adscode
adscode

Mart'ta Atama Var mı?

KPSS 2014 yolunda emin adımlarla ilerleyen atanamayan öğretmenler, öğretmen atamaları son durumu merak ediyor. 40 bin atama yapılacak yapılmasına, ancak bunun ne zaman olacağı merak ediliyor. Yerel seçimler…

Mart'ta Atama Var mı?
Eğitim

6 ŞUBAT ATAMA SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Mart ve Haziran’da Öğretmen Ataması Yapılır Mı?
300 bine yakın öğretmen adayının atama beklediği 127 bin öğretmen açığının bulunduğu ülkemizde Mart ve Haziran aylarında atama yapılmalı mı sorusunun cevabı geçmiş yıllarda saklıdır. Öğretmen alımlarının yapılması taraftarıyız ancak MEB’in nasıl bir politika izleyeceğini geçmiş yıllara bakarak yorumlayabiliriz.
Özellikle 17 Aralık olayları sonrasında 30 Mart yerel seçimlerinin olması bunun yanı sıra yaza girerken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çalışmalarının başlaması öğretmen adaylarını umutlandıran en önemli etkenlerdir.
Son 5 yılı değerlendirmeye alırsak…
2009 seçimlerinden öncesini bir hatırlayalım. Şubat ayında bir atama yapılmış,  8285 aday mesleğine başlamıştı. Bu atamadan sonra artık atama sezonu kapanmıştı. Atama söylentisi bile yokken sürpriz bir atama duyurusu yapıldı. Mart ayında 6323 öğretmen ataması daha yapılacak dendi. Puanı yüksek olanlar bu sürpriz karşısında mutluluktan uçtular deyim yerindeyse.
2011 yılı Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde 30 bin öğretmen ataması yapılması kararlaştırıldı. Yılda bir kez olarak düşünülen atamalar Haziran başında yapılan atama ile sınava bir ay kala öğretmen adaylarını sevindirmiştir.
Yıl 2011… 1 Haziran ‘da 30 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmış, arkasından kadrolu öğretmenliğe ataması yapılanlardan boşalan pozisyonlara sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapılacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı da sözleşmeli öğretmenliğe başvuracak öğretmen adaylarının mağdur olmaması için tekrar atama kararı aldı. Bu kapsamda 6 bin 575 kadrolu öğretmen ataması yapılmasına karar verdi.
2011 KPSS tarihi 9–10 Temmuz ve öncesinde 1 Haziranda 30 bin ve 6 Temmuzda 6 bin öğretmen ataması yapılmıştır.
Yıl 2012… Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla 2012 Şubat Atama Dönemi'nde; ilk atama usulüyle KPSSP10 puan üstülüğü esasına göre toplam 17.000 kadrolu öğretmen ataması gerçekleştirmiştir. Bu atama da öğretmen adaylarını mutlu etmiştir.
Yıl 2012 Eylül… 2013 Şubatta atama olacak mı?
Dönemin Bakanı Sayın Ömer Dinçer’in açıklamalarını hatırlarsak… Bakanlık, öğretmen atamalarının yılda bir defa ve sadece ağustos ayında yapılacağını açıkladı. Özür grubu dâhil diğer atamalar da yine Ağustos ayında gerçekleştirilecek. Bakanlık yetkilileri, öğrencilerin olumsuz etkilenmemesi için öğretmenlerin bütün yıl aynı sınıfta görev yapacağına dikkat çekti.
Öğretmen adayları bu açıklamalara rağmen atamanın olması için büyük çaba sarfetmişti, ancak 2013 Şubatta öğretmen ataması yapılmamıştı. O dönem bakanlığa yeni gelmiş olan Sayın Nabi Avcı’nın açıklamalarını hatırlarsak:
''Şubat ayında açıktan atama yapılacak mı?'' sorusuna, ''Bu soruya 'evet' demeyi çok isterdim. Maalesef Şubat ayında böyle bir atama söz konusu olmayacak. Daha önce ilan edilen Ağustos programına sadık kalınacak. Bu sene sınavlar aynı zamanda alan bilgilerini de içerecek. Şubat ayında yapılacak her atama, alan sorularını da içeren sınavlara girecek olan gençlerin kontenjanından düşüleceği anlamına gelir. Bu da kendi içinde haksız uygulama olabilir'' şeklinde idi.
Ve 2013 Şubat ataması yapılmadı…
2014 yılı Şubat ataması yapılacak mı sorusu 2013 Eylül’de tamamlanan ilk atama sonrasında öğretmen adaylarının en büyük merak konusu olmaya başlamıştı.
2013 ilk atama sonrasında boş kalan yerlere ve görevine başlamayanların bıraktığı boş kontenjanlara 2 ek atama yapılmıştır. Ancak 127 bin öğretmen açığının bulunduğu ülkemizde Şubat’ta öğretmen adaylarının atama beklemesi haklı bir sebepti. Şubat atamasının yapılacağını ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan öğretmen adaylarına müjdelemişti.
Milli Eğitim Bakanlığı 6–7 Şubat 2014tarihlerinde 10 bin öğretmen ataması gerçekleştirecek.
Peki, bu tarihten sonra yeni bir atama olabilir mi?
2014 Şubat ataması sonrası KPSS puan barajı nedeniyle yaklaşık 500 kontenjanın boş kalacağı düşünülmektedir. MEB bu boş kalması düşünülen kontenjanlara yeni kadrolar ekleyip Mart ayında bir atama daha yapabilir. Ülkemizin şuan ekonomik olarak iyi bir düzeyde olduğunu düşünürsek böyle bir atamanın yapılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.
127 bin öğretmen açığının ve 300 bine yakın öğretmen adayının atama beklediği dönemde yapılan Şubat atamasının 8500 kadrosunun emeklilerden doğacak boşlukla birlikte yapıldığı düşünülürse halen daha 125 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Hükümetin eğitime karşı duyarlılığını da hesaba katarsak Mart ve Haziran ayında öğretmen atamalarının yapılması gerekmektedir.
Öğretmen adayları bu saatten sonra 2014 KPSS çalışmalarını pür dikkat sürdürmekle birlikte Başbakan’dan yeni atama müjdelerini beklemeye devam etmektedirler.
Mart’ta ve Haziran ayında öğretmen ataması yapılması konusunda öğretmen adaylarının her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)