adscode
adscode

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİZDE SEÇİLEN DEĞİL, SEÇEN SİZ OLUN

Ve sonunda beklenen an geldi ve çattı. Üniversite tercihlerinde 2 haftalık tercih maratonu başladı.

ozkangogercin@outlook.com




Şimdiye kadar ÖSYM’ye bildireceğiniz başarı sırasını oluşturdunuz mu? Bu soruya Hayır cevabı verenlerin, evet diyenlerden daha çok olduğunu düşünüyorum. Çünkü, yeni puan türleri, katsayı ve başarı sırası belirsizliği. Birçok adayın kafası o kadar çok karışık ki, o yüzden tercihlerin teslim edilmesi son ana kadar süreceğine benziyor. Ancak, siz siz olun, işinizi son dakikaya bırakmayın, kötü bir sürpriz yaşayıp, geleceğinizden olmayın.

 

Tercihlerdeki öğrenci psikolojisini anlayabiliyorum. Nitekim bizde o yollardan geçtik. Elinize bir defter ve bir kalem alırsınız, defalarca sıralamaları tekrar tekrar yazarsınız. Sonra yerlerini değiştirirsiniz. Bu konuda destek alsanız bile, kendinizden tam anlamıyla emin olamazsınız. Ama unutmayın ki, tercihlerde herkes bu süzgeçten geçiyor ve siz istediğiniz bölümü ilk sıraya yazsanızda, sizden başarı sırası yüksek olan aday, o bölümü son sıraya yazsa da o yerleşiyor. Bir bakıma yerleşmeniz, bir sürü hesap kitaptan çok, öğrencilerin tercihine ve dağılımına bakıyor. O yüzden, eğer ki, kemik bir tercih listesi oluşturabildiyseniz, çok fazla oynama yapmadan ve kendinden de eminseniz, son anı beklemeden tercihlerinizi teslim edin. Beklemek, kafa karıştırdığı gibi, insanı daha çok yorabiliyor. Bu sene zaten, sistem değişikliği sebebiyle çok yıprandınız, artık kendinizi iyice yıprandırmayın. Gelecek, ancak sağlıklı ruh ve bedenle olduğu takdirde, sizi hedefinize ulaştırır, bunu asla unutmayın. 

 

Listenizde hangi bölüm yer alırsa  alsın,“Şu bölümü de yazdık, ya gelirse nasıl okuyacağım” gibi bir soruyu kendinize soracak duruma gelmeyin. O yüzden, severek, isteyerek okuyacağınız ve mutlu olacağınız mesleği seçin. Ülkemizde baktığınız zaman, insanları popüler mesleklere yönlendirebilirler. “Doktor ol, avukat ol” derler mesela. Ama sizin popüler olan, herkesin değil, gönlünüzdeki meslek olandır. Adı sanı farketmez, sonuçta onu siz seçtiniz, seçeceksiniz. O mesleğin zorlu sınavlarından siz geçecek, unvanını da siz elde edeceksiniz. Merak etmeyin, popüler meslekleri size öneren insanlar, gün gelecek sizi mesleki başarınızdan dolayı sizi  önerecektir. O yüzden, böyle güzel bir tablo ile karşılaşmanın onların elinde değil, sizin elinizde olduğunu unutmayın. 

 

Tercihlerinizi gerek yazarken, gerek de bilgisayar üzerinden sisteme girerken, bölüm kodlarını doğru girin. Bir numara hatası yüzünden istemediğiniz yer de okumak, ya da açık ihtimali ile karşı karşıya kalmayın. ÖSYM, adayın hatası yüzünden kaynaklan olası bir hatayı asla affetmiyor. O yüzden tercihlerinizi verirken bir değil, en az iki-üç kere gözden geçirin. Aday şifrenizi de kimse ile paylaşmayın. Geçmişte, bir adayın şifresi çalınmıştı. Çalındığını fark ettiğinde, onun bilgisi olmadan farklı bir bölüm yazılmış ve o bölüm gelmişti. Aday, ÖSYM’ye her ne kadar müraacat etse de, adayın mevcut şifresi ile işlem yapıldığı için, müraacatları kabul edilmediği gibi, bir bölüme yerleştiği için. Öbür sene okul puanında kırılma yaşadı. Belki de 1 sene daha beklemek zorunda kaldı. O yüzden şifrenize sahip çıkın, bu tablodaki öğrencinin yerinde ise asla siz olmayın. 

 

Tüm bu söylediklerimizden sonra, gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve tercih listesine bir kez daha bakın. Orada yazan üniversite ve bölümlerden birinde okuyacağınızı hissetmek sizi heyecanlandırıyor mu? Hayal ettikçe. İçiniz listenize daha çok ısınıyor mu? Eğer öyle ise, tercihlerinizi teslim etme kıvamına gelmişsiniz. Ve, bence bu kıvam bozulmadan tercihinizi gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz. Aksine, listeye baktığınızda aklınızda yeni soru işaretleri oluşuyor, kaygınız tavan yapıyor ise, mutlaka bir rehber uzman desteğiyle tercihlerinizi son haliyle şekillendirin. Ve tekrar bir belirsizliğe düşmeden, son hali ile teslim edin. 

 

Hangi mesleği yazarsanız yazın, iyisi ya da kötüsüyle bu sizin kendi kararınız olacaktır. Ne kadar şanslısınız ki, hayatınızla ilgili bir karara, kendi özgür iradenizle karar veriyorsunuz. Ve sonuç ne olursa olsun, kendi geminizin kaptanı başkası değil, her koşulda rotasını çizen sadece ve sadece siz olursunuz.

 

Üniversite dahil, hayattaki tüm tercihlerin size mutluluk getirmesi dileğiyle... 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)