adscode
adscode

OKULLARIN AÇILMASI VE PANDEMİ

Bilindiği üzere 2019 Aralık ayında Çin’ den yayılan Mart 2020 de Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) pandemi ilan ettiği tüm dünya ve ülkemizi etkisi altına alan Covit-19 olarak isimlendirilen bir hastalıkla mücadele ediyoruz.

OKULLARIN AÇILMASI VE PANDEMİ
Konuk Yazar

Bu virüs daha çok kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi zayıf olan ( belli bir yaşın üstündeki) insanların ölmesine veya hastalığı ağır geçirmesine neden olmaktadır. Kolay bulaşan bir virüs olduğu için tehlike arzetmektedir.

Bu hastalık nedeniyle tüm dünya ülkeleri değişik tedbirler almış, belli bir süre ekonomi durmuş, ülkelere giriş çıkışlar yasaklanmış, okullar kapatılmıştır.

Yaz aylarından itibaren ülkeler bu tedbirlerin sürdürülebilir olmadığını görmüş,  tedbirler gevşetilmiş veya tamamen kaldırmıştır.

Doğal olarak ülkemizde de AVM ler, lokantalar, cafeler, sinemalar, sahiller vb. gibi bir çok yer açılmıştır.

Okulların açılması ve yüz yüze eğitime geçilmesi ile ilgili başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar büyük bir titizlikle çalışmaktadır.

Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığımızın 19.08.2020 tarihli genelgesi ile 20.08.2020 tarihinden itibaren sınav grupları olan 8. ve 12. sınıflarda öğrenim gören öğrencilere maske, hijyen ve fiziki mesafe kurallarına uyulması ve gerekli tedbirlerin alınması koşulu ile okullarımız takviye kursu açabileceklerdir.

Bakanlığımızın bu açıklamasından sonra ; Görev yaptığım okulda ilgili sınıf velilerini gruplar halinde tüm tedbirleri alarak yaklaşık 30 dakikalık eğitimlere aldık. Velilerimize evde dikkat edilmesi gereken her şey ayrıntıları ile anlatıldı.

Daha sonra Öğrencilerimizi küçük gruplar halinde okula alıp; virüsün tanımı,nasıl bulaştığını,neden ellerimizi sık sık yıkamamız gerektiğini, neden fiziki mesafemizi korumamız gerektiğini, neden maske takmamız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde örneklerle anlattık. Öğrencilerimizin tamamının bu kurallara büyük bir titizlikle uyduklarını gözlemledik. Bu durum okulda çalışan tüm öğretmen ve personelimizi oldukça mutlu etti.

Bu gözlemlerimin sonucu olarak, okulların bu süreçte çok önemli bir rol oynayabileceği, söylendiğinin aksine vaka sayılarının çok ama çok azalacağına inanıyorum. Şöyle ki; Bizler eğitimciyiz, öğrencilerimize davranış kazandırıyoruz, onlara Matematik, Fizik, Türkçe vb. dersler anlatıyoruz. Öğrencilerimiz bizi anne ve babalarından daha çok dinliyor, daha çok dikkate alıyor, O halde çok önemli bir rol oynayabiliriz.

Eylül 2019 Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre;

Ülkemizde okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci örgün eğitim alıyor.

Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 77 bin 307.

Bu potansiyel doğru bir şekilde harekete geçirilirse biz ülkemizdeki vaka sayılarını yok denebilecek düzeye indirebiliriz .

Yapılacaklarla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum:

  1. Milli eğitim ve Sağlık bakanlığımızın işbirliği ile bütün il ve ilçelerde birimler oluşturulup öncelikle öğretmenlerimiz eğitime alınmalıdır.
  2. Öğretmenlerimiz kendi görev yaptıkları okullarda küçük gruplar halinde velilerimizi ve öğrencilerimizi eğitime almalıdırlar.

Bu çalışmalar okullar açılmadan yapılmalıdır, iyi bir organizasyonla 2 haftada en az 50 milyon kişiye bu eğitim verilebilir.

Sağlık bakanımızın sürekli vurguladığı gibi büyük mücadele tedbirle olur, tedbir alalım. Tedbir almak çocuklarımızı eğitmekle olur. Eğitim öğretmenlerimizin işidir, onlar her zaman olduğu gibi bu konuda da çok önemli rol oynarlar. Birlikte güvenle okullarımızı açmak dileğiyle.

Sağlıklı güzel günler dilerim.

Aydın KALAY

Eğitimci


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)