adscode
adscode

2014 ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BELİRSİZLİĞİ

'2014 ALAN DEĞİŞİKLİĞİ KAPSAMINA YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA MEZUNU ÖĞRETMENLER DE DAHİL EDİLMELİDİR'

2014 ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BELİRSİZLİĞİ
Eğitim
''4+4+4 Eğitim Sistemine geçilmesiyle birlikte sınıf öğretmenlerindeki yığılmayı azaltmak ve 5. Sınıfların ortaokul olması nedeniyle ortaokullarda ihtiyaç duyulan branş öğretmeni eksiğini gidermek adına 2012 yılında yapılan alan değişikliği atamasında ilk defa öğretmenlere yan alanlarına geçiş hakkı tanındı. Yan alan ve teknoloji tasarım ile zihinsel engelliler öğretmenliklerine geçişlere gösterilen aşırı tepkiler ve sınıf öğretmenliğindeki yığılmanın bir nebze olsun azalması göz önünde bulundurularak 2013 yılında yapılan alan değişikliği atamasında yan alana geçiş hakkı verilmedi.
Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20 Şubat 2014 Tarih ve 9 Sayılı Kararı ile yeniden düzenlenen "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları" ile bu karara göre "Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Program/Bölüm/Dal Mezunlarının Atanabilecekleri Alanlar" 12 Mart 2014 tarihi itibariyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının web sayfasında yayınlanmıştır. 9 sayılı kararda yan alanın tanımı yeniden yapılmıştır.
"ı.  Yan Alan: Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; yükseköğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenim programını veya farklı bir alanda yapılan yüksek lisans veya doktora eğitimi programını ifade eder."
Bu tanıma göre yan alan "yüksek lisans üzerine doktora eğitimi" ifadesi "yüksek lisans veya doktora eğitimi" şeklinde değiştirilmiştir.
2012 ve 2013 yıllarında yapılan alan değişikliği atamalarında farklı bir alanda yapılan yüksek lisans yan alan tanımının içerisinde yer almadığı için yüksek lisansı da kapsayan bir alan değişikliği yapılmamıştır.
Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20 Şubat 2014 Tarih ve 9 Sayılı Kararının Geçici 6. Maddesi şu şekildedir:
"Geçici Madde 6 - (1) Özel Eğitim Alanında öğretmen ihtiyacının karar eki çizelgede kaynak gösterilen yükseköğretim programı mezunlarınca karşılanamaması durumunda, bu alana öğretmenlik alanları mezunu olup özel eğitim (Görme, İşitme ve Zihinsel Engelliler) alanında tezli/ tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunları atanırlar."
Bu maddeye göre ihtiyaç duyulması halinde özel eğitim tezli/tezsiz yüksek lisans mezunları mezun oldukları öğretmenlik alanına bakılmaksızın özel eğitim öğretmeni olarak atanabilecektir.
Yine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada "Seçmeli ders olarak 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' diye bir seçmeli dersimiz var. Bu ders altında Kırmançi, Zazaki yani Kürtçe seçmeli dersimiz var. Kafkas dillerinden seçmeli derslerimiz var. Hangi ilde kaç Kürtçe veya Lazca, Çerkezce öğretmenine ihtiyacımız var, bunların dökümlerini çıkarıyoruz. Bu alanda tezsiz yüksek lisans, lisans eğitimi yapan öğrencilerimiz bu derse öğretmen olarak atanacak." demiştir.
Yine 9 Sayılı kararın Geçici 8. Maddesi şu şekildedir:
"Geçici Madde 8 - (1)  Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik  'Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitimi Programı'nı başarıyla tamamlayanların Zihin Engelliler Sınıfı Alanına, öğretmen olarak görev yapmakta iken 90 saatlik 'Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği Eğitim Programı'nı başarıyla tamamlayanların Teknoloji ve Tasarım Alanına eğitim kurumlarının ihtiyacına göre alan değişikliği yapılabilir."
Yukarıdaki gelişmeler farklı bir alanda yüksek lisans yapmış öğretmenleri de alan değişikliği yapma konusunda umutlandırmıştır. 540 saatlik  'Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitimi Programı'nı ve 90 saatlik 'Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği Eğitim Programı'nı başarıyla tamamlayanlar alan değişikliği yapabilirken, 2 veya 3 yıl öğrenim gören tezli yüksek lisans ve 1,5 yıl öğrenim gören tezsiz yüksek lisans mezunu öğretmenler de alan değişikliğini fazlasıyla hak etmektedir. 2014 yılı alan değişikliği atamasında farklı bir alanda yüksek lisans yapmış öğretmenler de alan değişikliği yapmayı beklemektedir.''


*****

''MERHABALAR, BEN ATAMASI YAPILMAYAN BİR SINIF ÖĞRETMENİYİM LÜTFEN OKUYUN VE SESİMİZ OLUN
 
Mesajlarımızı yetkili yere ileteceğinizden şüphem olmayacağı için sizlere yazıyorum. Biz sınıf öğretmenleri olarak branş öğretmenleri gibi iftira atmadık şimdiye kadar, susuyorsak efendiliğimizdendir. Asıl sayıyı siz bilirsiniz ama MEB bünyesinde 200bini aşkın sınıf öğretmeni var, bunların çoğunluğu sınıf öğretmenliği mezunu olmadan sınıf öğretmenliği yapan branş öğretmenleri,iktisatçılar,maliyeciler… Ben kendi okuduğum ilkokuldan biliyorum, okuldaki kadrolu 10 sınıf öğretmeninin sadece 3’ü sınıf öğretmeni olarak mezun olmuştu. Geçmiş senelerde çok açığımız var diye bir sürü branş öğretmeni alanımıza geçirilmişti. Fransızca öğretmenliğinden Sosyal bilgilere her branştan alanımıza geçiş olmuştur, biz bunlara sesimizi çıkarmıyoruz. Biz her öğretmen kendi alanında görev alsın isteriz, bundan en çok da bizim canımız yanmıştır. Branş öğretmenleri alanlarına geçiş yapan sınıf öğretmenlerine kan kusuyorlar. Onları anlamak imkansız, yeni gelen sistemle en çok canı yanan bölüm sınıf öğretmenliğidir. Bizden alınan 5.sınıflarla birlikte atamaları artınca ses çıkarmayan, hatta sınıfçılara oh olsun diyen branşçılar norm fazlalıklarımız alanlara geçince ağlar olmuş. 4+4+4 branşçılara ilaç gibi gelmişti, ancak ilaçların yan etkisi olabileceğini tahmin etmediler. Hükümet olarak norm fazlalıklarından sınıf öğretmenliği mezunu olmayan sınıf öğretmenlerinin kendi alanlarına dönmeleri gayet normal bir durumdur. Hükümet boş yere öğretmenler odasında oturan öğretmenlere boş yere maaş vermek istemeyecektir tabi, norm fazlası öğretmenleri açık olan doğuya da gönderemeyeceği için ALAN DEĞİŞİKLİĞİ olması gerekmektedir. Hala norm fazlası olmakla birlikte batıda bir çok alanda ücretli öğretmenler çalışmaktadır. Biz eğitimin kalitesini düşünüyoruz, bir an evvel norm fazlası durumunda olan öğretmenlerin kendi alanlarına geçmelerini, 540 saatlik sertifaka alanların da sertifika aldıkları bölümlere geçmeleri gerekmektedir. Daha sonra hesaplanan GERÇEK norm açıklarının da en kısa sürede 2005-2006 müfredatına göre eğitim almış gelecek nesilleri emanet edeceğiniz öğretmen adayları tarafından doldurulmasını temenni ederim.Olması gereken budur. Aksi takdirde batıda öğretmen fazlalığı varken bile çağ dışı bir sistem olan ücretli öğretmenlikle eğitim katledilir. Şimdi size 2 senedir mağdur edilen bölümümüzün bu seneki istatistiklerini ve 4+4+4’ten önce - sonra olarak kıyaslayacağım :
p10 puan türünde Türkiye'de ilk 40 binde 6600 civarı sınıfçı varken 6098 atama
p121 puan türünde Türkiye'de ilk 40 binde 6800 civarı sınıfçı varken 6098 atama
4+4+4'ün ilk dördü sınıfçılar, payımıza 13.333 atama düşerken 6098 atama
2010 haziran atamaları oranına göre 11.060 atama düşerken 6098 atama
2010 aralık atamaları oranına göre 9.785 atama düşerken 6098 atama
2011 haziran atamaları oranına göre 7.923 atama düşerken 6098 atama
2011 ağustos atamaları oranına göre 9.023 atama düşerken 6098 atama
2012 şubat atamaları oranına göre 12.379 atama düşerken 6098 atama
4+4+4'ten önceki son 5 atamayı 40.000'e oranlarsak sonuç : 10.034
2012 ağustos atamalarında sınıf öğretmenliğine ayrılan kontenjan 324 !
ORTALAMA SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ATAMALARININ SADECE 31'de 1'i
YENİ EĞİTİM SİSTEMİ GELENE KADAR 40.000'DE ORTALAMA 10.034 ATAMA VERİLEN BÖLÜMÜMÜZ 324'LERİ GÖRDÜ.. EĞER EŞİTLİK OLMASINDAN YANAYSANIZ TÜRKİYE GENELİNDEKİ SIRALAMAYA GÖRE ATAMALAR YAPILSIN. İLK 40 BİNDE GEREK P10 GEREKSE P121 PUAN TÜRÜNDE 6600-6800 SINIFÇI VAR. YİNE BİZE HAKSIZLIK YAPILMIŞ ?
ESKİ SİSTEME BAKIYORUZ BİZ HAKLIYIZ, BU SENEKİ KPSS SONUÇLARINA BAKIYORUZ YİNE BİZ HAKLIYIZ.. DOĞUYA GİDİYORUZ YİNE EN ÇOK AÇIK SINIF ÖĞRETMENLİĞİNDE. 60 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPAN VAR, BAKIYORUZ 20 BİNDEN FAZLASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPIYOR.. DİYORUZ Kİ BİZDE BU KADAR MEZUN YOK ÜCRETLİ YAPACAK, BİR BAKIYORUZ BİZE ÇAMUR ATAN BRANŞÇILAR BİZİM BÖLÜMDE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPIYOR. BRANŞIMIZA GEÇTİNİZ DİYORLAR BİR BAKIYORUZ MEVCUT ÇALIŞAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YARISINDAN FAZLASI BRANŞTAN SINIF ÖĞRETMENLİĞİNE GEÇME.
AŞAĞI TÜKÜRSEN SAKAL, YUKARI TÜKÜRSEN BIYIK
Evet görüldüğü gibi bu sene ancak 4+4+4’ten önceki atama ortalamamızın %60’ına ulaşabilmişiz. 17bin açığımız varken 6098 kadro yetersiz kalmaktadır. Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse bütün düğmeler yanlış iliklenir, sınıf öğretmenliği eğitimin temelindedir. Temeli sağlam olmayan bina ne kadar lüks olursa olsun yıkılmaya muhtaçtır. Televizyon programlarında da Beşinci ve Altınca sınıfa geçmesine rağmen okuma yazmayı bilmeyen öğrencilerle karşılaşıyoruz. Uluslar arası yapılan yarışmalarda da Türkiye sonuncu olan ülkeler arasındadır. Bunun bir numaralı sebebi temeli sağlam olmayan öğrencilerin çok sayıda olmasıdır. Biz atama bekleyen sınıf öğretmenleri olarak bu durumdan çok rahatsızız. Biz evlerimizde otururken yerlerimizde biraz sonra sayacağım bölümlerin mezunları bulunmaktadır. Bu içler acısı duruma dur demek istiyoruz ama bunu sokaklara çıkıp hükümeti protesto etmek yerine demokratik şekilde taleplerimizi size ileterek yapmak istiyoruz. Peki eğitimin temeli nasıl sağlam atılır. Bunun için bir çok seçenek var. Bunlardan en önemlilerinden biri artık misyonunu tamamlamış yaşı ilerlemiş öğretmenlerdir. Tecrübelerinden şüphemiz yok ancak ilkokul çağında olan öğrenciler için (6-10yaş) bu öğretmenlerimiz yetersiz gelmektedir. Öğrencilere bir şey öğretmeye çalışırken bazı yerlerde teknoloji çağında büyüyen öğrencilerden bir şeyler öğrenmektedir. Yapılandırmacı yaklaşımla eğitilen yeni öğretmenler evde oturmasın artık, yaşı gelen öğretmenlerimize zorunlu emeklilik getirilsin. Bir diğer seçenek de ücretli öğretmenlik. Cumhuriyet tarihinden beri yapıldığı doğrudur ancak cumhuriyetten bu zamana kadar 90 yıl geçti ve bu sisteme dur demenin vakti geldi. Biz ilçe memlerden topladığımız istatistiklere göre kalitenin çok düştüğünü fark ettik. Doğu ve Güneydoğu illerinde açıklanan ücretli öğretmen listelerinde 18 ilçede ücretli sınıf öğretmeni olarak görev alan 1143 öğretmenin sadece 211’i sınıf öğretmeni mezunu. Varın ordaki eğitimi siz düşünün. Yerimize öğretmenlik yapan bölümler de şaka gibi. Bildiğimiz 18 ilçede sınıf öğretmenliği altında SOSYAL-FEN-RESİM-BEDEN-BİLGİSAYAR-BİYOLOJİ-TÜRKÇE-TDE-TARİH-KİMYA-FELSEFE-PDR-İNGİLİZCE-OKUL ÖNCESİ-DİN KÜLTÜRÜ-MATEMATİK-ALMANCA öğretmenliği mezunları çalışmaktadır. Ayrıca bu 18 ilçede eğitim fakültesi mezunu olmayan İŞLETME-ELEKTRİK-İKTİSAT-KAMU-OTOMOTİV-MOBİLYA-MALİYE-ARKEOLOJİ-PAZARLAMA-SU ÜRÜNLER-ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER-ADALET-ÇALIŞMA EKONOMİSİ-TURİZM-ANTROPOLOJİ-TEKSTİL-BÜRO YÖNETİMİ-BANKACILIK-EL SANATLARI-METAL-LABORANT-HEYKEL-HALICILIK-MADEN-GAZETECİLİK-İNŞAAT-LOJİSTİK-İSTATİSTİK bölümü mezunu kişiler de ücretli sınıf öğretmenliği yapmaktadır. Öğrencilerimizi bu bölümlere değil de sınıf öğretmenlerine teslim ediniz. Bir ücretli sınıf öğretmeninden sözde eğitim alan öğrenci hayatının sonuna kadar bunun sıkıntısını çeker. Bu branş öğretmenlerini de etkiler. Ağaç yaşken eğilir diye boşuna dememişler, insan 7’sinde neyse 70’inde de odur. Bu yüzden 7’sinde iyi huylar edindirelim bu öğrencilere ki vatana millete hayırlı bir vatandaş olsunlar.
Ayrıca çözüm sürecine de en çok katkıyı doğudaki öğretmen ihtiyacını karşılayarak yaparsınız. Size doğudaki ücretli öğretmenlik hakkında da ilçelerden bazı veriler aktarayım:
BİTLİS MERKEZDE ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPANLAR
BEDEN-TDE-FEN-SOSYAL-TALAŞLI ÜRETİM ÖĞ.-TÜRKÇE-SOSYOLOJİ-İKTİSAT-DİN K.-TARİH-SANAT T.-BİYOLOJİ-COĞRAFYA-METAL ÖĞRETMENLİĞİ
MARDİN/ARTUKLU'DA ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPANLAR
SOSYAL-TÜRKÇE-FEN-RESİM-BİLGİSAYAR-GİYİM-METAL-BİYOLOJİ-YAPI Ö-ANRENÖR-COĞRAFYA-TDE
KARS/SUSUZ'DA ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPANLAR
SOSYAL-TÜRKÇE-FEN B.-BEDEN-İŞLETME-BİYOLOJİ-COĞRAFYA-FELSEFE-TARİH BÖLÜMLERİDİR
ERZURUM/KARAÇOBAN'DA ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPAN BÖLÜMLER 
SOSYAL-TDE-BEDEN-İNGİLİZCE-SOSYOLOJİ-FEN B.-COĞRAFYA-METAL-OKUL ÖNCESİ-ELEKTRİK-TÜRKÇE-FRANSIZCA-BİYOLOJİ
ŞANLIURFA HALİLİYE'DE 99 ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENİNİN SADECE 31'İ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNUDUR.
SOSYAL-FEN-RESİM-BEDEN-BİLGİSAYAR-OTOMOTİV-PDR-ÇİÇEK Y-COĞRAFYA-MOBİLYA-TESİSAT-TÜRKÇE-ALMANCA-İMALAT VE BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPMAKTADIR
AĞRI/ELEŞKİRT
ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPAN BÖLÜMLER
1 TDE
2 İŞLETME
3 TÜRKÇE
4 TARİH
5 KAMU
6 U.ARASI İ.
7 FİZİK
8 SOSYAL
9 MALİYE
10 EMEKLİ
11 SINIF
12 ADALET
13 İNŞAAT
14 TIBBİ A.
15 VERGİ U.
16 BİLG.P.
17 İKTİSAT
18 HEYKEL
19 FEN B.
20 METAL Ö.
21 TIBBİ L.
22 BİYOLOJİ
23 LABORANT
24 MADEN M.
25 SU ÜRÜN.
26 SOSYOLOJİ
27 HALICILIK
28 OTELCİLİK
29 BANKACILIK
30 MATEMATİK
31 ELEKTRİK
32 Y.BAKIM T.
SADECE 2 SINIF ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNU ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENİ OLARAK GÖREVLENDİRİLİRKEN DİĞERLERİ BAŞKA BÖLÜMDEN MEZUN OLANLARDIR. BU ŞEKİLDE OLDUĞU SÜRECE NE KADAR YATIRIM YAPARSANIZ YAPIN EĞİTİMDE BAŞARISIZ OLURSUNUZ. BAŞBAKANIMIZIN DA BU KONUDA DUYARLI OLDUĞUNU BİLİYORUZ. NE KADAR LÜKS SINIF ORTAMI OLURSA OLSUN SINIF ÖĞRETMENİ İYİ BİR EĞİTİM VEREMEDİKTEN SONRA BİR ANLAMI YOKTUR.
Van’ın Muradiye ilçesinde de 38 ücretli sınıf öğretmeni alınmış ve ne yazıktır ki bunların biri bile sınıf öğretmeni değil. Bütün illerin ilçeleri ücretli öğretmen listesini açıklasa daha net göreceğiz bazı şeyleri. Geçen yıl Türk Eğitim-Sen, Türkiye genelinde ücretli öğretmen araştırması yaptı. Sendikaya göre, 81 İl Valiliğine Türkiye’deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istendi. Bu talebe 68 İl Valiliğinden cevap geldi. Ücretli öğretmen sayısını sendikaya göndermeyen 13 il ise şunlardır: Ağrı, Amasya, Bitlis, Erzurum, Kastamonu, Mardin, Rize, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Karaman, Kırıkkale. Biz de bu illerin bu seneki verilerini harmanladık, ortalamalarını aldık ve çıkan sonuç şöyle:
Ağrı TOPLAM 1332 ÜCRETLİ
Bitlis TOPLAM 500 ÜCRETLİ
Erzurum TOPLAM 809 ÜCRETLİ
Mardin TOPLAM 609 ÜCRETLİ
Siirt TOPLAM 400 ÜCRETLİ
Şanlıurfa TOPLAM 2757 ÜCRETLİ
Van TOPLAM 903 ÜCRETLİ
7 İLDE TOPLAM 7310 ÜCRETLİ %65 ORANINDAN BUNLARIN 4751i SINIFÇI-2558 BRANŞÇI. 2013E GÖRE GERİ KALAN 68 İLDE 11785 ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENİ VARDI..
HARMANLADIĞIMIZ BİLGİLERLE 75 İLDE TOPLAM ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ YAPANLARIN SAYISI : 16536 (2013e göre)
81/75 İL ORANINDAN TÜRKİYE GENELİNDE 2013 YILINDA TAHMİN EDİLEN TOPLAM ÜCRETLİ-ÜCRETLİ SINIFÇI İSTATİSTİKLERİ
TÜRKİYE GENELİ ORTALAMA ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 68360
TÜRKİYE GENELİ ORTALAMA ÜCRETLİ SINIFÇI SAYISI 17859
TÜRKİYE GENELİNDE %25
DOĞU-GDOĞU GENELİNDE DE %65 ÜCRETLİ SINIFÇI VARDIR.
Doğuya 29 bin atama olmuştu, normal şartlarda bunların 3te 2si sınıf öğretmenliğine ayrılmalıydı. Bu da yaklaşık olarak 10bin atama demekti. Bizler bütün yaz boyunca 10bin sınıf öğretmeni atansın derken ciddiydik. Ancak kontenjanlar açıklandıktan sonra branşlardan ilginç bir tepki geldi. 40bin öğretmen atansın ancak bir tanesi bile sınıf öğretmeni olmasın şeklinde çalışmaları oldu. Bu bizleri derinden yaraladı ama biz onlara karşılık vermedik. Hiçbir zaman branşçıları atamayın demedik, kontenjanların hepsinin sınıf öğretmenlerine ayrılmasını talep etmedik. Branş öğretmenleri daha da ileri giderek bizim ağzımızdan SINIFÇILAR 40BİN BRANŞ ÖĞRETMENİ ATANSIN diyor dediler. Biz de bu şekilde yapılan çalışmayı büyük bir üzüntüyle seyrettik. Hatta bizim ağzımızdan sayın müsteşarımıza “Sınıfçılar da anladı, onlar da branşçılar atansın istiyor” şeklinde tweetler atıldı. Biz bol bol şaşırıyoruz. İstatistikler de ortada, ihtiyaç da ortada. Biz sizlerin adil dağılımdan şaşmayacağınızı düşünüyoruz. Yeni Türkiye’de eski bir sistem olan ücretli öğretmenliğin kaldırılmasını istiyoruz. Öğrencilerimizin en önemli çağında ücretli öğretmenle hayatlarının mahvedilmesine kimsenin vicdanı el vermez.
Bir diğer problem de önümüzdeki dört sene içinde mezun olacak öğrenci sayısı. Çevremizdeki kişiler de atama bekleyen öğretmenler ordusunu gördükçe neden fakültelere hala öğrenci alımı yapılıyor diye bizlere soruyor. Biz cevap veremiyoruz. Size soralım dedim, her sene sınıf öğretmenliği için öğrenci alımı devam edecek midir? Yoksa 18.976 ataması yapılmayan sınıf öğretmenlerine her geçen yıl yenisi mi eklenecek. Bu da bizim verilerimizden, belki lazım olur
Sınıf Öğretmenliğinden 2014 yılında sınava giren öğrenci sayısı 25.074
Sınıf Öğretmenliğinden 2014 atamasında atanan öğrenci sayısı - 6.098
Sınıf Öğretmenliğinden 2015 yılında mezun olacak öğrenci sayısı 10.510
Sınıf Öğretmenliğinden 2016 yılında mezun olacak öğrenci sayısı 6.540
Sınıf Öğretmenliğinden 2017 yılında mezun olacak öğrenci sayısı 6.747
Sınıf Öğretmenliğinden 2018 yılında mezun olacak öğrenci sayısı 6.907
TOPLAM= 49.680
Yani bu demek oluyor ki : 2015'te eğitim fakülteleri öğrenci alımını durdursa MEB her şubatta 2bin, her ağustosta 6bin kontenjan verse 2020'ye kadar atanamamış sınıfçı kalmayacak
NOT:şubat ataması olmazsa 2015'te 30bin sınıf öğretmeni ÖABT’ye girecek
Sistem bu şekilde giderse 2023 yılına kadar ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısı milyona yaklaşacak. Sınıf öğretmenleri de bunların yüz binini oluşturacak.
Yapılan araştırmalara göre de 4+4+4’ten sonra bizden alınan beşinci sınıfların başarısı düştü. Bir şey unutuluyor, biz bölümümüzde 17 branştan ders barındırıyoruz. Bu derslerde uzman değiliz ama önemli olan öğrencisinin seviyesine inebilmek. Branş öğretmenleri 4.sınıfta verdiğimiz derslere de göz dikmişler. Biz ısrarla ilkokulun 5 yıl olmasını savunuyoruz ve öğrencilerin 5 yıl sınıf öğretmeninden ayrılmamasını istiyoruz. İlkokulda 1 senede 4 öğretmen değiştiren öğrencinin psikolojisini düşünün. SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİN TEMELİDİR. EN ÖNEMLİ DÖNEMİDİR, OLMAZSA OLMAZIDIR. YAPILACAK BİR HATA DOMİNO ETKİSİ YARATARAK DİĞER KADEMELERİ DE ETKİLER.. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞİN YAPTIRILMAMASI GEREKEN BÖLÜMLERİN EN BAŞINDA GELEN BÖLÜMDÜR. ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK OLMASAYDI ATAMA BEKLEYEN 18.976 SINIF ÖĞRETMENLERİN %95'i ATANACAKTI
Bizim bakabildiğimiz doğudaki 32 ilçeye göre bir çok ücretli sınıf öğretmeni alınmış, çözüm sürecine buradan başlamaya ne dersiniz ?
DOĞU-G.DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE 23 İL
23 İLE BAĞLI TOPLAM 207 İLÇE VARDIR.
TOPLAM NÜFUS 14 MİLYON 2 BİN 916'DIR
ELAZIĞ-BİNGÖL-ARDAHAN-BATMAN-ŞIRNAK-ANTEP-KİLİS-ERZİNCAN-MALATYA-TUNCELİ İLLERİNİN İLÇE M.E.MÜDÜRLÜKLERİ ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPANLARIN LİSTELERİNİ KAMUOYUNA DUYURMAMIŞLARDIR. DUYURAN İLLER İSE ŞÖYLEDİR
İL-İLÇE ADI- ÜCRETLİ SINIF ÖĞR/TOPLAM ÖĞR - İLÇE NÜFUSU
Adıyaman-Kahta 53/137 117.865
Ağrı-Doğubeyazıt 185/257 119.614
Ağrı-Eleşkirt 73/109 38.156
Ağrı-Tutak 91/97 33.795
Bitlis -Merkez 54/59 66.095
Bitlis -Güroymak 83/107 45.899
Diyarbakır-Bismil 70/93 110.956
Diyarbakır-Çınar 20/20 68.530
Diyarbakır-Dicle 50/79 40.593
Diyarbakır-Eğil 27/43 23.066
Diyarbakır-Ergani 52/114 121.072
Diyarbakır-Hani 53/80 32.814
Diyarbakır-Sur 104/224 123.311
Diyarbakır-Silvan 150/297 86.093
Erzurum-Karaçoban 28/29 24.968
Hakkari-Merkez 36/43 80.497
Iğdır-Aralık 37/53 21.881
Iğdır-Tuzluca 29/41 24.393
Kars-Susuz 18/22 11.820
Mardin-Artuklu 43/86 148.066
Mardin-Midyat 53/112 105.456
Muş-Bulanık 96/157 84.128
Muş-Korkut 48/69 26.833
Siirt-Kurtalan 49/73 57.419
Şanlıurfa-Haliliye 99/226 347.682
Şanlıurfa-Siverek 309/462 232.290
Şanlıurfa-Akçakale 257/345 95.079
Van-Çatak 58/84 23.440
Van-Bahçesaray 61/76 16.819
Van-Muradiye 37/38 51.340
Van-Tuşba 106/143 138.123
Van-İpekyolu 72/85 274.902
TOPLAM = 13 İL-32 İLÇE 2501/3860 (%65) (2,8 MİLYON)
SONUÇ OLARAK;
AÇIKLANAN İLÇELER/TOPLAM İLÇELER = 32/207=0,15
AÇIKLANANLARIN NUFUS/TOPLAM NÜFUS=2,8/14=0,20
ORTALAMAYI BAZ ALIRSAK DOĞUDAKİ 23 İL VE 207 İLÇEDE TOPLAM
MİNİMUM 12.500 MAKSİMUM 16.500 ÜCRETLİ SINIF ÖĞRETMENİ VAR
2014 ŞUBAT AYINDA SAYDIĞIM 23 İLE YAPILAN ATAMA SAYILARI
1 gaziantep 54
2 diyarbakır 30
3 şanlıurfa 111
4 batman 26
5 adıyaman 8
6 siirt 27
7 mardin 62
8 kilis 3
9 şırnak 77
10 ağrı 84
11 ardahan 40
12 bitlis 44
13 bingöl 15
14 elazığ 0
15 erzincan 0
16 erzurum 77
17 hakkari 45
18 ığdır 16
19 kars 37
20 malatya 0
21 muş 71
22 tunceli 0
23 van 113
TOPLAM 940/1047 (%90 DOĞU-GDOĞU)
DOĞU-GDOĞUYA YAPILAN ATAMALARDA ADİL DAĞILIM OLMASI DURUMUNDA VERİLEN KADROLARIN %65'İ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BRANŞINA VERİLMELİDİR. Doğuya yapılabilecek atamaların 3’te 2’si sınıf öğretmenliğine ait olmazsa biz bu dağılımın adil olduğunu düşünmeyeceğiz
Bütün yazdıklarımı özetlersek, en çok hakkı yenilen bölüm biziz. 4+4+4 sistemi gelinceye kadar kontenjanların yüzde 25’i sınıf öğretmenliğine ayrılırken 4+4+4’ten sonra son atamaya kadar ataması yapılan öğretmenlerin sadece %5’ken son atamayla birlikte ancak %10’a çıkabilmiştir. 4+4+4’ten sonra yapılan yaklaşık yüz bin öğretmen atamasının 25bini sınıf öğretmeni olması gerekirken bu sayı sadece 10 binde kalmıştır. Yani 4+4+4 bizden 15 bin kontenjanı aldı götürdü. Şu an atama bekleyen sınıf öğretmeni sayısı bu ortalamalara göre 4 bin olması gerekirken şu an 19 bin kişiyiz. Evimizde oturuyoruz, ders çalışmak değil ders anlatmak istiyoruz. Resmen şampiyonlar liginde şampiyon olmak için mücadele ediyoruz. KPSS 2014 ve ÖABT 2014’te en başarılı olan bölümüz. 6098 kontenjan verilmesine rağmen bölümüzde son atanan arkadaşımızın puanı 74. Bizim dışımızdaki bir branşa bu kadar yüksek atama verdiğinizde barajı geçenler atanırken bizde 70 alanlar bile atanamıyor. 324 alımın olduğu sene 87 alan arkadaşlarımız atanamadı. Mağduriyetimizi gidermenizi bekliyoruz, biz bu bölüme giderken atanırız diye geldik ama iki senedir çektiğimiz çileler bizim içimizdeki eğitim aşkını zedeliyor. Evlerimizde oturmak istemiyoruz, norm fazlası öğretmenlerin de öğretmenler odasında oturarak maaş almasını istemiyoruz. Norm güncellemeleri tamamen bittikten sonra ALAN DEĞİŞİKLİĞİNİN olmasını istiyoruz.''
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)