adscode
adscode

Resim Dersi Gereksiz mi?

Resim Dersi Gereksiz mi?
Eğitim
 
Ben 4 yıldır meb de rehberlik öğretmeni olarak görev yapmaktayım.
 
Burada sadece resim dersi değil tüm yetenek dersleri hakkında konuşmak istiyorum.
Resim gibi müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım, eskilerin iş teknik, ev ekonomisi gibi dersler yeteneğin olmasıyla gelişen dersler.
 
Bu olaya çift yönlü olarak bakmak istiyorum, öğrenci ve öğretmen yönüyle...
 
Öğrenci yönüyle başlarsam, TEOG döneminde öğrencilerimin en çok şikayet ettikleri ders TEOG sınavında çıkan dersler değil, teknoloji ve tasarım dersiydi.Sınava hazırlanırken bir yandan bu dersle alakalı olan ödevlerini de yetiştirmeye çalışıyorlardı. En başarılı olan öğrencilerimizin teknoloji ve tasarım notları 60- 70 gibi notlardı. Öğretmenlerle iletişim kurmaya çalıştığımda ise "ödev getirsinler yeter, ama onu da getirmiyorlar."  diyor. Öğrenciler de yetiştiremediklerini, sınava hazırlandıkları söylüyor. 
 
Öğretmen yönüyle bakarsak, bu derslerin gelişmesi için yeterli donanım okullarda yok. Bu da her öğretmen gibi şevklerinin kırılmasına yol açıyor. Öğretmenler odasındaki muhabetlerde ise diğer öğretmenlerin "Sizinki de ders mi?", " Ne kadar rahatsınız resim çizdir, not ve geç." gibi söylemleri öğretmenlerin branşlarına olan küçümseme öğretmenlerimizi rahatsız etmekte. Bu da belki derslerde öğrencilerine yansımaktadır. Eğlenceli geçmesini beklediğimiz, öğrencilerin stres atacaklarını düşündüğümüz derslerde öğrenciler gerilmekte, stres yaşamaktadırlar.
 
Benim görüşüme göre, bu yetenek dersleri nottan bağımsız ve seçmeli hale getirilirse, hem bu dersleri hayata karşı stres atma yöntemi olarak öğrencilerimize öğretmiş oluruz hem de yeteneli olan öğrencilerimiz gelişimleri açısından geç kalınmamış, gerekli yetenek eğitimi zamanında verilmiş olur.
 
Kişisel hikayelerimden de bahsetmek istiyorum.
 
Kendi öğrencilik hayatımda en nefret ettiğim dersim resim ve en sevmediğim öğretmenim ilköğretimdeki resim öğretmenimdi. Çünkü ben resim yapmayı sevmiyordum ve öğretmenimiz yarışmalara katılmaya mecbur bırakıyordu. Benim binbir emekle yaptığım resmi bir çırpıda böyle resim olmaz diyerek almamış ve hatırladığım kadarıyla diğer derslerim 5 olmasına rağmen resim notum 4 gelmişti ve ben bir daha resim dersini görmek dahi istemiyor oldum. 
 
Liseye geldiğimde ise resim- müzik seçmeli dersler olmuştu. Bu sefer direkt olarak müzik dersini seçtim. Kendimi müzikte daha yetenekli hissediyordum. Ama bu sefer de öğretmenimiz bir müzik aleti çalıp çalamadığımızı sordu. daha önce özel gitar kursu alan arkadaşlarımız kendilerini ortaya çıkardılar . Bana gelince "sen niye bu dersi seçtin ki bir şey çalamıyorsun." dedi. maddi durum olmadığından ne müzik aleti alabilmiştim ne de kurs. Bu sefer müzik dersinden de nefret etmeye başladım.
 
Hala müzikte yetenekli olduğumu hissediyorum ama bu kanıtalayacak ne yerim ne zamanım var. Belki bu derslerde not olmaysadı şimdi elimde boya ve resim yapıyo olurdum. 
 
Çok uzun oldu ama kardeşimden de bahsedeyim. O da benim resim dersi hikayeme benzer bir şey yaşamıştı. Ama notu benden daha kötüydü, 1! Resimden yetenekli olmadığımızı zaten biliyorduk ama 1 verilerek bunun dünyaya haykırılması içimize koymuştu. Müzikten yetenekli olduğu kanıtlandı ve 8. sınıfta bilim sanat eğitim merkezinde müzik eğitimi aldı. Müzik öğretmeni bize "Bu çocuk bana 3. sınıfta gelseydi bir piyanist olurdu" dedi. İçimizdeki delik daha çok açıldı. Bir yeteneği söndürmüştük. Para, imkan , destek her ne derseniz. 
 
Her neyse çok uzadı yazım. Bu konuda özür diliyorum. 
 

Bu konuda bundan sonra, öğrencilerimiz için daha iyi şeyler gelişir. Amacım burda kimseyi suçlamak değil, sadece kişisel yaşantı ve gözlem.

Elif Y.
Rehberlik Öğretmeni ve Psikolojik Danışman "



 
 

"Resim dersi hakkında bir öğrenci olarak görüşümü belirtmek istiyorum. Orta son sınıf öğrencisiyim ve TEOG için hazırlanıyorum. Resim dersinin  gereksiz olduğu düşüncesine vardım. 8 yıldır beri bu dersi görmekteyim ve bize ne kattığı hakkında hala bir fikrim yok.
 
 Aynı yetenek herkeste aranmaz.Herkesin farklı bir yeteneği vardır.İnsanların en önemli özelliklerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.Örneğin herkes resim hakkında yetenekli olsa,müziği kim yapacaktı ? Kimisi futbol hakkında yeteneğe sahiptir,kimisi resim çizmek,kimisi hızlı koşmak hakkında yeteneğe sahiptir.Herkes yeteneği olduğu alanda başarılıdır.Resim çizmek yetenek ister.
 
 İnsanların yetenekleri hakkında yargılanması ne kadar doğru ? Ancak eğitim sisteminin bize sunduğu tamamen budur.Resim dersi yetenek ister.Zaten yetenek istemese sanat olmazdı.Binlerce öğrencinin resim dersi hakkında sıkıntısı var.Sadece notu düşük olan öğrenciler değil,notu yüksek olan öğrenciler de rahatsız.Haftada 1 ders almakta olan bu ders çok ufak yer kaplıyor olarak görünsede,ayda 160 dakika yer kaplamakta.Bir eğitim yılında 9 ay olduğuna göre,1440 dakika resim dersi almaktayız.Bu 1440 dakika TEOG'da sorumlu oldugumuz 5 dersten birini eklense öğrenciler daha bilgili olmaz mı ? Daha başarılı olmaz mıyız ? Başarılı öğrenciler bir ülke için en önemli parçadır.Örneğin ABD'nde eğitime çok büyük para harcanmakta ve bunun karşılığını almakta.
Ülkemizde eğitime yeterince yatırım yapılıyor mu ? Aslında Afrika ülkerenin durumu bize birşeyler anlatıyor.Dünyanın en zengin kıtası olan Afrika'da neden bu açlık neden bu fakirlik ? Eğer daha iyi bir ülke ve gelecek istiyorsak bunun altında eğitim,bilim,öğrenci,öğretmen ve okul yatıyor.Ancak kökten kaldırılmalı demiyorum.Mağlum 4+4+4 diye bir sistem var,bu kullanılmalı.Yani demem o ki ilk 4 yıl zorunlu,diğer 4 yıl boyunca ise seçmeli ders olarak kullanılmalı.Orta okul boyunca yani 4 yıl boyunca 5760 dakika resim dersi görmekteyiz.Bu dakikalar doğru kullanılmalıdır.Konuyu farklı bir yönden yaklaşırsak,aidat sorununu çözmüş oluruz.Bir yazınızda  kasasında bir kuruş kalmayan okuldan bahsetmiştiniz.Resim dersinin giderleri öğrencilerden karşılanmakta ve her bir proje için öğrenciler 5 tl harcasa ve bir dönem içinde de 5 proje ele alınsa bir velinin cebinden çıkan para 25 tl olur.Bir sınıfta 30 öğrenci mevcut olsa bu para 750 tl eder.Bir okulda sadece 30 şube olsa bu para 22500 TL eder.Sanırım bu para bir okulu idare edebilir.
 
 Resim bir sanattır.Ayrıca yetenek ister,kimisine basit kimisine zor gelir.Bu sanat eğitimi zorunlu değil,isteğe bağlı yapılmalıdır.Sadece bir resim dersinin yapabildikleri bu."

C.H

 
 
 
 
 
 


Resim dersi sizce de gereksiz mi?

Yorumlarınızı editor@egitimajansi.com mail adresinize veya site yorum alanına gönderebilirsiniz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)