adscode
adscode

YERLEŞTİRME SONUÇLARINDA ÖSYM SINIFTA KALDI

Peki şaşırdık mı? Asla Hayır..

ozkangogercin@outlook.com




Kendi başarı sırasının altına yerleşemeyen olduğu kadar, başarı sırasının üstüne yerleşenlerinde olduğuna dair birçok paylaşım görüyoruz.

Ancak ortada genel bir memnuniyetsizlik varsa, bunun sorumlusu kesinlikle ve kesinlikle ÖSYM’dir.

Son dakika sistem değiştirerek, öğrencilerin stresli bir dönem geçirmesine sebep olan ÖSYM, yeni puan türleri oluştuğu için, tercih döneminin de sıkıntılı geçmesine neden olmuştur. Adaylar bu dönemde, katsayı ve dönüştürmeler arasında gidip gelmiştir. Dolayısıyla, birçok aday geniş tercih aralığını tercih etmiş, açıkta kalmayayım diye düşünmediği bölümleri bile eklemek durumunda kalmıştır. Şu an yaşanan tabloda, bir aday, özellikle başarı sırasının binlerce altındaki bir sıraya yerleşemiyorsa, sonuçlarda ciddi bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

Bu sene, binlerce öğrencinin alan içi kadar, alan dışı puanları da hesaplandı. Bu hesaplamalar yapılırken, her testten değil, en az bir testten 0,5 net yapma kuralının getirilmesinin de önemli etkisi oldu. Öğrencilerin puanı hesaplanması adına olumlu bir hareket olsa da, daha fazla alan dışı puanın hesaplanmasına da neden olmuştur. Mesela, MF alanından bir öğrenci, Edebiyat testine bile dokunmadan, Türkçe testini çözdüğü için EA puanı hesaplandı. Ayrıca, alan dışı tercihlerde okul puanı kırılmadığı için, geçen seneye göre, bu sene daha fazla alan dışı tercih yapılmış da olabilir. Tüm bu kriterleri eklediğimiz zaman, öğrenci, tercih yaparken kendi alanında gerçekten önünde ve arkasında kaç kişi olduğunu bilemedi. Bu sebeple, daha geniş bir tercih yapmak durumunda kaldı; bilinçli ya da bilinçsiz. Nitekim, bugün ortaya karışık bir yerleştirme sonucu çıktı.

Şimdi adayların önünde bir seçenek kaldı. O da ek yerleştirmeler. Bunda da, adaylar kendilerinden yüksek puanlı yerleri tercih edemiyorlar. Sadece kendi başarı sıralarına eşit ya da altındaki bölümleri tercih ediyorlar.

İşte benim bu noktada şöyle bir önerim var;

Eğer mümkünse ve yapılabiliyorsa, ek yerleştirmede yukarıda dediğim şart kaldırılsın. (taban puan şartı)

Yani, yine öğrenciler ilk yerleştirmede olduğu gibi, kısıtlama olmadan istediği mevcut bölümleri yazabilsinler.

Eğer ki ortada bir mağduriyet varsa, ve üniversitelerin kontenjanları boş kalsın istenmiyorsa, neden olmasın?

Eğer ki, olay insanların bir üniversiteye yerleşmesi ise, tüm imkanlar zorlanmalıdır. 2006 yılındaki sistem değişikliğinde, üniversiteler boş kaldığı için 3.ek yerleştirme bile yapılmıştı.  Ancak, siz 4.ek yerleştirmede yapsanız, taban puan şartını kaldırmadığınız takdirde, puanı yetmeyen öğrenci tercih yapamayacak ve yine açıkta kalacaktır.

Buradan tüm yetkililere sesleniyorum.

Dediğim konunun, olur mu olmaz mı, sıkıntıları v.s. gibi konulara çok takılmayın. Bu sene öğrencilerin böyle olumsuz bir süreç yaşamasına sebep olduysanız, lütfen onlar için elinizden geleni sonuna kadar yapın…

Herkesin istediği üniversiteyi ve bölümü okuyabildiği bir gelecek dileğiyle….


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)