adscode

BİR SÖMESTİR ÖNERİSİ: GÖREV VE SORUMLULUK

Sevgili anne babalar hala çocuklarınızın arkasını topluyor, görev ve sorumluluk kazandırma konusunda sıkıntılar mı yaşıyorsunuz?  Peki ev içinde düzen sağlamak, iş bölümü yapmak ve çocukların beklenen davranışları uygulaması mümkün müdür? 

oznurpekatik@gmail.com




 

 

Hadi gelin bu sömestir tatili süresince bu önemli konuyu halletmeye çalışalım. Tüm aile bireyleri bir araya gelerek masa başında toplanın ve bence en önemli noktaları dikkate alarak toplantıya başlayın… 

 

Bu noktalar 

  1. Ekip işi: 

Ev, yuva tüm aile bireyleri için ortak bir alandır. Olay disiplin, dayatma, zorbalık değil, bir düzen meselesidir. Aile bireylerinin sınırlarına, özerkliğine ve haklarına saygı duyarak ortak yapılacak bir uygulamadır. Aile içi düzeni sağlamak içinde kurallar çok önemlidir. Herkesin kendine ait seçme hakkı ve istekleri olduğundan karar alırken herkesin fikrini almaya özen gösterin. Özellikle çocukların fikrini alın, onları da bir birey olarak kabul edin, özerklik anlayışını geliştirin. Bu şekilde davrandığınızda işbirliğine daha yatkın olduğunu göreceksiniz. 

 

  1. Bilgilendirme: 

Davranış kazandırma, gerekli bir beceriyi öğretmeye başlarken çocuğu bu konuda bilgilendirmek gerekir. Açıklamalar çocuğun yaşına ve gelişim dönemine uygun yapılmalıdır. İstenen şeyin nedenlerini, beklentilerinizi, olmadığı takdirde neler olabileceğini açıklamak gerekir. Çocuk neyi neden yaptığını anlarsa ailesine yardım etmeyi ve sorumluluk bilincini daha kolay içselleştirecektir. 

 

  1. Takip: 

Verilen sorumluluğun yerine getirip getirmediğine, hangi zamanlarda davranışın yapılıp yapılmadığına dikkat etmek gerekir. Takip aynı zamanda tutarlılık açısından önemlidir. Bunun için alınan kararları ve sorumlulukları mutlaka yazın. Herkesin göreceği bir yere asın. Aralarda hatırlatmalar yapın. Haftalık ya da aylık değerlendirme toplantıları düzenleyin. 

 

  1. Örnek olmak:

Öğretilmek istenen davranışta en etkili yol örnek olmaktır. Öğüt vererek ya da yaptırım uygulayarak istenen davranışta kalıcılık sağlanamaz ne yazık ki.. Örneğin evin düzenli, derli toplu olmasına özen gösteriliyorsa öncelikle sizin bu konuda örnek olmanız gerekir. 

 

  1. Açık, net ve tutarlı olmak: 

Kuralları ve sınırları net çizmek düzen oluşturmaya yardımcı olur. Çocuğun günlük yaşamıyla ilgili beklentilerin neler olabileceğini ona açıklamak, yapılması ve yapılmaması gerekenleri, çocuğa açık bir dille izah etmek ve ona öğretmesi için zaman tanımak sorunlarımızı büyük ölçüde azaltır. Sınırlar net ve tavırlar tutarlı olduğunda çocuklar kendilerini güvende de hissederler. Düzen için gerekli kurallar konusunda anlaşma sağlayamaz, kararları uygulamada tutarlı olmaz iseniz üzgünüm ama çocuğunuz kaç yaşına gelirse gelsin arkasını toplamaya devam edersiniz. 

 

  1. Takdir: 

Bence en önemlisi. Beklenen davranış gerçekleştiğinde çocuğunuzu takdir edin. Yapılmayan değil, yapılana odaklanmak her zaman motivasyon sağlar. 

 

Haydi tüm aile masa başına, küçük bir aile toplantısına.. Sorumluluk duygusu ne kadar erken yaşta kazandırılırsa hayat boyu çocuğun başarı kaçınılmaz olacaktır…

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE 
BU HAYAT SENİN
casino siteleri deneme bonus veren siteler 2025 runtobet güncel giriş