adscode
adscode

TEMELSİZ EĞİTİMİ ÖNLEMENİN YOLU, EĞİTİMDE “TEMEL-SİZ” OLABİLMEKTEN GEÇER

Ülkemizde eğitim ve sınav sisteminde onlarca değişiklik yapılmasına rağmen, neden taşlar tam anlamıyla yerine oturmuyor? Bunun sebebi, ne yazık ki eğitimin temelinin sağlam olmamasından kaynaklanıyor.

ozkangogercin@outlook.com




Düşünün, bir binanın temeli sağlam olmadıktan sonra, üzerine ne kadar koyarsanız koyun, sağlıklı bir yapı olabilir mi? İşte tıpkı eğitimde böyledir. Temeli sağlam alamayan bireyler, ne kadar çabalasalar da, aldıkları eğitimi tam anlamıyla özümseyemezler. Böylece, toplumda özgüveni eksik, kendinden emin olamayan ve yerinde karar veremeyen bireyler olarak yerlerini alırlar. Peki, bir eğitimin temelini sağlam kurmak bu kadar zor ve meşaketli midir?

Kesinlikle Hayır. Burada, hem öğrenen, hem de öğreten için iş, kişinin kendisinde biitiyoe. Bir taraf öğretmeye, yeni şeyler kazandırmaya ne kadar istekli ise, öğrenen de bu bilgileri almaya da o kadar istekli ve açık olmalıdır. Sadece not almak ve sınıfı geçmek, temel eğitim için yeterli değildir. Bir öğrenciye, bir nottan daha fazlasını verebilmektir. Öğrenmenin sadece okulda değil, hayat boyu olduğunu farkına vardırabilmek, temeli bütün bir yaşam üzerine koyma bilincini oluşturabilmektir. Aileler ve öğretmenler olarak, öğrencileri sadece not ile değerlendirmek, onun üzerinden kıyaslayıp, değer yargısına varmak, eğitimin temeline de balta vurmaktır. İyi not alan öğrenci aynı zamanda harika bir karaktere sahiptir ama, kötü not alan öğrenci zaten davranış olarak da kötüdür gibi bir değer yargısına sahipseniz, zaten en başta sizin temeliniz sağlam bir karaktere sahip değil anlamına gelmektedir.

Ülkemizde eğitimde gelinen noktaya, ne yazık ki engel olunamamıştır. Bu konudaki yetkililer bile sağlam adımlar atamamış, sistem sürekli kurcalanmıştır. Ve görünen tablo, bu değişikliklerin ne ilk.ne de son olacağıdır. Eğitim sistemi bir sınav sistemine dönüşmüş ve alınan her not, her puan alınan eğitimin bedeli olarak sayılmıştır. Ve not olarak bilgisini yansıtamayan birçok değer de, bu sistem içinde kaybolmaktadır. İşte burada, öncelikli amaç bu değerlerin daha ön plana çıkmasını ve gelişmesini sağlamaktır.

İşte bu noktada, öncelikle bizlere çok görevler düşmektedir. Öncelikle kendini eleştiren ve sorgulayan bir insan olabilmeyi hedef edinmek gerekmektedir. Bu bilinçle eğitim verilmeli, öğrendiklerini sorgulayan, muhakeme ve mukayese gücü yüksek bireyler yetiştirmek gerekmektedir. Ayrıca bu bireylere, bu bilgileri günlük yaşamda kullandırabilmek, tüm bu bilgilerin be karşılığı olabileceğini gösterebilmek, sağlam bir öğrenmenin de temelini oluşturacaktır. Böylelikle eğitimin temeline de bir taş daha koyulmuş olacaktır.

Kendini bilen, doğru öğrendikçe, öğrenme arzusu çoğalan ve tüm bu değerlerini de gelecek nesillere aktaran bireyler yetiştikçe, eğitim hem ülkemizde hak ettiği yere gelecek, hem de gerçek anlamını da bulacaktır. Bu sebeple, şartlar ne olursa olsun, eğitim ve öğretime sahip çıkan insanlar görebilmek benim en büyük dileğim...

Nice eğitimi güzel ve sağlam yarınlara...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)