adscode
adscode

Müfredat nasıl olmalı?

Bakan Tekin'in müfredat değişikliği açıklamasını Eğitim Ajansı okurlarına sorduk. Öğretmenler, akademisyenler, veliler, öğrenciler hayallerindeki müfredatı anlattı.

Müfredat nasıl olmalı?
Eğitim
Güncelleme : 23-Nov-23 18:31

Eğitim Ajansı sosyal medya hesaplarından "Bakan Tekin'in müfredat değişikliği açıklaması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Hangi dersler sadeleşmeli? Hangi derslerin içerikleri ve saatleri artırılmalı?" diye sorduk. Birbirinden farklı cevaplar geldi. 

 

 Yorumlardan öne çıkanlar şöyle:

- İlkokul müfredatında bilgi içerikli tüm konular sadeleşmeli. Merak duygusunu artırıcı, hayal gücünü geliştirici, okuma sevgisini aşılayıcı; akranlarıyla oyun, bulmaca, eğlence, etkinlikler olmalı… Eve ödev verilip anne ile çocuk karşı karşıya getirilmemeli…

- Bilişim teknolojileri ve yazılım, kodlama, yapay zeka, dijital sanatlar, sosyal medya okuryazarlığı günümüzde çok önem arz ediyor. Eğitim hayattan kopuk olmamalı.

- 4 beceriden (Yazma,dinleme,okuma,konuşma)oluşan Yabancı Dil Dersi Almanca her kadamede en az 4 saat olmalıdır.2 saat çok çok çok azdır.Yeni müfredat bunu gerektirmektedir.Gereken çalışma umarım yapılmıştır.

- İngilizcenin ders saatleri arttırılmalıdır.

- Tabii ki coğrafya ders saatleri artırılmalı.

- Toplam ders saati her kademede azaltılmalı.

- Lisede bir günde 8 saat ders fazla. Öğlene kadar ders,Öğleden sonra sosyal,sportif etkinlikler olsa ne güzel olur. Ve İngilizce hazırlık gelmeli kesinlikle.

- İlkokulda matematik kesinlikle sadeleşmeli.

- Kodlama dersi her kademe de zorunlu olmalı.

- Coğrafyada 9. ve 10. sınıflarda ders saati çok yetersiz. 11. ve 12. sınıflarda coğrafya dersi zorunlu olmalı ve konular dağıtılmalı.

- Almanca zorunlu ders olarak kalmalı . Bazı seçmeli dersler gereksiz tekrar. Cocugu okulda tüm gün derslere boğmak faydasız. Ne enerjileri kalıyor ne şevkleri.

- Ortaokul matematik dersi bence ortaokul seviyesine göre çok ağır başta matematik sadeleşmeli.

- Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık dersleri zorunlu olmalı. 9. Sınıflara Düşünme Eğitimi dersi zorunlu olarak eklenmelidir.

-İş güvenliği dersi zorunlu olmalı.

- Dört temel beceri dersleri ortaokuldan itibaren ders haline getirilmeli. Dinleme, konuşma, okuma ve yazma disiplinler halinde bir sürece yayılmalı. Ana dile önem artarsa diğer derslerin de başarısı artar.

- Robotik kodlama yapay zeka gibi dersler seçmeli derslerden çıkıp zorunlu ders olarak verilmeli. Kademelerin hepsinde bilişim tek dersleri olmalı ki çocuklarımız milli teknoloji hamlesinde yetişsin projeler üretsin.

- Felsefe grubu dersleri lisenin tüm kademesinde zorunlu olmalı. Bu müfredat değişikliğinde yerini mutlaka almalı.

- Kimya dersinin saatleri artırılmalı uygulamalı Kimyaya ağırlık verilmeli bilimin mecburi olduğu yüzyıl da bilimden giderek uzaklaşma gerçekleşiyor.

- Sosyal Bilgiler 2018'de fazlasıyla sadeleştirildi. Sosyal Bilgilerin ders saatinin artırılması gerekiyor. O yaştaki çocuklara konuları yetiştirmeye çalışmak yerine ders saati artırılarak etkinliklere de zaman tanınmalı.

- Dersler kadar ders saatlerinin azaltılması da gerekir, ikili öğretim yapan okullarda sabahın karanlığında derse başlayan akşam 19.00 civarı dersten çıkan öğrenciler var. Ders yükü bu kadar olmamalı...

- Coğrafya dersi şeçmeli olmaktan çıkarılıp zorunlu haler getirilmeli. Liselerde seçmeli olduğu için coğrafya dersi görmeyen öğrenci TYT - AYT sınavlarında coğrafya sorusu görünce afallamaktadır. Akabinde dershanelerde yeniden lise okur gibi ders görmek zorunda kalıyorlar.

- Sosyal Bilgiler geniş alanlı ve temel bir dersken 8.sınıfta olmaması disiplinler arası bir kopukluk yaratmaktadır. o yüzden 8.sınıfta da Sosyal Bilgiler olmalıdır. Ayrıca Fen Bilgisi gibi geniş alanlı olan Sosyal Bilgilerin haftalık 4 ders saati olmalıdır.

-  Beden eğitimin dersleri artirilmalidir fiziksel olarak gelişemeyen çocuklardan akademik olarak bir başarı beklemek beyhudedir...

- Birinci sınıftan itibaren bütün müfredat sadeleşmeli. Müfredat o kadar dolu ki, ikinci sınıftaki kızım günde 2 saat kitap okuyor, 2 saat ödev yapıyor. Öğrenmeyi, araştırmayı, sorgulamayı ve yargıya varmayı öğrenseler kalanların çoğu gereksiz.

- Ortaokullarda ders saati çok fazla çocuklar liseye geçmeden yoruluyor, bıkıyorlar.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)