adscode
adscode

GELECEĞİNİZ, SADECE ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİZDE DEĞİL, ÖZGÜVEN VE CESARETİNİZDE SAKLIDIR

Üniversite tercihlerinde elde edilen puan ve başarı sırası kadar, öğrencinin kararlı hareket etmesi de büyük önem taşıyor.

ozkangogercin@outlook.com




Milyonlarca öğrencinin girdiği TYT ve AYT sınavları geride kaldı. Sınav maratonu sona erdi. Ancak, şimdi öğrencileri tercih maratonu bekliyor ve yapacakları tercih ise gelecekleri açısından büyük önem taşıyor. Bu süreçte, gerek rehber öğretmenler, gerek veliler tarafından öğrenciler doğru bir tercih yapabilmesi adına desteklenmelidir. Öğrenciler kılavuzu eline aldığı zaman, onlarca üniversite ve bölüm açısından en doğru sıralamayı yapması gerekmektedir. Yanlış yapacağı bir tercih, seneye sınava tekrar girmek isterse okul puanını kıracağı gibi, geleceği adına da büyük bir zaman kaybı demek olacaktır. O yüzden, bu sürecin çok hassasiyet ve dikkat gerektirdiği unutulmamalıdır.

Tercih yapacak siz değerli üniversite adaylarına sesleniyorum;

*Okuyacağınız bölüm konusunda %100 emin olarak tercihinizi yapınız. Tavsiye ve önerilere tabii ki açık olunuz ama son kararı yine siz veriniz. Unutmayın bu sizin hayatınız ve hangi kararı verirseniz verin, sonucunu da siz yaşayacaksınız.

*Hangi puan gelirse gelsin, puanınıza göre değil, ilgi ve başarı sırasına göre hareket ediniz. 24 tercih hakkınızda, ilk sıralara gönlünüzdeki üniversite ve bölümleri ''nasıl olsa gelmez'' diyerek yazmaktan çekinmeyin..Unutmayın her sene üniversite puanları yeniden oluşuyor. İstediğiniz bölüme istek ve tercih sıralamasına göre her zaman girme şansınız vardır. Örnek verecek olursak, 2004 yılında Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü eski sistemle 340 puanlı öğrenciyi almışken, 2005 yılında ise en son 317 puanlı öğrenciyi almıştı. Bunun gibi daha çok örnek sayabiliriz. O yüzden bu sistemde asla olmaz diye birşey düşünmeyin.

*Eğer ki istediğiniz bölüme yerleşemediyseniz ve illa ki o bölümü okumak istiyorsanız 1 yılı daha göze alın ve şansınızı deneyin. Evet, tekrar o sınav maratonuna girmek zor ama emin olun istemediğiniz bölümü okumak ve mesleği yapmaktan daha zor olamaz.

*Herşeyden önemlisi, şu an hayatınızla ilgili ciddi bir karar verdiğinizi ve bu kararın belki de hayatınızı etkileyeceğini unutmayın.Üniversite süreci olan 4 sene, belki size göre uzun gelebilir ama geçici bir süreçtir. Bir bakmışsınız, elinizde diploma ve mezun olmuşsunuz. İşte o noktada önemli olan, arayan değil aranan bir insan olmanızdır. Bu dediğimi de, istediğiniz mesleği okuyarak ve kendinizi geliştirerek yapabilirsiniz. Yoksa, tabiri yerindeyse, sırf üniversite ve ortam göreceğim diye okursanız, yerinizde saymaktan öteye gidemez, mezun olunca da, ne yazık ki, siz de işsiz mezunlar ordusuna katılmak zorunda kalırsanız.

Bizler burada size, tercihler ile ilgili sayfalarca yazılar yazabiliriz, tavsiye ve önerilerde bulunabiliriz. Ancak, kendi hayatınızı ve hikayenizi yazmalı ve başrolünde ise sadece siz olmalısınız. Unutmayın, bu yaşlarınız ve bu fırsat elinize her zaman gelmeyecek. Zama o kadar hızlı ilerliyor ki, bazen çok şey için çok geç olabiliyor. Ve ne yazık ki zaman geri gelmiyor. Bende bu süreci yaşayan birisi olarak, kendimi sizin yerinize koyabiliyor ve sizi anlayabiliyorum. O yüzden bu süreçle ilgili, isteklerinizi yüksek sesle söylemekten ve destek almaktan çekinmeyin. Kendi geminizin kaptanı olarak, tercihinizi yapın. sonuç ne olursa olsun, bu süreçteki özveriniz ve cesaretiniz için kendinizi tebrik edin.

En güzel hazine, kişinin kendi çabası ve emeğidir.

Elinizdeki hazineyi, bu süreçte doğru ve verimli kullanmanız dileğiyle...
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)