgulayan, son değişen geometri müfredatına uyumlu ve 12. Sınıf ağırlıklı sorular sorulmuştur.  Diğer derslerde ise geçmiş yıllara göre konu dağılımında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Öğrencilerin yıl içerisinde çalıştığı konu ve sorular doğrultusunda sorular sorulmuştur. MEB kazanımlarını iyi kavrayan, sorgulayan ve yorum yapan öğrenciler bu sınavlarda başarılı olacaktır. Genel olarak tüm sınavlara bakıldığında YGS ve LYS’de Matematik ve Geometri netleri yüksek olan öğrencilerin sınav başarı sıralaması daha iyi olacaktır.

Uğur Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler:
2015 LYS maratonu bugün yapılan LYS-3 ile sona ermiş oldu. Öğrencilerimizin bu sınavdan daha mutlu ayrıldıklarını gözlemledik. Coğrafya soruları da müfredatla uyumlu ve kapsayıcı bir şekilde hazırlanmış. Beklendiği gibi; ekonomik coğrafya, küresel ortam ve çevre toplum konumları ile coğrafyanın kaçınılmaz bir özelliği olan haritalı sorulara çokça yer verilmiştir.
Bütün çocuklarımıza geçmiş olsun derken, onların her koşulda babaları için en kıymetli varlıklar olduğunu hatırlatmak isterim.

Uğur Akademik Kurul Türk Dili ve Edebiyatı Üyesi Cevdet Eyüboğlu:
   Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre sınavın edebiyat bölümünde yer alan 56 sorudan 23’ü dil ve anlatım, 33’ü Türk edebiyatına aittir. Dil ve anlatım bölümündeki sorular önceki yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi ağırlıklı(paragraf, cümlede anlam, sözcükte anlam) olmakla beraber karma dil bilgisi sorularıyla tüm müfredat yoklanmıştır.
   Sınavın edebiyat bölümünde sorular Cumhuriyet dönemi ağırlıklı olarak sorulmuştur. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, geçiş dönemi Türk edebiyatı, divan edebiyatı, Tanzimat, Servetifünun, Fecriati, Cumhuriyet dönemi, söz sanatları, Batı edebiyatı akımları, düz yazı ve şiir bilgisi konularıyla ilgili sorular sorulmuştur.
   Sınavının geneline bakıldığında düzenli çalışan öğrencinin zorlanmadan çözebileceği soruların ağırlıklı olduğu söylenebilir. Soruların MEB müfredat kazanımları göz önünde tutularak hazırlandığı anlaşılmaktadır.

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil:
“Bugün yapılan Edebiyat-Coğrafya 1 testi de göstermektedir ki LYS sınavlarında başarılı olmak için düzenli ve verimli çalışmak gerekmektedir. Çünkü LYS testleri sadece yorum ya da bilgi değil bilgiyi yorumlama, test tekniğini kullanabilme, stres ve zaman yönetimini doğru yapabilme becerilerini de sorgulamaktadır. Her yıl sınava giren öğrenci sayısının arttığını düşündüğümüzde sıralama sınavı olan bu testlerin Matematik-Geometri testinde olduğu gibi zorluk derecesinin artması doğaldır. Yükseköğretim programları kontenjan sayılarının liseden mezun olan ve sınava giren öğrenci sayısını karşılamasına rağmen öğrencilerin LYS maratonuna önem verme nedeni herhangi bir bölüme değil istedikleri bölüme yerleşmek ihtiyacıdır. Tercih döneminde tüm bu unsurlara dikkat edilmesi ve adayların tercih listelerini, yerleşmeyi istedikleri bölümleri ön planda tutarak bir uzman gözetiminde hazırlamalarını tavsiye ederim. Sınavın açıklanmasının beklendiği bu günlerde öğrenciler, bölüm araştırmalarını yapmalı ve tercih dönemine hazırlanmalıdır.”

www.ugurokullari.k12.tr

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)