adscode
adscode

MESLEK LİSELERİ VE EKONOMİ...

Türkiye’de maalesef gençlerin meslek okullarına ilgisi oldukça yetersiz düzeyde bulunuyor. Neredeyse tüm gençler, düz bir lise ve üniversiteye girme peşindeler.

mustafa_seven@yahoo.com




 

Halbuki,  hizmet sektörü, üretim sektörü ve sanayi, ara eleman bulmakta zorlanıyor.

Ekonomik kalkınmamızın desteklenmesi ve hızlanması için ara insan gücü yetiştiren Meslek liseleri çok önemlidir. Japonya, Güney Kore ve Çin kalkınmalarını meslek liselerinin de katkısıyla sağladılar. Almanya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler, verdikleri ilanlarda,  göçmen olarak üniversite mezunu değil, gerekli meslek lisesi mezunlarını arıyorlar.

Çok sayıda mezun veren üniversitelerin mezunları, ülkemizde iş bulmakta her yıl biraz daha zorlanmaktalar. Diğer yandan bir meslek okulu mezunu ya da mesleki becerileri olan gençlerin iş bulmaları ya da kendi işlerini açmaları çok daha kolaydır.

 

Nitelikli ara eleman yetiştiren meslek okullarının ekonomik gelişmeye katkısı büyüktür. İşsizlik sorununun çözümünde de  meslek liseleri önemli rol oynarlar. Eğitim düzeyi düşük işgücü, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Sanayiinin istediği nitelikli insan gücü ise kalkınmamızın lokomotifi olur.

Mesleki ve teknik eğitimin etkinliğini artırmak için Milli Eğitim Bakanlığı,  küçük ve orta ölçekli ile büyük sanayi grupları koordinasyon halinde çalışıp gerçek ihtiyaçları olan meslek niteliklerini  tespit etmelilerdir. Aranan meslek niteliklerine uygun tam donanımlı okullar açılmalı ve bu okullar uygulamalı çalışmalıdır.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)