adscode
adscode

TÜRKİYE’DE PSİKOLOGLARIN MESLEK YASASI OLMADIĞINI VE YILLARCA BEKLEDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Psikoloji, dünyada ciddi bir geçmişe ve öneme sahip bir ruh bilimidir. Maalesef, Türkiye için bu durum geçerli değildir. Yıllardır meslek yasasını çıkmasını beklemekte, hak ettiği değeri görmemektedir

ozkangogercin@outlook.com




Her yıl üniversitelerden binlerce psikoloji mezunu çıkıyor. Sadece, sayı olarak baktığımızda, ülkemizin psikolog eksiği görünmüyor. Ancak, ne kadarı mesleğini yapabiliyor ve istediği yere gelebiliyor, işte orası düşündürücü. Üniversite yıllarında, psikoloji alanına ve mesleğine dair heyecanla eğitimini alan insanlar,  mezun olduktan sonra ise hayal kırıklığına uğruyorlar. Çünkü, öğrendiklerini uygulayacak, yeterli kadro, imkan bulamıyorlar. 

Ülkemizde yıllardır meslek yasasına dair çalışmalar olmasına rağmen, meclise gelip komisyondan geri dönüyor. Alana, psikoloji mezunu olsun olmasın herkes el atabiliyor. Ya da psikologlar, yetkin olmadığı alanlara da kayıp, karışıklık da yaratabiliyor. Bu sebeple de, psikoloji hak ettiği değerden iyice uzaklaşıyor. Halbuki, şimdiye kadar yasa çıkarılmış olsaydı, emin olun ki, psikologlar her sektörün olmazsa olmazı olurlardı. 

Meslek yasası ile birlikte, üniversitelerimizdeki eğitimlerinde ciddi bir kontrol sürecinde geçmesi gerekiyor. Psikoloji bölümlerinin, Türk psikologlar derneği akreditesine sahip olması gerekiyor. Teorik eğitimlerin yanı sıra, uygulama, staj ve bilimsel çalışmalarda öğrencilere ciddi destek verilmesi gerekiyor. Özellikle, klinik psikoloji adına yüksek lisans açan üniversitelerin, hangi ciddiyetle bu eğitimi verdiklerinin de sorgulanması gerekiyor. Çünkü, son zamanlarda, çoğunlukla özel üniversitelerde klinik psikoloji eğitimi adına yüksek rakamlar isteniyor. Bu rakamları göze alan insanların da, kaliteli bir eğitim alıp, alana en iyi şekilde hazır olması gerekiyor. 

Psikologların meslek yasasının eksikliği, sağlık sektöründe psikiyatri-psikoloji çatışmasına da sebep oluyor. Psikologlar, çoğu kez psikiyatristin asistanı olmaktan öte gidemiyor. Bildiklerini ve terapisini uygulamaktan ziyade, testör olarak çalışmak durumunda kalıyorlar. Aslında olması gereken, klinik psikologların ciddi bir eğitim ve yeterliliğini aldıktan sonra bağımsız çalışması, gerek gördüğü takdirde psikiyatriste yönlendirmesidir. Eğer ki, psikologlar, psikiyatristler kadar yetkin gözükmüyorsa, gerekirse psikoloji eğitimi de en az 6 yıl olmalı, klinik anlamda da üzerine kesinlikle yüksek lisans ve doktorasını da tıp ortamında yapabilmelidir. Eşit şartlar sağlanmadığı sürece, psikologlar sağlık dahil her alanda ne yazık ki, arka planda kalacaklardır. 

Sonuç olarak;

Psikologlar için meslek yasası çıkmaması, çok ama çok gecikmiş bir meseledir. Ve, şu an sayın yetkililerden, cumhurbaşkanı adaylarından ricamız, bu meseleye ciddi bir şekilde eğilmeleri ve destek vermeleridir. 

Bir toplumun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına, psikoloji olmazsa olmazdır. Bunun için ki, tüm psikologlar için;

#psikologmeslekyasası  #duyduyur


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)