adscode
adscode

TEOG'da Din Sorusu Sorulmasın

TÖS: (24 ŞUBAT 2015 ) ''TEOG’TA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDEN SORU SORULMAMASINI İSTEDİK''

TEOG'da Din Sorusu Sorulmasın
Sendikalar

Bilindiği gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Mansur Yalçın ve Diğerleri / Türkiye Davası (Başvuru No. 21163/11) Kararında “Oybirliğiyle, başvurunun, Mansur Yalçın, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç’ın ile ilgili bölümünün Sözleşme’nin 9. ve 14. maddeleri ile Sözleşme’ye Ek 1 No.lu Protokol’ün 2. maddesi bağlamındaki şikâyetlerle ilgili kısmının kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bireyin inancını açıklamanın din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişken Bakanlığın 8. sınıf çocuklarına TEOG sınavında “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine ilişkin soru sorma dahi hakkının olmadığı açıktır. Bakanlık önceden “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine katılmamak için aileden dilekçe isterken şimdi o dilekçeyi dahi isteyemeyecek. Çünkü, kişilerin dini, vicdani, ahlaki, felsefi düşünce ve görüşleri zorla açıklattırılamaz. Bu hak sert çekirdekli haklardandır; hiçbir surette bu temel hak ve hürriyete dokunulamaz, sınırlandırılamaz, kısmen veya tamamen durdurulamaz.

MEB’in TEOG sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden soru sorması; ayrıca MEB aleyhine açılan davaları kaybetmesine neden olacaktır. Buna bağlı olarak da Türkiye’nin itibarı zedelenecek ve Türkiye gereksiz yere tazminat ödemek zorunda kalacaktır.

Yukarıda bahsedilen durumlara ilişkin olarak MEB’ten 29-30 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak olan TEOG sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi sorularının çıkarılmasını istedik.

 

Dikmen ONAT

TÖS Genel Başkanı

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)