adscode
adscode

Şampiyonlar nasıl kazandı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) TYT, AYT ve YDT oturumlarında şampiyonluk elde eden 10 üniversite adayı hedeflerini ve nasıl çalıştıklarını anlattı.

Şampiyonlar nasıl kazandı?
YKS
Güncelleme : 21-Jul-23 14:34

 

Harun Durak, bilgisayar mühendisi olmak istiyor
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2023-YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanında 120 soruya da doğru cevap veren Harun Durak, birinci olan isimler arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyor.

Niğde'nin Bor ilçesinde, Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesinden mezun olan Durak, TYT alanında tüm sorulara doğru cevap verip 3 milyon 527 bin 443 kişi arasında birincilik elde etti.

Ailesini ve öğretmenlerini gururlandıran Durak, bilgisayar mühendisliği okumak istiyor.

Durak, Bor'daki evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, birinciliğin güzel bir duygu olduğunu belirterek, başarısıyla gururlandığını söyledi.

Dereceye girdiğini akrabalarından öğrendiğini aktaran Durak, şunları kaydetti:

"İstanbul'dan bir akrabamız aradı, 'hayırlı olsun, birinci olmuşsun' dedi. Biz de şaşırdık. Sonra bilgisayardan baktık. Sınava genelde eksiklerimi tamamlayarak çalıştım. Bazı arkadaşlar hata yapıyor. Hangisinde daha iyilerse ona daha fazla çalışıyor. İnsanın, eksiklerine yönelmesi gerekiyor. Çünkü eksiğini kapatmazsan pek bir işe yaramıyor. TYT'de 120 sorunun hepsini çözdüm ama konu eksiklerini yavaş yavaş kapatarak yaptım. Hedefim bilgisayar mühendisliği."

Deneme sınavlarında hiçbir zaman tüm sorulara doğru cevap veremediğini, en fazla 112 net yaptığını anlatan Durak, birinciliğin sonucun kendisi için de sürpriz olduğunu aktardı.

Fabrika işçisi baba Seyfi Durak da oğlunun başarısından çok mutlu olduğunu ve gururlandığını dile getirdi.

Böyle bir sonucu beklemediklerini vurgulayan Durak, "Çok gayretliydi, bazen 'oğlum gözün bozulacak' diyordum. Gece geç saatlere kadar ders çalıştı. Gayret etti, inşallah meyvelerini alacak." ifadelerini kullandı.

Ev kadını olan anne Esra Durak ise "Oğlumun azmine hayrandım. Yanıltmadı, bize bu gururu yaşattığı için oğluma teşekkür ediyorum." dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda sayısal birincilerinden Mustafa Özcan, hedefinin 9. sınıftan itibaren birinci olmak olduğunu, bunu gerçekleştirmek için ailesiyle Yozgat'tan Ankara'ya taşındıklarını söyledi.

Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınavdan iyi bir sonuç beklediğini, gelen birinciliğin kendisini gururlandırdığını dile getirdi.

Sınav sonuçlarını annesinden öğrendiğini ancak sonuçlara şaşırmadığını belirten Özcan, "İlkokuldan beri çalışma düzenim ve sistemim var, hep onu devam ettirdim. LGS'de bir derece elde etmedim, 0,26'lık dilimde yer almıştım ama üniversite sınavında birinci olmak istiyordum. Kendimi akademik olarak yukarı taşımak istediğim için lisede Yozgat'tan Ankara'ya geldim, bu bile büyük bir başarı." diye konuştu.

Özcan, yaklaşık 200 bin soru çözdüğünü de aktardı.

Öğrenim gördüğü Atatürk Anadolu Lisesi hakkında çok araştırma yaptığını ifade eden Özcan, "En son ben girerken, yani 2019'da birinci çıkarmıştı. Ben mezun olurken de 'neden olmasın' diye düşünüyordum o duvarda birincilik fotoğrafımı görmeyi çok istiyordum. O da olacak." dedi.

9. sınıftan beri üniversite sınavına hazırlandığını aktaran Özcan, "Soru kaçırmamak için çok çalıştım. Sınavda Milli Eğitim Bakanlığının sorularından çıkacağı için kaynakları çok iyi takip ettim. Sözel alanında 1 yanlışım var. Onu da ilk önce doğru yapmıştım fakat son anda değiştirmiştim. Buna da pişmanlık duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Özcan, yurt dışında okumayı düşünmediğini, Türkiye'de mühendislik bölümü olan birkaç üniversite tercih edeceğini belirtti.

Sınav sonucunun ardından kendisini arayan ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy'a teşekkür eden Özcan, "Sabah 'Belki ÖSYM Başkanı arar' diye düşünüyordum. Arayınca da sevindim. Hiç bu kadar mutlu olduğumu hatırlamıyorum." dedi.

"LGS sonucunu fırsata çevirip Yozgat'tan Ankara'ya taşınmaya karar verdik"

Anne Derya Özcan da tarif edemeyecek kadar mutlu olduğunu belirtti. Sınav sonrasında netleri kontrol ettiklerini, bu yüzden de bu sonucu beklediklerini aktaran Özcan, "Gece saatlerinden itibaren sonuçların açıklanmasını bekliyorduk. Sık sık siteyi kontrol ettim. ÖSYM ekranında bu sonucu görmek mutluluğumuzu çok daha artırdı. Şaşırmadık, beklediğimiz bir tabloydu." diye konuştu.

Mustafa'nın tek çocuk olduğunu, en iyi eğitimi alması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Özcan, "LGS sonucunu fırsata çevirip Yozgat'tan Ankara'ya taşınmaya karar verdik. İyi ki de gelmişiz. Öğretmenleri, Mustafa'ya en az bizim kadar inandı, destek oldu. Hiçbirinin hakkını ödemeyiz." dedi.

Oğlunun, birinci sınıfta okumayı ilk öğrenen, orta okulda derece yapan bir çocuk olduğunu, başarısının asla tesadüf olmadığını dile getiren Özcan, şöyle konuştu:

"Ev seçimi yaparken bile okula yakınlığı tercih ettik ve evimizi okulun hemen karşısından seçtik. Yolda geçen vaktin Mustafa için kayıp bir vakit olmasını istemedik. Daha az yoruldu, çalışmaya daha çok vakit ayırdı. 9. sınıftan beri her yıl üniversite sınavına hazırlanır gibi çalıştık. Seviyesine uygun kaynakları seçmeye çalıştık. Pandemi dönemini ise fırsata çevirdik, konuları ertelemedik. Mustafa son senesinde 'Sınavda derece bekliyorum' diye bir hayal kurdu, biz de 'Yıldızları düşünen dağlar aşar, dağları aşan düz ovada kalır' diyerek hayallerine destek olmaya çalıştık. Bizi asla yanıltmadı, sonucu da aldık."

Anne Özcan, sınava hazırlanacak gençlere ve ailelere, bakanlığın kitaplarını ve kaynaklarını kullanmalarını tavsiye etti. ​​​​​​​

'Yeni nesil ÖSYM tarzı konulara çalıştım'

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda sayısal birincisi olan Namık Emre Acar, büyük mutluluk yaşadığını belirterek, başarısının düzenli çalışmayla geldiğini söyledi.

AYT sayısalda birinciliği Atatürk Anadolu Lisesi'nden Mustafa Özcan ile paylaşan Namık Emre Acar, AA muhabirine, iyi sonuç alacağına inandığını ve beklentilerinin boşa çıkmadığını belirtti.

Sınav sonuçlarının açıklandığı zamana kadar büyük heyecan yaşadığını anlatan Acar, "Birincilik biraz sürpriz oldu açıkçası. Biraz şaşırdık, ailecek çok mutlu olduk, sevindik. Düzenli çalışma süreci geçirdim. 'Son sene çalışayım, yaparım' demedim. 12 senedir düzenli olarak çalıştım. Çıkacak sorulara odaklandım. Yeni nesil ÖSYM tarzı konulara çalıştım. Bu da bana çok büyük bir katkı sağladı. Bu soruların benzerleri direkt karşıma çıktı. Güzel oldu." dedi.

Mühendislik ve tıp fakültesi arasında tercih yapmakta zorlandığını aktaran Acar, "Ailemle iyi bir şey bekliyorduk zaten. İyi bir sonuç geldi. Tercih konusunda mühendislik biraz daha baskın geliyor. Yine üniversitelerde gezeceğim, bakacağım ve kararımı vereceğim inşallah." diye konuştu.

Kamu hastanesinde doktor olan baba Ahmet Kürşad Acar da çok mutlu olduğunu, oğlunun başarısıyla gurur duyduğunu dile getirdi.

Sonuçları heyecanla beklediklerine işaret eden Acar, "Bekliyorduk, çok başarılı bir öğrenciydi. Dirayetle çalışıyorduk. İlk baştan beri böyleydi, düzenli ve disiplinliydi. Sınava kadar da gerekeni yaptı. Bir yanlışı vardı, 'ilk 5 veya 10 olur mu' diye düşünüyorduk ama Allah böyle takdir etti. Birincilik nasipmiş. Çok mutluyuz." diye konuştu.

Öğretmen olan anne Songül Acar ise doğum gününde oğlunun başarısıyla mutluluğunun arttığını kaydetti.

"Başarımda öğretmenlerim ve arkadaşlarım da etkili oldu. Yıl boyunca öğrendiğimiz bilgileri paylaşarak birbirimizi yukarıya çıkardık"

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Eşit Ağırlık birincisi Emre Ekici, başarısında arkadaşlarının ve öğretmenlerinin katkısının büyük olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Ekici ile babası Yakup, annesi Mine ve kardeşlerini valiliğe davet etti.

Ekici ve ailesi, İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci ve Okul Müdürü Turgay Bingül ile Yiğitbaşı'nı ziyaret etti.

Yiğitbaşı, gazetecilere, Emre Ekici'nin başarısının gururlandırdığını söyledi.

Ailenin eğitimci olduğunu aktaran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın eğitimde daha ileri noktaya taşınması için gayret gösterdiklerini anlattı.

Güne tebrik telefonlarıyla uyandı

Ekici de hayatı boyunca hep çevresindeki olaylardan ve internetteki videolardan bilgi edindiğini dile getirdi.

Geçmişten gelen birikimle bir başarı elde ettiğini anlatan Ekici, şöyle konuştu:

"Başarımda öğretmenlerim ve arkadaşlarım da etkili oldu. Yıl boyunca öğrendiğimiz bilgileri paylaşarak birbirimizi yukarıya çıkardık. Bana sürekli destek olan aileme de çok teşekkür ediyorum. Güne, gelen tebrik mesajlarıyla uyandım. Herkes benim birinci olduğumu öğrenmiş, haberim yoktu. Oldukça şaşırtıcı oldu. Hala daha şoktayım, hatta gözlerim de doluyor. Çok ilginç oldu, sınavdan önce böyle bir şey kesinlikle beklemiyordum. Tercih konusunda henüz kararsızım. Aklımda mühendislik var ama değişebilir."

Baba Yakup Ekici ise oğlunun başarısının arkasında eşinin olduğunu söyledi.

Eşinin de liseden okul birincisi olarak mezun olduğunu aktaran Ekici, "Emre, şimdi Türkiye birincisi olarak annesinin birinciliğini taçlandırmış oldu." dedi.

Anne Mine Ekici de oğlu Emre'den güzel bir başarı beklediklerini ama gelen birincilikle şaşkınlık yaşadıklarını belirterek, çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Yiğitbaşı, Ekici'ye hediye takdim ederek başarılarının devamını diledi.

 

ÖSYM Başkanı Ersoy, YKS'deki 10 şampiyonu tek tek tebrik etti

"Beklediğim bir sonuç değildi, kontrol etmemiştim, açıklanınca bakarım diye"

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından telefonda görüştüğü TYT, AYT ve YDT oturumlarında şampiyonluk elde eden 10 üniversite adayını ve ailelerini kutladı.

Ersoy, AYT Sözel birincisi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi mezunu Ahmet Berk Takır'a, "Sözel birincisi oldun, muhtemelen çok okuyorsun." diye seslendi.

Sınav senesi istediği kadar okuyamadığını ancak normalde çok okuduğunu dile getiren Takır nasıl çalıştığını ve hedeflerini şöyle anlattı:

"Her hafta başında yazılı program yapıyordum. Masanın başına oturduğumda karar vermem gerekmiyordu, neye çalışacağıma dair. Beklediğim bir sonuç değildi, kontrol etmemiştim, açıklanınca bakarım diye."

Asıl hedefinin EA alanında ilk 100'e girmek olduğunu aktaran Takır, "Olabilir gibi geliyordu ama bir de sözel çözmek istedim. Herhalde 60-70'inci olurum diye düşünüyordum. EA'da da 4'üncü oldum. Hukuk istiyorum, Koç veya Galatasaray Üniversitesi arasında tercih yapmayı düşünüyorum."

Oğlu ile aynı lise mezunu, tıp doktoru baba Mümtaz Takır ise "Sabah uyandıktan sonra aldığımız haber, bizi duygulandırdı gururlandırdı, gözlerimiz yaşardı. Oğlum inşallah vatana, millete hayırlı bir evlat olur." diye konuştu.

YDT şampiyonları da hedeflerini anlattı

YDT İngilizce birincisi İzmir-Özel Buca Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi mezunu Metin Furkan Amarat ise sonucu hiç beklemediğini, YDT'ye yabancı dil öğretmeninin yönlendirmesiyle girdiğini, Sayısal'da da 313'üncü olduğunu söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünü istediğini aktaran Amarat, "Özellikle öğretmenlerimin üzerimde çok emeği var. Alanlarında çok iyi ve özverili insanlardı, emeklerinin karşılığını ödeyemem." şeklinde konuştu.

Ersoy da öğretmenlerine Amarat gibi bir öğrenci yetiştirdikleri için teşekkürlerini sundu.

"Düzenli çalıştım"

YDT Fransızca birincisi İstanbul-Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi mezunu Emirhan Kılıç da düzenli çalıştığını, sonucu beklediğini aktardı.

Asıl EA adayı olduğunu dile getiren Kılıç, "Eşit Ağırlık'ta 32'nci, Sözel'de 24'üncüyüm. Boğaziçi ya da Koç Üniversitesinde ekonomi okumayı düşünüyorum." dedi.

"Hedefim makine mühendisliği"

YDT Almanca birincisi İzmir Atatürk Lisesi mezunu Volkan Emre Eke de sayısal öğrencisi olduğunu, bu alanda da makine mühendisliği için yeterli bir sonuç aldığını belirtti.

Sınavı iyi bulduğunu anlatan Eke, "Sayısal olarak sorular bence güzeldi, yeterliydi, çalışmaya değecek şekilde çıktı. Düzenli, yeterli çalışmaya çalıştım. Makine mühendisliği istiyorum, Almanya özellikle. YDT Almanca derecemin de bana güzel bir katkısı olur." ifadesini kullandı.

Eke'nin ailesiyle de görüşen Ersoy, "Öğrenimini yurt dışında tamamlasın ama nihai olarak da muhakkak ülkemize faydalı bir mühendis olarak çalışsın inşallah." diye konuştu.

"Psikoloji okumak istiyorum"

YDT Rusça birincisi İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi mezunu Bengisu Akbaba odağının dil olmadığını, sonucu gördüğünde inanamadığını söyledi.

Eşit Ağırlık'ta 842'nci olarak beklediğinin üzerinde bir sonuç aldığını dile getiren Akbaba, "ODTÜ Psikoloji Bölümünde okumak istiyorum. Boğaziçi ya da Koç olabilir, ailemle görüşerek artık karar vereceğim." dedi.

"Hem maddi hem manevi çabayla bir sene boyunca devam etti"

YDT Arapça birincisi Konya-Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Hüseyin Furkan Erdem, dil puanında iyi bir sonuç beklediğini ancak derece beklemediğini dile getirdi.

Erdem, "Süreç, hem maddi hem manevi çabayla bir sene boyunca devam etti. Aynı zamanda Allah kabul ederse hafızım. Ben gece hocalarıma mesaj attığımda saniyesinde cevap geliyordu, öyle bir özverili çaba vardı. Öğrenci yetiştirmeye kendini adayan hocalar çok güzel başarılara imza atıyorlar. Ham puanla Sözel'de 5'inci, yerleştirme puanıyla Sözel'de 3'üncü oldum. EA'da da 7 binlerdeyim. Ben ilahiyat istiyorum." diye konuştu.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)