adscode
adscode

Okullarda deprem tahliyesi başladı

İstanbul’da binası riskli olan 93 okulun ardından İzmir’de 8, Manisa’da 9, Tekirdağ’da 5, Aksaray’da da 3 okul tahliye edildi. Kendi okullarının durumunu merak eden veliler bilgi almanın telaşına düşerken bazı okullar isteyenlere teknik rapor sunuyor

Okullarda deprem tahliyesi başladı
Eğitim
Güncelleme : 22-Feb-23 15:01

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye genelinde yapılan incelemelerde birçok eğitim kurumunun riskli olduğu ortaya çıktı. Buna göre İstanbul’da 93, İzmir’de 8, Manisa’da 9, Tekirdağ’da 5, Aksaray’da 3 okulun tahliyesine karar verildi. Riskli yapılardaki öğrenciler farklı okullara nakledilirken diğer okullardaki veliler ise “Benim çocuğumun okulunun durumu nasıl?” sorusunun peşine düştü.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre dün itibariyle illere göre tahliye edilen okullar şöyle:

İstanbul: Aralarında Pertevniyal, Vefa, Korkmaz Yiğit liselerinin de bulunduğu 93 riskli okuldaki, 51 bin 995 öğrenci ile 2 bin 765 öğretmen güvenli okullara taşındı.

İzmir: Şehit Oğuz Özgür Anadolu Lisesi, Hasbi Şengül İlkokulu, Sasalı İlkokul/Ortaokulu, Reha Necla Midilli Ortaokulu, Armutlu Ortaokulu, Halilbeyli Hatice Ali Katrancı İlkokulu, Faruk Ergüden Mesleki Eğitim Merkezi, Esrar Koman Sümen Özel Eğitim Uygulama Okulu’ndaki 3 bin 27 öğrenci farklı binalara nakledildi.

Manisa: Kula’da 1, Turgutlu’da 3, Salihli’de 5 olmak üzere 9 okul tahliye edildi.

Aksaray: 1930 Gazi Paşa İlkokulu, 1981 Gazi Paşa İlkokulu ve Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki 966 öğrenci, farklı okullara nakledildi.

Tekirdağ: Çorlu’daki Alipaşa ve Türkgücü ilkokullarının yıkılmasına, Şahinler Ortaokulu, Gazi ve Uncular ilkokullarının da güçlendirilmesine karar verildi.

Diğer illerde durum ne?

Depremden etkilenen 10 ilde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 20 bin 868 binası bulunuyordu. Bunlardan 24’ü yıkıldı, 83’ü ağır hasar aldı. Türkiye genelindeki okullarla ilgili ise net bir bilgi yok. O nedenle veliler ve öğrencilerin okul binalarının sağlam olup olmadığı konusunda endişeleri bulunuyor. Birçok şehirde il milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlerinden bilgi talep edenlerin sayısı arttı. Deprem Yönetmeliği’nden önce yapılan okul sayısının 31 bin 307 olduğunu belirten Eğitim Sen, yaptığı açıklamada 2011-2022 yılları arasında sadece 5 bin okulun depreme dayanıklılık testinden geçirildiğine dikkat çekti.

‘Rapor isteyebilirsiniz’

Açıklanan okulların arasında hiç özel okul ve kurs bulunmaması velilerde soru işaretleri oluşturdu. Hatay dışındaki özel okulların büyük bir hasar almadığını kaydeden Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk “Türkiye genelindeki özel okul oranı 1999 depremi öncesinde yüzde 2.8’di. O nedenle yeni okullar deprem yönetmenliğine göre yapıldı. Belli periyotlarda MEB teknik raporlar istiyor. Bu deprem sonrası yeni raporlar istendi. Okullar bunları da temin edecektir. Veliler, okul yönetimlerinden rapor isteyebilirler. Birçok okulumuzun raporu mevcut. Biz kurum olarak raporlarımızı hazırladık, isteyenlere gösteriyoruz” dedi.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı İbrahim Taşel ise şunları söyledi: “Hem öğrenciler hem veliler endişeli haklı olarak. Rapor veren firmaların çoğu deprem bölgesinde. Belli bir periyot içerisinde bütün binaların raporlanması sağlanacaktır. Zaten 2019’dan itibaren İstanbul’da özellikle birçok kurum incelenmişti.”

Veliler tedirgin

Okulların sağlamlığından endişe eden veliler kendi binaları için de denetim istiyor. Sosyal medyada yapılan yorumlar şöyle:

- Bizim çocukların gittiği okulların yapı denetim raporlarını kimsenin bilmediği bir yapı denetim firması vermiş. Hiçbir bilgi bulamadık firma hakkında. Şimdi okul korkunç veli tepkisiyle boğuşuyor.

- Bizim okul için gönderilen raporda özetle bugüne kadar şiddetli bir deprem geçirmemiştir, zarar görmemiştir falan yazıyor. Depreme dayanıklı olmaktan ziyade hasarsızlık raporu alınmış ama resmi olarak rapor onaylanmış. Bir şey anlamadım.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)