adscode
adscode

Reklamın yönü dijital dünyaya dönüyor

Öğrenciler ile bir araya gelen San Design Company’nin Eşbaşkanları Esin Türkan Tunçdamar ve Mustafa Türkan, günümüzde firmaların görsel ya da yazılı medya yerine dijital dünyada kullanılacak reklam çalışmalarına…

Reklamın yönü dijital dünyaya dönüyor
Üniversite
İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen San Design Company’nin Eşbaşkanları Esin Türkan Tunçdamar ve Mustafa Türkan,  günümüzde firmaların görsel ya da yazılı medya yerine dijital dünyada kullanılacak reklam çalışmalarına yatırım yapmayı tercih ettiğini vurguladı.


Kendilerini, ‘fikir odaklı marka tasarım ajansı’ olarak tanımlayan San Design Company’nin Eşbaşkanları Esin Türkan Tunçdamar ve Mustafa Türkan, İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinin konuğu oldu.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın tarafından yürütülen Reklamcılık dersine katılan Tunçdamar ve Türkan, öğrencilerle reklam sektörü hakkındaki deneyimlerini paylaştı. Reklam sektöründe marka yönetimi ve strateji geliştirme alanlarında yetkin eleman eksiği olduğunu dile getiren Esin Türkan Tunçdamar, bu anlamda kendini geliştirmiş kişilerin, iş bulma anlamında daha öncelikli olabileceğine dikkati çekti.

Tunçdamar, staj ve işe alım süreçlerinde sorun yaşadığını belirterek, bu anlamda tavsiye isteyen öğrencilere de, “İşveren, sizin hevesli, meraklı olduğunuzu ve işi gerçekten yapabileceğinizi anlamalı. Stajlar bu anlamda kendini gösterebilmeniz için büyük fırsat. ‘Nasılsa stajyerim’ diyerek işten kaytarmak yerine azimle ve istekle o işyerini ve işinizi benimsediğinizi gösterdiğiniz zaman önünüzde güzel kapılar açılacaktır” diyerek kolay vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi.
 
Markanın DNA’sını çıkarıyoruz
Yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladıklarında, önce o sektörle ilgili yoğun bir araştırma yaptıklarını ve firmayı bu zamana kadar başarıya götüren noktalardan yola çıkarak tasarımlarını şekillendirdiklerini ifade eden Mustafa Türkan, “Birlikte çalıştığımız firmanın doğru marka ve görsel kimliğini oluşturabilmek için markanın DNA’sını çıkarıyoruz. Bu sayede firmanın gerçekliği ile daha da bütünleşmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Strateji ve konumlama bilgisi önemli
Tasarımlarda teknoloji ve işlevselliği bir arada kullanmanın önemine değinen Tunçdamar, kendilerinin de bir marka felsefesi oluşturarak müşterinin karşısına çıktıklarını anlattı. Türkan, müşteriyi ve içerisinde olduğu sektörü çok iyi tanımanın bu süreçte oldukça etkili olduğunu belirtti. Teknolojinin gelişmesi ile tasarım dünyasında dijital yöntemlerin öne çıktığını ancak kendilerinin özellikle eskiz çalışmalarını hala önemsemeye devam ettiğini söyleyen Tunçdamar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiz yaptığınızda bir kavram üzerine düşünüyor olursunuz. O kavramdan yaptığınız çıkarım ve tasarımlar bizim için çok değerli. Reklamcılık bir fikir işidir. Bunu sadece teknik bir uygulama olarak gördüğünüzde sizin için de rekabet zorlaşıyor çünkü günümüzde tasarım programlarını öğrenen herkes ben görsel iletişim tasarımcısıyım diyebiliyor. Burada sizi farklılaştıran temel konu;  fotoğraf yaklaşımlarını görmek, stratejiyi ve konumlamayı biliyor olmanız.”
 
Dijital tasarımın önemi artıyor
Firmalar tarafından sosyal medya ve dijital dünyanın giderek daha fazla tercih edilir hale geldiğini vurgulayan Esin Türkan Tunçdamar, “Artık görsel iletişim tasarımı bölümü daha revaçta çünkü günümüzde dijital tasarım da yapmanız gerekiyor. Kimi zaman yaptığınız bir tasarım dijital dünyanın dinamiklerine uygun olmayabiliyor. Bu nedenle o dünyanın içeriklerine uygun tasarımlar üretmeniz gerekli” derken firmaların artık büyük prodüksiyonlu video ya da fotoğraf çekimleri yerine masa başında tasarım ve efekt programları ile hazırlanan düşük bütçeli işlere daha sıcak baktığını sözlerine ekledi.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)