adscode
adscode

Kantinler de fiyat listesi talimatına uyacak

Lokanta, kafe ve pastaneler için fiyat listesi zorunluluğu geçtiğimiz günlerde başlarken uygulamaya yönelik yeni detaylar ortaya çıktı.

Kantinler de fiyat listesi talimatına uyacak
Eğitim
Güncelleme : 13-Jan-24 13:14

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, AVM’lerin yanı sıra otel ve hastane gibi yerlerde de lokanta, kafe gibi yiyecek-içecek hizmeti sunuluyorsa giriş kapısı ya da masaların üzerine fiyat listesi konulacak. Kıraathane, kafeterya ve kantin gibi işletmeler de fiyat listesi uygulamasına riayet edecek. Fiyat listeleri masalarda sabit olarak bulunabileceği gibi tüketici oturduktan sonra garson tarafından da verilebilecek. QR kodu kullanan işletmelerde de fiziksel menü kullanımı esas olacak. Fiyat listeleri, tüketici tarafından herhangi bir işlem yapmasına gerek olmaksızın doğrudan okunulacak ve tereddüt oluşturmayacak şekilde, tablet gibi elektronik cihazlarla da sunulabilecek.

Yiyecek ve içecek sunulan işletmelerde, genellikle menü şeklinde bir kitapçık olarak verilen tarife ve fiyat listeleri, giriş kapısı önünde de yer alabilecek. Giriş kapısındaki tarife ve listeler basılı materyaller şeklinde olabileceği gibi tüketici tarafından kolaylıkla okunabilir şekilde ve makul bir süre incelemeye elverişli olarak dijital veya elektronik pano, levha vb. şeklinde de olabilecek.

Fiyat listesi talimatına uymayanlara ürün bazında ceza kesilecek. Örneğin; çorba, döner ve sütlaç sunulan bir lokantanın giriş kapısı ve masaların üzerinde yer alan fiyat listesinde sadece çorba fiyatlarına yer verilmezse 2024 yılı için belirlenen ceza miktarı uyarınca 2 bin 172 lira; çorba, döner ve sütlacın hiçbirinin fiyatına yer verilmezse bunun üç katı ceza kesilecek. Listede yer verilmeyen ürün sayısı 5 ise ceza 5’le, 10 ise 10’la çarpılacak.

Fiyat listelerinde, geçerli fiyatın uygulanmaya başladığı tarihe de yer verilecek. Tarihin yer almadığı menüler için listede yer almayan yemek başına uygulanan ceza verilecek. Tüketiciler, restoranda yedikleri yiyeceklere gelen zamları tarihiyle takip edebilecek.

Milliyet / Mithat Yurdakul


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)