Bedenini kadavra olarak bağışlayanların sayısının artması amacıyla her yıl 24-31 Ekim tarihleri arasında Beden Bağışı Farkındalık Haftası, üniversitelerde çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Kadavralarımıza Teşekkür Töreni” gerçekleştirildi.
Törene Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Meltem Nass Duce, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahar Taşdelen, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Bobuş Örs ile Tıp Fakültesi akademik personeli ve öğrencileri katılım gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan törende konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya “Anatomi Anabilim Dalı’nı düzenledikleri organizasyon için tebrik ediyorum. Eğitimimize katkı sunan tüm bağışçılarımız adına böyle bir tören düzenlemek gerçekten çok önemli. Törenlerden sonra bağış sayısının artması da, bu etkinliklerin değer gördüğünün bir göstergesi.” dedi.
Kadavra olarak kabul edilip, tüm öğrencilerimiz ve uzmanların eğitimlerine büyük katkı sağlayan bağış ve kimsesiz vatandaşlara minnet duygularını sunmak için bu töreni düzenlendiklerini ifade eden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Bobuş Örs, “Artık gelenekselleştirdiğimiz bu törenlerin ilkini 2012 yılında gerçekleştirdik. Bu yıl da yine Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği tarafından ilan edilen “Beden Bağışı Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında törenimizi gerçekleştiriyoruz. Anatomik modeller her ne kadar gerçeğe uygun olsalar da kadavraların yerini tutamaz. Bir hekim için kadavra üzerinde çalışma gerçekleştirmek çok önemli ve bu nedenle de kadavralar tıp eğitiminin olmazsa olmazları arasında. Bu önemli konuda toplum gerek başvuru gerekse de prosedürler hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle bizler de farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. 2012’den beri düzenlediğimiz bu faaliyetler sonucunda ise bağış oranları arttı. Bu vesileyle, bedenlerini bağışlayarak ölümünden sonra bizlere katkı sağlamış tüm vatandaşlarımızı büyük bir şükran duygusu ile selamlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
'Ölümleri bile yaşama hizmet'
Tören, Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Oya Ögenler tarafından gerçekleştirilen “Beden Bağışlayana Sonsuz Öğreticilere Vefa” başlıklı sunum ile devam etti. Gerçekleştirdiği sunumda beden bağışı, kadavralar, anatomi tarihi, batı dinleri ve İslamiyet’te anatomi, beden bağışı önündeki engeller ve bağışlamayı etkileyen faktörler, etik ilkeler gibi konu başlıklarında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Ögenler, “Beden bağışı hem hekim adayına hem de bilimsel çalışma gerçekleştiren uzmanlara sosuz bir ufuk sağlıyor. Bu nedenle beden bağışı hakkında insanları daha çok bilgilendirmemiz gerekiyor. Ölümleri bile yaşama hizmet eden tüm bağışçılarımızı minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Tıp Fakültesi dönem iki öğrenci temsilcisi İlknur İflazoğlu da kadavralardan faydalanan tüm öğrenciler adına bağışçılara teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında, hekimler olarak beden bağışının nereye ve nasıl yapılacağını bilmeleri gerektiğini ifade ederek, kendilerine bu bilinç ile farkındalığı aşılayan öğretim üyelerine teşekkür etti. İflazoğlu, “Bizler Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri olarak kadavra üzerinde çalışma imkanı açısından sıkıntı yaşamıyoruz. Anatomi derslerinde kadavra kullanımı insan vücudunu tanımak açısından çok önemli. Kadavralarda eğitim alan bizler de gerçekten bir tıp eğitimi aldığımızı anlıyoruz. Oldukça verimli geçen bu dersler, ilerde vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmamıza da olanak tanıyor” dedi.
Bilgilendirme yapıldı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı da “Şükran ve Plaket” töreni gerçekleştirdi. Programın açılışında konuşan GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Can Demirel, GAÜN Tıp Fakültesi’ne beden bağışı yapanlar arasında kadavra olarak gelen ilk kişinin İdemen olduğunu belirterek, İdemen ve ailesine sağlığa yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti. Ayrıca GAÜN Tıp Fakültesi öğrencileri ile Anatomi Anabilim Dalı’nda eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından vatandaşlara “Beden Bağışı” hakkında bilgi verildi ve broşür dağıtıldı.