adscode
adscode

Yurt dışında eğitim

Yaşadığımız yabancı öğrenci göçü ve gençlerimizin yoğun bir şekilde gitmesini birlikte değerlendirdiğimizde çok da uzak olmayan bir gelecekte ciddi sorunlar yaşayacağımız ortada.

ibrahimdarama@hotmail.com




 

Yaz dönemi yaklaşıp, okulların kapanmasına az bir süre kalmışken yurt dışında hem tatil hem eğitim olanakları ile ilgili çokça soru gelmeye başladı. Yaz programlarının dışında da yurt dışı eğitim oldukça güncel ve merak edilen bir konu. Ülkemize Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika gibi bölgelerden yoğun bir ilgi bulunurken Türk öğrencilerin tercihi daha çok Avrupa, İngiltere, ABD ve Kanada oluyor. Tabi ülkemizde yaşanan ağır ekonomik kriz bu talebi olumsuz etkilese de aileler ve gençler tüm olanakları seferber edip gitmenin yollarını arıyorlar. Son bir kaç yıldır tercihlerin maddi şartlardan dolayı daha bize yakın Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere yöneldiğini gözlemliyoruz. Hem mesafenin daha yakın hem de maddi şartların diğer bahsedilen ülkelere göre bir miktar daha uygun olması bu tercihte en önemli iki etken.

İnsanların, gençlerin başka ülkelere dillerini geliştirmek, farklı kültürler tanımak, akademik ilerleme gibi nedenlerle gitmesi elbet doğal ve olması gereken ama bizde durum bu kriterleri aşmış durumda. Daha iyi bir gelecek arayışı, özgürlük ve demokrasi standartları, hukuk güvenliği ve elbette maddi koşulların çok daha iyi olması baş nedenler arasında. Bu konularda yaşanılan sorunlar hepimizi derinden üzse de düzeltilmesi yerine daha da kötüye gitmesi asıl kahredici olan kısım. Maddi imkanları olan hemen her aile çocuklarına gitmeyi teşvik ediyor. 

Yaşadığımız yabancı öğrenci göçü ve gençlerimizin yoğun bir şekilde gitmesini birlikte değerlendirdiğimizde çok da uzak olmayan bir gelecekte ciddi sorunlar yaşayacağımız ortada. Bu sorunların ayrıntılarını başka bir yazıya bırakarak yurt dışına niyetlenen gençlerimiz için aşağıda kısa bir rehber niteliğinde başlıkları vermeye çalıştım. 

 

Yurt Dışı Programları

 

1. Erasmus Programları: Üniversite öğrencilerine yönelik bu programda, AB ülkelerinde 1 ya da 2 dönem eğitim alma imkanı sunuluyor. Programa katılmak için yabancı dil bilmek, yüksek not ortalamasına ihtiyaç duyuluyor. Eğitim ve yaşam masraflarınızın önemli bir bölümü AB fonlarından karşılanıyor. Ülkemizde hemen her üniversitede bulunan Erasmus birimleri bu konuda öğrencilere destek sunuyor.

2. Gönüllülük Programları: Bu program kapsamında üniversite öğrencisi olma zorunluluğu yok. 18-30 yaş arası gençlere hitap ediyor. Başlangıç seviyesi yabancı dil bilgisi yeterli. AB üyesi ülkelerde dernek,vakıf,STK...vb. yerlerde çalışma imkanı bulunuyor. Bulunduğunuz süre içerisinde temel giderler AB fonlarından karşılanıyor. Pek çok üniversitenin bünyesinde bulunan Gençlik Çalışmaları Merkezleri bu konu ile ilgili destekler sunmakta.

3. Staj Programları: Pek çok farklı sektörde (finans,sağlık,hukuk,mühendislik...vb.) yurt dışında staj imkanları bulunmaktadır. Staj programlarıyla gidip sonrasında sürekli çalışma imkanı bulan pek çok genç de vardır. Staj yapmak için yine iyi bir yabancı dil seviyesi gerekiyor (B1-B2 seviye). Burada en önemli husus çalışacağınız iş veren/firmanın ayarlanması ve sonraki vize süreçleridir. Bu program kapsamında hem AB fonlarından yararlanabilir hem de staj karşılığı ücret alabilirsiniz. Üniversite öğrencileri için Erasmus ofisleri bu konuyla da ilgili gençlere destek sağlamaktadır.

4. Dil Okulları/Yaz Okulları Programı: İlköğretim seviyesinden itibaren öğrenci olsun ya da olmasın herkesin katılabileceği programlardır. Bu program kapsamında dünyanın hemen her yerinde eğitim alabilirsiniz. Üstte belirttiğim programlarda bir takım maddi destekler bulunurken dil okullarında masrafların hemen tamamı katılımcı tarafından karşılanmaktadır. Gideceğiniz ülkeye göre bu rakamlar farklılık gösterecektir. Konaklama, eğitim, yeme-içme başlıca giderler arasındadır.

5. Üniversite, Master ve Doktora Programları: Bu program kapsamında yurt dışında lisans,yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilirsiniz. Burada yabancı dil bilgisinin üst seviyelerde olması çok önemlidir. Gençlerimize bu eğitimleri yurt dışında almaları halinde devlet destekleri de bulunmaktadır. Bu desteklerle ilgili detaylı bilgi için YÖK sitesi kontrol edilebilir.

 

6. Sertifika ve Diploma Programları: Yurt dışına gitmek için oldukça pratik yollardan biridir. Üniversitelere kayıt yaptırmaktan daha kolay olan bu programlarda çeşitli kurumların düzenlediği sertifika programlarına katılabiliyor ve o alanda yetkinlik sahibi olabiliyorsunuz. Bu programlara katılıp gittiğiniz ülkede daha sonrasında iş fırsatları da yakalayabilirsiniz.

 

Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım yurt dışında eğitim olanakları ile ilgili dikkat ederseniz en önemli konulardan biri yabancı dil ve özellikle İngilizce bilgisinin üst seviyede olmasıdır. Senelerce bu konuda emek vermiş biri olarak çocuklara/gençlere bu konuda ilerlemelerini anlatmaya çalıştım. Bir yabancı dili üst düzeyde konuşabiliyor olmak bir üniversite diplomasına eş değerdir. Hatta bazı bölümlerdeki mezun sayılarını dikkate aldığımızda daha da önemli olduğunu görüyoruz. Eğer hedefiniz yurt dışında fırsatlar yakalamaksa yapacağınız ilk iş yabancı dilinizi ilerletmektir. Eğer bu konuda yeterli iseniz diğer meselelerin hızlıca çözüldüğünü göreceksiniz.

Herhangi bir programla yurt dışına çıktıktan sonra orada bulunduğunuz süre içerisinde önünüze bir çok iş, kariyer, eğitim hatta özel hayatınızla ilgili fırsatlar da çıkacaktır. Bu fırsatları değerlendirerek daha uzun süre kalma imkanları elde edebilirsiniz. Tüm bu süreçlerin sonunda size en büyük katkısı dil seviyenizi ilerletmiş, özgeçmişinize yurt dışı deneyimi eklemiş olacaksınız. Kişisel gelişim ve kariyeriniz için bu fırsatları değerlendirmek oldukça önemli ve böyle bir isteğiniz varsa yukarıda bahsetmiş olduğum programlardan birisi mutlaka sizler için uygun olacaktır. İyi bir hafta dilerim.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Meslek eğitimi
Yeni müfredat üzerine...
Mülakat sözü unutuldu!
Uluslararasılaşma!