adscode
adscode

Saraç: "YÖK'te bütün halılarımızın altı tertemiz"

YÖK Başkanı Yekta Saraç TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.

Saraç: "YÖK'te bütün halılarımızın altı tertemiz"
Eğitim

Tıp eğitimi ve üniversite hastanelerinin borçlarıyla ilgili soru üzerine Saraç, tıp eğitimiyle ilgili endişelere kendisinin de katıldığını söyledi. Saraç, "Hastane meselesi aslında hem bir hizmet kurumu hem de ikincisi tıp eğitiminin bir parçası. Ondan sarfınazar edersek hem eğitimi kaybederiz hem de hizmet sunumunun özelleştirilmesine doğru giden bir yol hızlanır." dedi.

Saraç, bunun çözülmesi gereken bir husus olduğunu belirterek, üniversite hastanelerinin özel hastane olmadığını ve kısmen zarar da edebileceklerini, bunu bir nevi görev zararı olarak düşünmek gerektiğini ifade etti.

Beyin göçünün de kendileriyle alakalı bir durum olmadığını dile getiren Saraç, başarılı öğrencilerin kendilerine üniversitelerde yer bulamama endişesinin de çok önemli olduğunu bildiklerini kaydetti.

Saraç, iki hafta içinde tamamladıkları "YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Projesi"ni hayata geçireceklerini belirterek, bunun önemli ölçüde fayda sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Şeffaflığın en büyük denetleme olduğunu vurgulayan Saraç, "Bizim YÖK'te bütün halılarımızın altı tertemiz, pırıl pırıl." dedi.

Saraç, "Hukuk fakültelerinde hukukçu dekan yok" tartışmalarıyla ilgili, "Bu doğru değil, aslı astarı da yok. Nedense emekli bir hukukçumuz böyle bir şey çıkardı." diye konuştu.

Saraç, YÖK'ün üniversite özerkliğini yok eden bir kurum olduğu yönündeki eleştiriye karşılık, "Bilakis, 3-4 yıldan beri en fazla eleştirildiğimiz husus 'niye üniversitelere bu yetkiyi verdiniz'. Bu salonda bize yönelttiğiniz eleştirilerin önemli bir kısmı da üniversitelerin yetkisi dahilindeki işlemler dolayısıyla. YÖK, son 5 yıldan beri yükseköğretim politikaları yapan bir kurum. Soruşturma açan bir kurum değil, müfredatı belirleyen bir kurum değil." ifadelerini kullandı.

"YÖK üniversiteyi paralı bir yere devşirmeye çalışıyor" şeklindeki söyleme de karşılık veren Saraç, "Yükseköğretimdeki bakış açımız kamucudur. Buna göre planlamalarımızı yapıyoruz ve buna göre projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kamucudur, sosyal adaletçidir ve fırsat eşitliğini vurgular." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, ÖSYM Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu ve üniversitelerin 2021 yılı bütçeleri kabul edildi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)