adscode
adscode

"Puanın hiçbir önemi yok, yüzdelik dilime bakın"

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında devlet liseleri için tercihler, 5 Temmuz’da başlayacak.

"Puanın hiçbir önemi yok, yüzdelik dilime bakın"
LGS

Yabancı kolejlerin de aralarında bulunduğu özel okullar ise dünden itibaren ön kayıtları almaya başladı. Sonuçlara göre öğrencilerin bu yıl puanlarında düşüş yaşanırken başarı sıraları yükseldi. Peki, bu durumda öğrenciler nelere dikkat etmeli, okulların yüzdelik dilimleri değişir mi? Uzmanlar yanıtladı:


‘Öğrenciler daha şanslı’

Eğitim ve Sınav Uzmanı Salim Ünsal: 2020’de 60 aylıkların yarattığı yoğunluk nedeniyle 1.4 milyon öğrenci sınava girdi. Bu yıl sayı 1 milyon 38 bine düştü. Ayrıca geçen yıl 213 bin olan kontenjan 177 bin oldu. Yani öğrenci sayısı yüzde 29.5, kontenjlar yüzde 17 azaldı. Bu nedenle bu yıl her yüzde 5’lik dilimde öğrencilerin ortalama yüzde 1’lik avantajı var. Örneğin geçen yıl yüzde 5 ile öğrenci alan bir Anadolu lisesine bu yıl yüzde 6 düzeyindeki öğrencilerin girmesi mümkün ya da yüzde 15’lik dilime yüzde 17’lik bir öğrenci girebilir. Yani kontenjan, öğrenci sayısına göre daha az düştüğü için bu yıl öğrenciler geçen yıla göre daha şanslı.

‘Kontenjan azaldı’

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: Puanın hiçbir önemi yok. Yüzdelik dilime bakılmalı. Geçen yılki yüzdelik ile bu yılki arasında fark var. Örneğin 300-400 puan arası yüzdelik dilim yüzde 32’den 20’ye; 400-500 arasındakilerde de yüzde 12’den yüzde 5’e yükseldi. Yani geçen yıl 400 puan alan belki giremiyordu ama şimdi 400 alan rahatlıkla bir Anadolu lisesine girebilir. O nedenle puanı dikkate alırsanız yanılırsınız. Tercihin bölgesel olduğunu da bilmek lazım. Kontenjan düştüğü için yüzdelik dilim de doğru orantılı düşer. Dolayısıyla yüzde 3’lük bir okul yüzde 7’yle almaz, yüzde 2-3 olur. Bu yılki öğrencilerin geçen yıla göre daha az şansı var. Çünkü kontenjan azaldı.

OZAN ÖMER KADÜKER/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)